Κυριακή 27 Μαΐου 2007

o
Τελλος Φίλης απο το Seven Film Gallery,
λιγο πριν τα βραβεια στο 60ο Φεστιβαλ Καννων,
ψηφιζει δαγκωτα!
(γραφει απο την...ουδετερη Ζυρίχη)








Καλύτερη ταινία, μακραν των υπολοιπων στο φετινο και εξηκοστο φεστιβαλ των Καννων ειναι σαφως η νεα δημιουργια του μοναδικου εν ζωη "δημιουργου" απο την Ευρώπη.
Του κ. Bela Tarr.
Το The Man From London, ενω ουσιαστικα βασίζεται στο ομώνυμο ασυνομικο μυθιστορημα του Βέλγου, Ζορζ Σιμενον, στα χερια του Tarr, μετασχηματιζεται σε ενα ερμητικο και κλειστοφοβικο σχόλιο, για την προσωπικη ευθύνη του καθενα, που εχει την γνώση ,αλλα ηθελημένα αγνοεί την ευθύνη, πάνω στην ενοχή του ασυνείδητου, σε εναν χωρο που καταρέει, απο το ψευδες γεγονος του lifestyle.
Μια ταινία αψεγάδιαστη, ενα βήμα πιο περα απο τις Αρμονίες του ίδιου, που με εκανε να σκεφτω πολυ και βαθια για την προσωπικη μου ευθυνη, στο γιγνεσθαι-πολλες φορες εγκληματικο- που βιώνω καθημερινα σε τουτη την απολυτα σαπια απο ιδεες και πραγματικη φρεσκάδα οπτικης εποχη.
Ο Bela Tarr ενόχλησε και κουρασε την κρουαζετ, γιατι επανέφερε στη ρίζα την ουσία της κινηματογραφικης τέχνης, ως δημιουργία, κι οχι σαν κατασκευη προς εμπορευματοποίηση, φτύνοντας καταμουτρα ολα τα στάνταρ της παραγωγης ταινιων, και δίνοντας μαθήματα καλλιτεχνικης και κοινωνικης(και γι αυτο βαθιά πολιτικης) ελευθερίας του δημιουργου.
Μια ταινία που αξίζει να δειτε και κυριως να συζητήσετε επιτέλους μετα την προβολή της
με την παρέα και τους φίλους σας.
Δεν ξέρω αν θα πάρει καποιο βραβειο. Πολυ πιθανον οχι. Δεν μπορεις ομως να εισαι εκφραστης και κοινωνος αυτου που ονομαζουμε Ευρωπαικο Πολιτισμο και να αγνοεις εναν διανοούμενο τέτοιας δυναμικης οπως ο Bela Tarr.
Τ.Φ.



6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε λοιπόν ναι! Κάποιος πρέπει να τα λέει. Ανυπομονώ να δω την ταινία και -κυρίως- να μιλήσω με τους φίλους

etalon είπε...

http://cineuropa.org/interview.aspx?lang=en&documentID=77192
διαβασε συνεντευξη του Μ.Τ.

Ανώνυμος είπε...

Τέλλο μου, που χάθηκες???
Ήθελα να σε πάρω τηλέφωνο, αλλά μου έκλεψαν το κινητό και έχασα όλα μου τα τηλέφωνα!
Έμαθα οτι έφυγες...Αλήθεια??

cinemad είπε...

Γκρίζα διαφήμιση alert! :-P

Βασικά η ταινία ήταν η μεγάλη φόλα του Φεστιβάλ. Και... ΚΑΤΩ ΤΟΥΣ ΑΓΚΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ! ΚΑΤΩ ΤΟΥΣ ΑΓΚΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!

Ανώνυμος είπε...

@cinemad
πραγματικα πιστευεις οτι και να διαφημιστει Ο ΑΝΤΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ θα παει καποιος να το δει?
Αρα σαφως δεν ειναι γκριζα διαφημηση, αλλα η εντελως υποκειμενικη προσωπικη μου γνωμη για το τι ειναι φεστιβαλ κινηματογραφου, ευρωπαικο σινεμα, τεχνη και πολιτισμος.
Η διαφημηση , τα εισητηρια και τα κερδη, αφορουν marketing, ελληνες κριτικους(με εξαιρεσεις), lifestyle εκπομπες και Τυπο και το σινεμα σαν εμπορικο προιον.
Δεν ειναι κακο. Ειναι απλα...διαφορετικο.
Ολες οι αποψεις δεκτες.
Δηλωνω ενθερμος αναγωστης σου κι απο δω και εκτιμω τις αποψεις σου, ακομα κι αν ειναι διαμετρικα αντιθετες γιατι ξεχειλίζουν απο αγαπη για το σινεμα γενικοτερα.
Απλα δεξου οτι λιγο με αδικεις οταν μου προσαπτεις...γκριζες δαφνες. Παρ ολα αυτα κι αυτο το δεχομαι στα πλαισια του πολιτισμενου τροπου της αντιπαραθεσης και φυσικα του χιουμορ.
Τέλλος Φίλης

Unknown είπε...

Επιτέλους, σε βρήκα να γράφεις και να αποδεικνύεις, τελικά και ευτυχώς για μας τους υπόλοιπους, ότι οι φωνές δεν είναι μόνο παραφωνίες ή αντιαισθητικές παράτες, όπως θέλουν πολλοί, και μέσα από το σινεμά δυστυχώς, να επιβάλουν. Καλή σου μέρα.