Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007

Marie Antoinette (2006)

MARIE ANTOINETTE - Kirsten Dunst
LOUIS XVI - Jason Schwartzman
KING LOUIS XV - Rip Torn
COMTESSE DE NOAILLES - Judy Davis
MERCY - Steve Coogan
COMTESSE DU BARRY - Asia Argento
MARIA-TERESA - Marianne Faithful
DUCHESSE DE CHARTRES - Aurore Clement
AUNT VICTOIRE - Molly Shannon
AUNT SOPHIE - Shirley Henderson
Director: Sofia Coppola
Screenplay: Sofia Coppola


-This is ridiculous.
-This, Madame, is Versailles!!.
Μια «pop» προσεγγιση σε μια απο τις πιο «un-pop(ular)» φιγουρες της ιστοριας. Πληθωρικά κοστούμια. Γυρίσματα στις Βερσαλίες. Κι ένα εκπληκτικό soundtrack.
Και, δυστυχώς, πολλά χασμουρητά. Η Μαρία Αντουανέτα της Σοφίας Κόπολα δεν το άξιζε το στέμα το βασιλικό, αλλά και η καρατόμηση (απευθείας στα ράφια των βιντεοκλαμπ) παραήταν σκληρή τιμωρία από τους Έλληνες διανομείς..
Η συμπάθεια που δείχνει η σκηνοθέτις στην μισητή από την ιστορία Αντουανέτα είναι πράγματι αξιοπερίεργη, αλλά ως οπτική είναι σεβαστή: στα 17 της, εκτός από βασίλισσα, είναι και μια ανήσυχη έφηβη που ασφυκτιά σ’ενα καθωσπρέπει, εχθρικό προς αυτή περιβάλλον ενώ αναγκάζεται να μοιράζεται μια .. όχι και τόσο φιλόξενη συζυγική κλίνη. Για να ξεφύγει λοιπόν, το ρίχνει στο τζόγο, τα πότα, τα ξενύχτια και το shopping therapy (με τα φράγκα της «τρίτης τάξης», βέβαια..), μέχρι που από την πολλή τη σπατάλη, ο λαός απηυδησμένος θα ζητήσει το κεφάλι της. And the rest is history..

Ο συνδυασμός του σύγχρονου soundtrack με τα κοστούμια εποχής ήταν αισθητικά πολύ επιτυχημένος, αλλά δυστυχώς όχι αρκετός, αφού τελικά η pop αισθητική είναι το μόνο που μένει από τα 123 λεπτά της ταινίας. Και η αλήθεια είναι οτι περιμέναμε κάτι περισσότερο. Περιμέναμε παντεσπάνι -και η Antoinette μας πέταξε ένα ξεροκόμματο από μπαγιάτικο ψωμί…

Μαριάννα Ράντου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

την είδαμε την ταινία της, βαρεθήκαμε και κάπως, φιλήσαμε στον αέρα και τους παρευρισκόμενους κοσμικούς. Πήγε κανείς στο πάρτυ;;;