Τρίτη 20 Μαρτίου 2007



ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο πλανήτης,

(Λίνους Τόρελ / Μίκαελ Στένμπεργκ / Γιόχαν Σέντερμπεργκ)

(ενότητα: Κοινωνία και Περιβάλλον)
Μια πιο «πράσινη» χρονιά, που όσο παει και «πρασινίζει».
Με την οικολογική καταστροφή να μας χτυπαει την πόρτα (τσουνάμι, άυξηση θερμοκρασίας, τυφώνες Κατρίνα, Ελ Νινιο, λιώσιμο των πάγων -ας μην τα ξαναλέμε), αρχίζουμε σιγα σιγα να ξυπνάμε από τον καταστροφικό μας λήθαργο. Και ζητάμε επιτέλους να γίνει κάτι.
Ο «πλανήτης» είναι ένα εξαιρετικά καλογυρισμένο ντοκυμαντερ, που περιγράφει και αναδεικνύει τα γνωστά προβλήματα, με τρόπο όμως απλό, κατανοητό και όχι ενοχλητικά απειλητικό. Μας κάνει μάθημα οικολογίας, χωρίς όμως να μας κουνά απειλητικά και δασκαλίστικα το δάχτυλο, κάτι που πιθανόν θα προκαλούσε τη δυσφορία και εντέλει την άρνηση του θεατή. Με μια ψύχραιμη και πολύπλευρη ανάλυση του θέματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ενω οι βιντεοκλιπίστικοι ρυθμοί, το καλό soundtrack και οι πιασάρικες και ευκολόπεπτες αλλά όχι ανούσιες ατάκες σε συνδυσαμό με τις προσιτές επιστημονικές αναλύσεις, βοηθούν πολύ επιτυχημένα στην αφύπνιση του «μεγάλου» κοινού, που κυρίως το έχει ανάγκη.
Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντερ, που μπορεί τελικά να μη μας λέει κάτι καινούργιο, συμμετέχει όμως ενεργά και πολύ επιτυχημένα στην «πράσινη» εκστρατεία που τόσο έχει ανάγκη ο κακοφορμισμένος πλανήτης μας.

Μαριάννα Ράντου

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κι ενω ο πλανητης καταστρέφεται,

οι 300 εφτασαν τα 600.000 εισητηρια στην Ελλάδα.

O Εντουαρντ συγκεντρωσε την αδιαφορια του κοινου.

Και στο Ολυμπιον οι ουρες για ενα εισητήριο αφιερώνονται στην τηλεπτικη μας πραγματικότητα που μας ταιζει μεσημεριανες και μεταμεσονυκτιες .....(βαλτε τη λεξη που θέλετε)

Ανώνυμος είπε...

Να πω κάτι άσχετο;;
δεν ξέρω που να το γράψω! Γιατί βγάλατε την φωτογραφία σας;;;ε;;;
Μας ρωτήσατε;;
Κι εμείς που θέλουμε να σας βλέπουμε;
Τ. εσύ την έβγαλες, έτσι;

igkros είπε...

Καταγγέλω τις ύπουλες πρακτικές του Τ. ο οποίος αποσυρει τα φωτογραφικά ντοκουμεντα του μπλογκ! Εγώ φταίω που δεν ήρθα στο παρτι να βγαλω με την ψηφιακή μου φωτογραφίες και ντοκουμεντα!

Ανώνυμος είπε...

Τον καταγγέλω κι εγώ, λοιπόν! Συμφωνώ!

Ανώνυμος είπε...

d