Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

62e Festival de Cannes 18 Μαίου 2009

COMPÉTITION
(Grand Théâtre Lumière)
LOOKING FOR ERIC by Ken Loach

Ψάχνοντας για έναν ήρωα, κι αν δεν τον βρίσκεις, κατασκεύασέ τον.
Ο Έρικ, ένας ταχυδρόμος, νιώθει πως η ζωή του έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του. Η χαοτική του οικογένεια, τα εξεγερμένα του παιδιά και η μπετονιέρα που κάθεται στον κήπου του δεν βοηθούν, αλλά αυτό που τον φέρνει στο χείλος του γκρεμού είναι ένα μυστικό που κρύβει ο ίδιος μέσα του. Μπορεί άραγε να αντιμετωπίσει την Λίλυ, τη γυναίκα που αγάπησε πριν από 30 χρόνια;
Παρά τις εξωφρενικές προσπάθειες και τη (συχνά δυσδιάκριτη) καλή θέληση των επίσης παθιασμένων με το ποδόσφαιρο φίλων του, ο Έρικ συνεχίζει να βυθίζεται στο βούρκο. Σε τέτοιες στιγμές απελπισίας χρειάζεται ένα τσιγάρο και ένας φίλος από το πουθενά, για να δώσουν σ’ έναν χαμένο ταχυδρόμο την ώθηση για να ξεκινήσει το ταξίδι στα γεμάτα προκλήσεις και συγκινήσεις μονοπάτια του παρελθόντος.
Όπως λέει μια κινέζικη παροιμία (και ένας σοφός Γάλλος): «Αυτός που φοβάται να ρίξει το ζάρι, δε θα φέρει ποτέ εξάρες».

ANTICHRIST by Lars Von Trier

Ένα ζευγάρι αποφασίζει να καταφύγει στη δική του Εδέμ, που είναι μια καλύβα απομονωμένη στο κέντρο ενός δάσους . Εκεί προσπαθούν να ξαναχτίσουν την κατεστραμμένη τους σχέση και να επισκευάσουν τις ραγισμένες καρδιές τους
Όμως η Φύση αποφασίζει να τους δώσει τα δικά της μαθήματα κι έτσι τα πράγματα πάνε από το κακό …στο χειρότερο… Πολλά πράγματα θα …κοπούν η θα… ματώσουν σε μια εξόχως παραληρηματική ταινία, που επιτέλους τάραξε, τα κοιμισμένα βλέμματα των θεατών του Φεστιβάλ. Ο Λαρς ξαναχτυπά στο κέντρο του μυαλού !



UN CERTAIN REGARD
(Salle Debussy)
IRENE (Irene) by Alain Cavalier
Η Ιρέν κι ο σκηνοθέτης. Μια δυνατή σχέση με πολλές σκοτεινές γωνίς. Η Ιρεν εξαφανίζεται. Ένα προσωπικό ταξίδι του μυαλού στα όρια της εξάρτησης. Πως γυρίζεται μια ταινία?

INDEPENDENCIA by Raya Martin

Μια ταινία από τις τελικά πολύ πιο προχωρημένες κινηματογραφικά Φιλιππίνες από πολλές Ευρωπαικές χώρες. Μια σαγκα μνήμης και εξάρτησης.

DOGTOOTH by Yorgos Lanthimos

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου της Κινέτας , σπάει την 10χρονη αποχή της Ελλάδας από τα επίσημα τμήματα του Φεστιβαλ. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση κινηματογράφου που αξίζει μιας διάκρισης.

ΘΕΜΙΣ του Μάρκου Γκαστέν
Το ντοκιμαντέρ για τα δικαστήρια και τον μικρόκοσμό τους, στην Ελλάδα των δικομανών πολιτών. Που χειρουργικά βγάζει όλη την γελοιότητα που σήμερα ονομάζουμε δικαιοσύνη στη χώρα μας. Η κάμερα απλά καταγράφει. Σπαρταριστό. Ενδιαφέρον και απόλυτα «πρωτόγνωρο» για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: