Κυριακή 27 Μαΐου 2007



ANTON CORBIJN

Γεννημένος στις 20 Μαΐου του 1955 στην Ολλανδία. Δουλεύει ως φωτογράφος μουσικών γκρουπ και φωτογραφίζει συγκροτήματα όπως οι U2 και οι REM.

Το 1984 σκηνοθετεί το πρώτο του video clip για τους Propaganda με τίτλο Dr. Mabuse και τον κερδίζει ο χώρος της σκηνοθεσίας. Σκηνοθετεί video clips για τους Depeche Mode, Joy Division, U2, Metallica, Nick Cave κ.α. Συνδυάζοντας τα δύο πράγματα που αγαπά περισσότερο: την εικόνα και τη μουσική.
Το 1993 φτιάχνει για τους Nirvana το video clip του Heart Shaped Box όπου προκειμένου να έχει την εξπρεσιονιστική εικόνα που θέλει ζωγραφίζει με το χέρι το φιλμ καρέ – καρέ!
Το 1995 κερδίζει το βραβείο GRAMMY με το Devotional των Depeche mode με τους οποίους συνεργάζεται από το 1986 ως σκηνοθέτης video clip και καλλιτεχνικός διευθυντής των live τους.
Το 2007 κερδίζει το βραβείο Νέας Ματιάς στο 15ημερο των σκηνοθετών στις Κάννες με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «CONTROL» που αφηγείται την ζωή του αγαπημένου του φίλου και πρόωρα χαμένου Ian Curtis των Joy Division.

Γνήσιος καλλιτέχνης και λάτρης της ασπρόμαυρης φωτογραφίας έχει πει:
«Μου αρέσει ο θόρυβος στις εικόνες μου, δεν θεωρώ τον θόρυβο ψεγάδι της εικόνας. Με τον θόρυβο ένα πλάνο, ακόμη και όταν είναι στατικό, ζει, αναπνέει…»
Σ.Π.

2 σχόλια:

etalon είπε...

Εχει κι ενα ενδιαφερον site
www.corbijn.co.uk
με ολες τις δουλειες του μεχρι τωρα...

nonickname είπε...

Και το εξαιρετικό DVD Work of Director Anton Corbijn