Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Control σημερα στο Αττικον cinemax class στις 20.00μμ



Ο Ιαν Κέρτις γεννήθηκε στο Μάντσεστερ στις 15.7.56. Από μικρός λάτρευε την μουσική και την ποίηση.
Πρώτη του δουλειά ήταν υπάλληλος δισκοπωλείου. Ανήσυχος και ρομαντικός, παντρεύεται τον πρώτο του έρωτα στα 19. Την Ντέπυ.
Η αφορμή να μπει δυναμικά στη μουσική ήταν μια συναυλία των Sex Pistols.
Μαζί με τον Μπέρναρντ Σαμερ(κιθάρα) και τον Πίτερ Χουκ(μπάσο) σχηματίζει το συγκρότημα Warsaw( εμπνευσμένος από το τραγούδι του David Bowie ), το οποίο μετονομάζεται σε Joy Division (από τα Τάγματα Χαράς στα στρατόπεδα των Nazi) με την προσχώρηση και του Στίβεν Μόρις (ντραμς).
Από την πρώτη τους εμφάνιση εντυπωσίασαν τον κοινό με την ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν. Ένας ερμηνευτής με κινήσεις επιληπτικού και στίχους, βαθιά απαισιόδοξους, ερμητικούς, να μιλάει για την αποξένωση, την κοινωνική αποσύνθεση, τον θάνατο, τη βία . με βαριά φωνή και μια μπάντα στον μουσικό αντίποδα των Sex Pistols και των Clash , εσωτερική, κυνική ,ξερή με μια πρωτόγονη σκληρότητα, αυτό που έμεινε στη ιστορία της μουσικής,σαν post-punk.

Με την υποστήριξη του θρυλικού Τόνι Γουίλσον της Factory, επιρροές από D.Bowie, Λου Ρήντ, Τζιμ Μόρισσον , Ιγκι Ποπ και εκλεκτική συγγένεια με τον Γουίλιαμ Μπάροουζ στη μαυρίλα του στίχου, ηχογράφησαν δυο συγκλονιστικούς δίσκους, το Unknown Pleasures και το Closer , γράφοντας νέες σελίδες στην Ιστορία του Ροκ

Μια μέρα πριν το ξεκίνημα της περιοδείας τους στην Αμερική, ο Ιαν Κερτις βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του.
Την ίδια μέρα οι Joy Division διαλύθηκαν.
Ήταν 18.5.1980

Ένα μήνα μετά κυκλοφόρησε το τραγούδι που έμελλε να είναι η μεγαλύτερή τους επιτυχία. Το Love will tear us apart.

Ένα από τα επιδραστικότερα group είχε περάσει στη σφαίρα του Θρύλου.

Σημαντικοί καλλιτέχνες δηλώνουν την βαθιά επιρροή τους, όπως ο Κούρτ Κομπέιν των Νιρβάνα(που κι αυτός επέλεξε την αυτοκτονία), οι Radiohead, oi Cure, oi Red Hot Chili Peppers . Οι U2 μάλιστα έγραψαν το A Day without me ακριβώς με αφορμή την αυτοκτονία του Ιαν Κέρτις.

Το 1996 η γυναίκα του Debby, κυκλοφόρησε το βιβλίο Touching from a distance μια προσωπική καταγραφή της ζωής του Κέρτις. Σ αυτό το βιβλίο βασίζεται η ταινία που αποφάσισε να γυρίσει ο ολλανδός φωτογράφος και φίλος του Αντον Κορμπαιν, σαν πράξη φιλίας, σαν ξόρκι μνήμης σε έναν δημιουργό θρύλο, σε έναν καλλιτέχνη που δεν άντεξε, σε έναν άνθρωπο που προτίμησε την απελευθέρωση της θηλιάς από τον βραχνά του μικροαστισμού.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία καταγράφει με πιστότητα όλη αυτή τη σχολή του Manchester κάνοντας το φιλμ ένα πραγματικό masterclass για την υπόγεια επικαιρότητα του ροκ.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αγαπητή seven,

θα μπορούσα να γνωρίσω αυτον τον πανέμορφο άντρα που πρωταγωνιστεί; Πείτε μου ότι θα τον φέρετε στην Αθήνα.....

Ανώνυμος είπε...

ειναι απο χθες εδω!