Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

58th Berlinale








day 2

Όσο μεγαλώνει ένα φεστιβάλ τόσο βαλκανοποιείται, δεν το λέμε εμείς ένας Βερολινέζος φίλος το λέει και μας βάζει σε σκέψεις. Το Φεστιβάλ Βερολίνου γίνεται τεράστιο. Οι ταινίες πολλές, τα παράλληλα τμήματα αρκετά, περισσότερα κι από τις Κάνες κι όμως στον αέρα-που είναι παγωμένος το πρωί-πλανιέται μια σιωπηλή αμηχανία.
Είναι η αμηχανία που σκεπάζει την προηγούμενη καυτή νύχτα με τα σφηνάκια και το τρελλό καμάκι στο «77» γιατί το Βερολίνο παραμένει η πιο κρυφή πόλη της Ευρώπης, απ’ έξω cool , καθαρό, κρύο και γκρίζο μα από μέσα-κι αν το ψάξεις καλά- καυτό, sexy, ζωντανό και γεμάτο απρόοπτα.
Μετά την πρώτη καυτή σου νύχτα στο Βερολίνο, ειλικρινά δεν σου κάνει καρδιά να μιλήσεις για ταινίες…

There Will Be Blood
(Θα Χυθεί Αίμα ΗΠΑ 2007)
Σκηνοθεσία: Paul Thomas Anderson
Με τους: Daniel Day-Lewis
Paul Dano
Kevin J. O’Connor
Hope Elizabeth Reevs
Με βάση το κλασικό βιβλίο «Oil!» του Απτον Σίνκλερ, ο Πολ Τόμας Αντερσον έφτιαξε μια επικών διαστάσεων ταινία, γύρω από το πορτρέτο ενός πετρελαιά στην Αμερική, στις αρχές του 20ού αιώνα, πορτρέτο που φέρνει στον νου εκείνο του μεγιστάνα του Τύπου στην ταινία «Ο πολίτης Κέιν» του Ορσον Ουέλς. Ο Αντερσον, που το 2000 κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο της Μπερλινάλε για την ταινία του «Μανόλια» (κερδίζοντας στη συνέχεια και το Οσκαρ), καταγράφει με εικαστικά έξοχες σκηνές την άνοδο του πετρελαιά και τις συγκρούσεις του με διάφορα πρόσωπα, ιδιαίτερα μ' έναν φανατικό ευαγγελιστή. Σκιαγραφεί με λεπτομέρεια και κριτική ματιά το πορτρέτο του πρωταγωνιστή του, πορτρέτο που καλύπτει περίπου 30 χρόνια της ζωής του. Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις δίνει εκπληκτική δύναμη και πάθος στον ρόλο τού μεταλλωρύχου που ανακαλύπτει πετρέλαιο στο κτήμα του κι αρχίζει μια προσοδοφόρα επιχείρηση εξόρυξης πετρελαίου σε κτήματα ξένων ιδιοκτητών, εκμεταλλευόμενος τον θετό, μικρό γιο του, για να επιτύχει συμφέρουσες γι' αυτόν συμφωνίες. Τελικά, παραμένει μόνος (οι σκηνές του φινάλε θυμίζουν έντονα εκείνες τού αποκλεισμένου στον «πύργο» του, Κέιν). Η ιστορία της ταινίας δίνει και την ευκαιρία για ένα πικρό σχόλιο πάνω στον καταστροφικό ρόλο του χρήματος (καπιταλισμός) και της Εκκλησίας (φανατισμός), συστήματα που καυτηριάζει στο βιβλίο του και ο Σίνκλερ.
(Νίνος Φενέκ Μικελίδης ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Zuo You
(In love we Trust-Στον Ερωτα εμπιστευόμαστε -Κίνα 2008)
Σκηνοθεσία : Wang Xiaoshuai
Με τους: Liu Weiwei
Zhang Jiayu
Yu Nan
Cheng Kaisheng

H ιστορία μιας μητέρας, που προσπαθεί να σώσει την κόρη της από τη λευχαιμία,. Η μόνη λύση είναι να κάνει ένα άλλο παιδί ώστε να έχει την ίδια ιστοσυμβατότητα με το άρρωστο κορίτσι της. Όμως πρώτα πρέπει να βρεί το σπέρμα ενός άντρα.Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Ψυχολογική ταινία με ήρεμες κινήσεις της κάμερας να αποτυπώνουν την αυξανόμενη αγωνία της μητέρας και εξαιρετική χρήση της συγκινησιακής φόρτισης που προκαλείται στον θεατή κάνουν την ταινία ενδιαφέρουσα .
Musta Jaa
(Black ice Φιλανδία,Γερμανία 2007)
Σκηνοθεσία: Petri Kotwica
Με τους: Outi Maenpaa
Ria Kataja
Martii Suosalo
Μια απατημένη δαιμόνια γιατρός και οι χειρισμοί της όταν ανακαλύπτει το παραστράτημα-καθόλου στιγμιαίο- του άντρα της. Εξαιρετική πλοκή που φτάνει στα όρια της Ολέθριας σχέσης και τα ξεπερνάει γιατί οι Φιλανδοί έχουν το χάρισμα της πολυετούς ψυχανάλυσης στο αίμα τους. Απίστευτη η βασική πρωταγωνίστρια θα γίνει αφορμή να ταυτιστούν μαζί της πολλές απατημένες…

Kolmistaan
(Three in Love Φιλανδία 2007)
Σκηνοθεσία: Peter Lindholm
Με τους: Kari-Pekka Toivonen
Liisa Kuoppamaki
Matleena Kuusniemi
Rea Mauranen
Μια ταινία για την διαχείριση των σχέσεων. Με φόντο την αέναη κίνηση του τραμ και υπόκρουση Nuevo tango , η ιστορία αφορά τον διχασμό ενός άντρα, ανάμεσα σε δυό γυναίκες. Την γυναίκα του και μητέρα των παιδιών του και την άλλη…
Μια τυχαία συνάντηση, μια εμμονή, ένα κατάλοιπο επιθυμίας, αποτέλεσμα της ιδανικής οικογενειακής ρουτίνας η αφορμή για το ξετύλιγμα μιας χωρίς περιττές ποιητικές και δικαιολογίες καταγραφής των σχέσεων στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.
Το τραμ, η μουσική και η σκληρή καταγραφή των απρόβλεπτων συμπεριφορών των ηρώων μας φτιάχνουν τη διάθεση για την επόμενη…


Eichman
(Αιχμαν Αγγλία 2007)
Σκηνοθεσία: Robert Young
Με τους: Thomas Kretschmann
Troy Garity
Franka Potente
Τηλεοπτικών προδιαγραφών, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καταγραφή της ανάκρισης του αρχιτέκτονα της «Τελικής Λύσης» των Ναζί, Αντολφ Αιχμαν, όταν συνελήφθη κι οδηγήθηκε στο Ισραήλ για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ήρωας ο ανακριτής που μέσα από την εξέταση, βρίσκει και την προσωπική του λύτρωση στα δικά του φαντάσματα συνείδησης. Λίγο υπερβολικός ο συναισθηματισμός του τέλους.


Shadows
(Fyrom, Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ισπανία 2007)
Σκηνοθεσία : Milcho Manchevski
Με τους : Borce Nacev
Vesna Stanojevska
Sabina Ajrula-Tozija
Salaetin Bilal
Όσοι έχουμε δεί το «Μετά τη Βροχή» την προηγούμενη ταινία του σκηνοθέτη δεν εκπλαγήκαμε καθόλου με αυτή τη τόσο συγκινητική και εξαιρετικά δουλεμένη σεναριακά ταινία του ,σχετικά με τις μεταφυσικές εμμονές ενός νεαρού γιατρού
Στην αναζήτηση μιας παλιάς «μακεδονικής» διαλέκτου που ακούει γυρίζοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές του, από μια γριούλα στην είσοδο της πολυκατοικίας του.
Η ταινία με έξυπνο τρόπο, κάνοντας χρήση του φανταστικού, θέτει το όριο για την χρήση και τη γνώση του παρελθόντος, προκειμένου να λειτουργήσει θετικά στην απελευθέρωση ενός μέλλοντος απαλλαγμένου από μυστικά και ψέματα. Μια ταινία που θα άξιζε να δούμε στην Ελλάδα, για να διαπιστώσουμε πως αυτά που μας ενώνουν, είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν από τους γείτονες.
(Είναι περιττό να σημειώσουμε ότι η χώρα παραγωγής, δεν αναγράφεται πουθενά σαν Fyrom αλλά ξεκάθαρα ως Μακεδονία. Ένα από τα πολλά πράγματα που είναι χρήσιμο να έχουμε υπ΄ οψιν μας ,είναι ότι αυτό το θέμα έχει κλείσει ουσιαστικά παντού, όπως και το θέμα της Κύπρου όταν σε λίγες μέρες αναγνωριστεί κι επίσημα το νέο κράτος του Κοσόβου. Αυτά για να μη ζούμε σε εθνικές αυταπάτες.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: