Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Seven Films - Ελευθεροτυπία Μια Πρόταση

Ταινίες κόντρα στο ρεύμα και τη μόδα


Κινηματογραφική πρεμιέρα στο σπίτι τους μπορούν να έχουν οι αναγνώστες της «Ε» από αυτήν την Κυριακή και για τέσσερις εβδομάδες. Η «Κυριακάτικη Ε» εγκαινιάζει τις «Πρεμιέρες», ένα πολύτιμο δώρο για τους αναγνώστες της, προσφέροντας τέσσερις ταινίες -σε ειδική παραγωγή και συσκευασία dvd- που δεν έχουν προβληθεί ακόμη στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για εμπορικές ή mainstream ταινίες, αλλά για ταινίες ποιότητας που πραγματεύονται προβλήματα της σύγχρονης ζωής, την τηλεόραση και το life style ή αποτελούν πολιτικά ντοκουμέντα.

Η αρχή θα γίνει με το «Σαλβαδόρ» του Μιγκουέλ Φουέργκα, μια πολιτική ταινία, που σκιαγραφεί τη βιογραφία του τελευταίου θύματος επί Φράνκο, του αναρχικού Σαλβαδόρ Πουίγκ Αντίκ που αγωνίστηκε για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.
Θα ακολουθήσει το βραβευμένο από τη Διεθνή Αμνηστία, «Σημάδι του Κάιν» του Μάρκ Μάντεν, που συζητήθηκε πολύ στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Ρώμης και αποτελεί μια συγκλονιστική καταγραφή για τις ενοχές των Αγγλων στρατιωτών και τα βασανιστήρια που έκαναν στον πόλεμο στο Ιράκ.

Η ταινία «Live» του βραβευμένου ντοκουμενταρίστα Μπίλ Γκουντεντάνγκ καταπιάνεται με το επίκαιρο θέμα των reality show και σατιρίζει τον κόσμο της τηλεόρασης.
Τις προσφορές θα κλείσει ένα θρίλερ για την ανθρώπινη ζωή, «Η εξαφανισμένη του Ντοβίλ», που είναι η δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα της Σοφί Μαρσό. Η Γαλλίδα ηθοποιός περνάει πίσω από την κάμερα και καταγράφει τη δική της εικόνα για τη ζωή.
«Η "Ελευθεροτυπία" παίρνει μέρος στον ανταγωνισμό των προσφορών με τους δικούς της όρους και κάνει μια ποιοτική προσπάθεια. Είναι ταινίες με θέματα που ενδιαφέρουν και μια εφημερίδα. Οχι απλώς για να διασκεδάζει ο κόσμος», είπε ο διευθυντής της «ΚΕ», Γιάννης Βλαστάρης.
«Το αμερικανικό σινεμά καλύπτει το 95% της διανομής στις αίθουσες. Ο ευρωπαΐκός κινηματογράφος, όπως και ο ελληνικός, υποφέρει από προβλήματα στη διανομή. Είναι μια προσπάθεια να βρεθεί μια άλλου είδους διανομή, έστω και σε dvd», επισήμανε ο κριτικός κινηματογράφου της «Ε», Νίνος Φένεκ Μικελίδης. Δεν απέκλεισε μάλιστα την πιθανότητα να συνεχιστούν οι προσφορές και να συμπεριλάβουν και ελληνικές ταινίες.

«Είναι ευκαιρία να δούμε τι κάνει το νέο σινεμά και έξω από τη χώρα μας και μάλιστα να δούμε ταινίες που είναι κόντρα στο ρεύμα και τη μόδα και δεν έχουν σχέση με τα μπλογκμπάστερ», πρόσθεσε ο σκηνοθέτης τού «Σπιρτόκουτου», Γιάννης Οικονομίδης.

Σε μια εποχή που οι εφημερίδες από τις προσφορές «έχουν γίνει τόσο βαριές που δεν μπορούμε κάν να τις σηκώσουμε, η "Ε" με αυτήν την κίνηση θα δοκιμάσει και τον εαυτό της σε σχέση με το κοινό της. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το να δούμε τέτοια ακριβά κομμάτια, που μας απαγορεύονται από την κατανάλωση», εκτιμά και ο Σταμάτης Φασουλής. Η άποψη αυτή βρήκε σύμφωνο και τον καθηγητή, Κωνσταντίνο Τσουκαλά, που κατέληξε ότι «τέτοιες προσπάθειες βοηθάνε τους ανθρώπους να αφυπνίζονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: