Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009

Κώστας Σφήκας (1927-2009)



"Έφυγε" σε ηλικία 82 χρονών ένας αληθινός πρωτοπόρος του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Κώστας Σφήκας, ασχολήθηκε αποκλειστικά με το πειραματικό σινεμά παραμένοντας έτσι μια μοναδική - αλλά και δυστυχώς μοναχική - μορφή στην εγχώρια κινηματογραφία. Από τα Εγκαίνια του 1961 ως τη Μεταμόρφωση του 2007 πρόσπαθησε και κατάφερε να μην ακολουθήσει κανένα συμβατικό κανόνα γραφής, ψάχνοντας και ο ίδιος τα όρια της.

Αναλυτικά η φιλμογραφία του :

1961 Εγκαίνια
1968 Θηραϊκός όρθρος
1974 Μοντέλο
1975 Μητροπόλεις
1980 Φωνές και στέκια του ρεμπέτικου
1982 Το μοντάζ του Αϊζενστάιν
1986 Αλληγορία
1995 Το προφητικό πουλί των θλίψεων του Παούλ Κλεε
1998 Προμηθεύς εναντιοδρομών
2002 Η γυναίκα της... και ο συλλέκτης
2007 Μεταμόρφωση


1 σχόλιο:

De Facto είπε...

Οταν ήρθε τελευταία στη Θεσσαλονίκη για το Φεστιβαλ, μας ρώταγε που είναι το Gallery για να έρθει να σας βρεί.

Πολύ ευγενικός. Και χαμηλών τόνων .