Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Το Ecce MoMo στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ρότερνταμ

Το ταξίδι της στα φεστιβάλ του εξωτερικού ξεκινάει η ταινία ECCE MOMO! του Ανέστη Χαραλαμπίδη στις 21 Ιανουαρίου με την προβολή της στο 38o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ. Η ταινία συμμετέχει στο section με τον αισιόδοξο τίτλο Bright Future το οποίο λειτουργεί ως μια πλατφόρμα παρουσίασης σημαντικών και καινοτόμων πρώτων ή δεύτερων ταινιών από νέους κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο. Το διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ υπάγεται σε αυτό το πρόγραμμα.
Στη φετινή εκδήλωση οι διοργανωτές επεδίωξαν ένα νέο και απλοποιημένο format του φεστιβάλ με τρείς κύριες κατηγορίες προγραμμάτων στα οποία θα προβάλλονται από κοινού ταινίες μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, έργα τέχνης και παρεμβάσεις εικαστικών καλλιτεχνών.
Τα άλλα δύο προγράμματα είναι το Spectrum και το Signals.
To Φεστιβάλ του Ρόττερνταμ θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας, οι εκδηλώσεις του διοργανώνονται σε κινηματογραφικές αίθουσες, μουσεία, γκαλερί, βιομηχανικούς χώρους και το 2008 είχε 367,000 επισκέψεις.
Λίγα λόγια για την ταινία
Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας ο Μόρις Μόσε, a.k.a. Μόμο, ακροβατεί μεταξύ ζωής και θανάτου για 3 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα. Οταν ανακτά τις αισθήσεις του, παραληρεί: «Γιατί στην Αφρική; Επειδή δεν είναι ούτε Βοράς ούτε Νότος. Ούτε Ανατολή ούτε Δύση... Είναι πάνω από τη γη».
Τι μπορεί να εννοεί ο Μόμο;
Και πού βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα. Η εξήγηση δίνεται μέσα από έναν χείμαρρο από χειροποίητες εικόνες, λόγο και μουσική, όλα κατασκευασμένα και ενωμένα από τον Ανέστη Χαραλαμπίδη σε ένα τολμηρό βιντεο-ημερολόγιο.
Βραβεία
3ο Digital Wave 2008: Ψηφιακός Αλέξανδρος εξ ημισείας με την ταινία Το Σύνδρομο της Χιονάτης του Αγγελου Σπάρταλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: