Δευτέρα 26 Μαρτίου 2007



9th

Thessaloniki

Documentary Festival

Παρασκήνιο: Σπαράγματα ελληνικής ιστορίας από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Λάκης Παπαστάθης (ενότητα Ελληνικό Πανόραμα)

Πολύ ενδιαφέρουσες εικόνες και ντοκουμέντα από το αρχείο της ταινιοθήκης της Ελλάδας από τις δεκαετίες ’20-’50. Σκηνές από την Αθήνα του ’20, από παρελάσεις επί Μεταξά, από την βομβαρδισμένη Πάτρα του ’40, από τα βουνά και τους αντάρτες, από τα στρατοδικεία του εμφυλίου, από τη Μακρόνησο αλλά και από τις πρώτες μετεμφυλιακές εκλογές.
Ενδιαφέρον όχι μόνο για.. ιστοριοδίφες, αφού οι εικόνες από τη ζωή στην Ελλάδα περίπου μισό αιώνα πριν, είναι πραγματικά σπάνιες και διδακτικές. Ένσταη στο ενοχλητικό voice over, ενώ δεν θα έβλαπτε μια μεγαλύτερη ποικιλία στα ντοκουμέντα.

El Ejido, ο νόμος του κέρδους / Τζαουάντ Ρχαλίμπ (ενότητα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

Ένα αποκαλυπτικό και καλοδουλεμένο ντοκυμαντερ που στρέφει το φακό του σε μια γωνιά της Ανδαλουσίας, το El Ejido, που αποτελεί την (απατηλή) γη της Επαγγελίας για πολλούς αφρικανούς μετανάστασες. Με τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τεράστιες εκτάσεις καλυμμένες με θερμοκήπια (οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη), το El Ejido είναι η περιοχή που προμηθεύει με λαχανικά τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και βέβαια ολόκληρη την Ισπανία.
Ταυτόχρονα, γεωγραφικά, αποτελεί ένα ιδανικό σημείο απόβασης λαθρομεταναστών από το γειτονικό Μαρόκο (αλλά και από άλλες χώρες της Αφρικής). Το ντοκυμαντερ παρακολουθεί τις ζωές των μεταναστων αυτών που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες με εξευτελιστικούς μισθούς, ελπίζοντας πως κάποια μέρα θα καταφέρουν να ξεφύγουν από εκεί και να πετύχουν κάτι καλύτερο για τους ίδιους και τις οικογένειες που έχουν αφήσει πίσω. Σκοπός του ντοκυντερ είναι να ασκήσει σκληρή κριτική στις συνθήκες εκμετάλλευσης που επικρατούν στο El Ejido, έτσι σε στιγμές φαίνεται να υστερεί σε αντικειμενικότητα, όμως συνολικά πρόκειται για μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια, που μας ενημερώνει για ένα θέμα εν πολλοίς άγνωστο, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη το γεγονός οτι οι αρχές της περιοχής απαγορεύουν στον Τύπο να ασχολείται με τα όσα συμβαίνουν εκεί (κατά τα λεγόμενα του σκηνοθέτη του ντοκυμαντερ).

Μαριάννα Ράντου

Δεν υπάρχουν σχόλια: