Τρίτη 24 Μαρτίου 2009
[..στιγμές του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσαλονίκης]
"Λουόμενοι", της Εύας Στεφανή
Οι καλοκαιρινές εξορμήσεις μιας ομάδας ηλικιωμένων σε λουτροπόλεις της Ελλάδας. Ακολουθώντας τους ηλικιωμένους πρωταγωνιστές της στις πιο προσωπικές τους στιγμές, σε στιγμές που είναι ξένοιαστοι και ανέμελοι και παιχνιδίζουν με τον φακό αλλά και μεταξύ τους, η σκηνοθέτις πετυχαίνει ένα γνήσια εύθυμο αποτέλεσμα, χωρίς σε καμία στιγμή να φαίνεται ότι εισβάλλει σαν ξένο σώμα ή με τρόπο χλευαστικό στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων. Αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το υλικό της και καταγράφοντας σκηνές αυθεντικής ιλαρότητας, βάζει τον θεατή στο κλίμα αυτής της ετερόκλητης αλλά και τόσο δεμένης παρέας, ενώ υπόγεια κάνει ένα σχόλιο όχι μόνο για την τρίτη ηλικία αλλά και για την ανθρώπινη κατάσταση γενικότερα.
"Μακρινοί Αντίλαλοι", του Στέφαν Σβίτερτ
Ένα ντοκιμαντέρ που εξερευνά την παραδοσιακή ελβετική μουσική της περιοχής των Άλπεων, το ιδιόμορφο yodeling. Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι περίεργοι τραγουδιστικοί λαρυγγισμοί αρχικά ξενίζουν και μας θυμίζουν αστείες φολκλορικές εικόνες, ο σκηνοθέτης προσεγγίζει το θέμα με τόση λεπτότητα και θέρμη, συνδυάζοντας τις ιδιαίτερες μελωδίες με τα τοπία και την παράδοση μακριά από το φολκόρ, που παρασέρνει τελικά μαζί του και το πιο δύσπιστο θεατή σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι στον κόσμο των ήχων και της μελωδίας.
"Katrina Music", των Τζέιμς Μπρουκ και Χρόνη Πεχλιβανίδη
Ένα ταξίδι μέχρι τη Νέα Ορλεάνη, αυτή την μαγική μουσική πρωτεύουσα, τη γενέτειρα της τζαζ και των delta blues, η οποία μετά (και) τον τυφώνα Katrina προσπαθεί να ορθοποδήσει και να ξαναβρεί τους –τόσο μελωδικούς- ρυθμούς της. Συνομιλίες με μουσικούς της περιοχής, βόλτες στους δρόμους και στα μπαρ της πόλης, απ’ όπου σιγά σιγά ξαναρχίζουν να ακούγονται μελωδίες –κάτι που στην άτυπη πρωτεύουσα της Λουιζιάνα είναι συνυφασμένο με τη ζωή.
"Blast!", του Πωλ Ντέβλιν
Η κάμερα μέσα από τα μάτια μιας επιστημονικής ομάδας κατά τη διάρκεια ενός φιλόδοξου πειράματος καταγράφει τους κόπους, τα άγχη, τις αγωνίες και τις επαγγελματικές και προσωπικές θυσίες που κρύβονται πίσω από τα στατιστικά και τα νούμερα των επιστημονικών πειραμάτων. Αυτό που είδαμε τελικά ήταν ακόμα καλύτερο απ’ ό, τι ένα συνηθισμένο δίωρο ‘μάθημα αστροφυσικής για αρχάριους’: Ο ανθρώπινος παράγοντας πίσω από τις στατιστικές και η ανθρωπιά πίσω από τα απρόσωπα πειράματα, σε ένα καλοφτιαγμένο και εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ.
«Γράμμα στην Άννα», του 'Ερικ Μπέργκκραουτ
Ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην πρόσφατη δολοφονία της δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια στη Μόσχα. Έχοντας στη διάθεσή του υλικό και συνεντεύξεις με την ίδια την Πολιτκόφσκαγια από προηγούμενά του ντοκιμαντέρ, μόλις 2 χρόνια πριν τη δολοφονία της, ο Μπέργκκραουτ σκιαγραφεί το προφίλ της και παρουσιάζει το δημοσιογραφικό (και ανθρωπιστικό) της έργο στην Τσετσενία, εστιάζοντας στα επίμονα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της, που την έκαναν μη δημοφιλή στο Κρεμλίνο, καταδεικνύοντας (μέσα από συνεντεύξεις συνεργατών της και συγγενών της) εμμέσως πλην σαφώς τον πρόεδρο Πούτιν ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας της.
«Rip: Α Remix manifesto», του Μπρετ Γκέιλορ
Περισσότερο είναι μανιφέστο, παρά ένα ντοκιμαντέρ που μας διαφωτίζει πάνω στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων στη μουσική αλλά και στα υπόλοιπα έργα της διάνοιας. O σκηνοθέτης καταγγέλλει την περίπλοκη νομοθεσία σχετικά με το copyright και αναλύει τα σύγχρονα μέσα που μας επιτρέπουν μια σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση στην πληροφορία, διακινδυνεύοντας ταυτόχρονα σχεδόν σε καθημερινή βάση μια κάποιου είδους παραβίαση αυτών των δικαιωμάτων.
[διαθέσιμο ολόκληρο και στο internet από το site του Brett Gaylor εδώ ]
Μ.Ρ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου