Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Μπονι & Κλαιντ


Tο 1967 σημειώθηκε κατακόρυφη άνοδος στις πωλήσεις μπερέδων, όχι επειδή ήταν τάση της μόδας στις διεθνείς πασαρέλες, αλλά επειδή τους φορούσε η Φέι Νταναγουέι στο «Μπόνι και Κλάιντ». Τέτοια ήταν η επίδραση στο κοινό αυτής της ταινίας, η οποία, παρότι ήταν του «καλλιτεχνικού» κυκλώματος, είχε και σημαντική επιτυχία - και εμπορική και σε πολύ περισσότερα επίπεδα. Το «Μπόνι και Κλάιντ» μπορεί να μην κέρδισε εκείνη τη χρονιά πολλά βραβεία (μόλις δύο -β΄ γυναικείου ρόλου και φωτογραφίας- από τα δέκα που διεκδικούσε), όμως σχεδόν αυτομάτως θεωρήθηκε κλασική γκανγκστερική ταινία και καθιέρωσε ως μεγάλους πρωταγωνιστές τον Γουόρεν Μπίτι και τη Φέι Νταναγουέι.

Και οι δυο τους είχαν παίξει και σε άλλες σημαντικές ταινίες, όμως η συγκεκριμένη ήταν που τους έκανε σταρ. Για τον Μπίτι σήμαινε και πολλά κέρδη, καθώς ήταν και παραγωγός της. Το στούντιο της Warner, που είχε αναλάβει την παραγωγή, δεν πίστευε ότι μπορούσε να γίνει επιτυχία, σε τόσο μεγάλο βαθμό, έτσι είχε παραχωρήσει το 40% των κερδών στον ηθοποιό - ένα ανεπανάληπτο ποσοστό για χολιγουντιανή συμφωνία. Φυσικά, αμέσως μετά, το μετάνιωσε πικρά.

Σε αυτή την -κάπως εξιδανικευμένη, βέβαια- αληθινή ιστορία αγάπης και εγκλήματος της Μπόνι Πάρκερ και του Κλάιντ Μπάροου, οι οποίοι διέπραξαν σωρεία ληστειών και φόνων την εποχή της μεγάλης ύφεσης, πριν πέσουν νεκροί από τις σφαίρες των αστυνομικών, ο Αρθουν Πεν χρησιμοποίησε τεχνικές γυρίσματος επηρεασμένες από τη γαλλική νουβέλ βαγκ. Δεν είναι τυχαίο ότι αρχική επιλογή για τη θέση του σκηνοθέτη ήταν ο Φρανσουά Τριφό, ενώ είχε συζητηθεί και το όνομα του Ζαν Λικ Γκοντάρ. Ενας ασυνήθιστος συνδυασμός σκληρής γκανγκστερικής ταινίας και παθιασμένου ερωτικού δράματος, το «Μπόνι και Κλάιντ» διατηρεί και σήμερα τη δύναμή του, ειδικά σε σκηνές ανθολογίας για τον κινηματογράφο, όπως την ενέδρα στην οποία οι αστυνομικοί γαζώνουν το αυτοκίνητο του διαβόητου ζευγαριού.

Μία από τις ωραιότερες γκανγκστερικές ταινίες, που καθιέρωσε ως πρωταγωνιστές-σταρ τον Γουόρεν Μπίτι και τη Φέι Νταναγουέι. (10 στα 10)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: