Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

55th Thessaloniki International FIlm Festival - day 6


Τετάρτη 5 Νοεμβρίου  2014




Πλευρικοί άνεμοι του Μάρτι Χέλντε (ΟΛΥΜΠΙΟΝ 3.30μμ)
«Δεν μπορώ να κατανοήσω τι κακό έχουμε κάνει εμείς, οι απλοί άνθρωποι, στην τεράστια Ρωσία. Ένα καθεστώς δεν μπορεί να κλέψει από χιλιάδες ανθρώπους αυτό που πιστεύουν και αγαπούν». Η πρωταγωνίστρια, διωγμένη από την πατρίδα της την Εσθονία και τον σύζυγό της, στέλνεται με χιλιάδες συμπατριώτες της στη Σιβηρία, στο πλαίσιο της εθνοκάθαρσης που διεξήγαγαν οι σοβιετικές δυνάμεις κατοχής το 1941. Τα σπαραξικάρδια γράμματά της είναι η βάση της αφηγηματικής γραμμής, που συνοδεύεται από καθηλωτικά ασπρόμαυρα ταμπλώ βιβάν τα οποία υποκαθιστούν σεκάνς μεγαλύτερης αμεσότητας. «Τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής μου πέρασαν σαν ασάλευτα» παρατηρεί, υπογραμμίζοντας τη συναρπαστική σχέση μεταξύ κίνησης κι ακινησίας στην ταινία.







Μεταμορφώσεις του  Κριστόφ Ονορέ ( ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 5.30μμ)
Όταν η Ευρώπη κάνει κοπάνα απ’ το μάθημα για ν’ ανέβει σ’ ένα οκτάτροχο φορτηγό μαζί μ’ έναν σαγηνευτικό νεαρό ονόματι Δία, ούτε που υποψιάζεται το ταξίδι μύησης που θ’ ακολουθήσει. Στην άκρη του αυτοκινητόδρομου βρίσκεται ένας τόπος που κατοικείται από ισχυρούς θεούς, οι οποίοι μπορούν να μεταμορφώσουν τους ανθρώπους σε ζώα ή σε φυτά εν ριπή οφθαλμού. Ο Δίας, ο Βάκχος, ο Ορφέας: η Ευρώπη παρακολουθεί, ακούει και παίζει σ’ αυτήν την αντιπαράθεση θεών και θνητών, αποκτώντας μια βαθύτερη αίσθηση της ζωής και του έρωτα χάρη σ’ αυτούς τους χαριτωμένους, εκδικητικούς διαφθορείς.





Itsi Bitsi του  Όλε Κρίστιαν Μάντσεν (ΟΛΥΜΠΙΟΝ 8μμ)
Βρισκόμαστε στο 1962. Η νέα γενιά επαναστατεί κόντρα στο κατεστημένο. Ο ακτιβιστής της ειρήνης Έικ Σκάλοε γνωρίζει την Ίμπεν και την ερωτεύεται τρελά, αλλά η Ίμπεν αρνείται να δεσμευτεί μ’ έναν και μόνο άνδρα. Ο Έικ, προσπαθώντας απεγνωσμένα να την κατακτήσει, μεταμορφώνεται από ποιητή σε συγγραφέα, νομάδα, ναρκομανή και τελικά τραγουδιστή στο ροκ συγκρότημα Steppeulvene, που έμελλε να μείνει στην ιστορία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: