Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

51st Thessaloniki International Film Festival Day 8



Microphone

Μέσα από τους περιπάτους του Xάλεντ, πραγματοποιούμε μια περιπλάνηση γεμάτη ζωηρούς ήχους και χρώματα στη σύγχρονη Αλεξάνδρεια. Όταν ο Xάλεντ επιστρέφει στην πατρίδα του, απογοητευμένος από την τέως φίλη του και αποκαρδιωμένος από τον απόμακρο πατέρα του, αρχίζει να γνωρίζει γωνιές και δρόμους της πόλης που τον οδηγούν στην ανακάλυψη ενός καινούργιου, αγνώστου ώς τότε κόσμου. Μέσα από συναντήσεις με διάφορους χαρακτήρες, το Μικρόφωνο συνθέτει ένα πορτρέτο της underground καλλιτεχνικής σκηνής της Αλεξάνδρειας: καλλιτέχνες γκράφιτι, τραγουδιστές χιπ χοπ, γυναικεία μέταλ συγκροτήματα. Ο χαρακτήρας του Xάλεντ, ο οποίος αποφασίζει να υποστηρίξει τα παιδιά αυτά, να βρει τρόπους να τους ενισχύσει οικονομικά και να προωθήσει το έργο τους, γίνεται ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε διαφορετικές ιστορίες, μουσικές και εικόνες, σε μια σφαιρική και πολυεπίπεδη αναπαράσταση της νέας αυτής γενιάς καλλιτεχνών.

Jean Gentil

Ο Ζαν, μεσήλικας καθηγητής, είναι ένας από τους πολλούς Αϊτινούς που έχουν μεταναστεύσει στη Δομινικανή Δημοκρατία για να βρουν μια οποιαδήποτε δουλειά. Είναι ένας καλόκαρδος άνθρωπος και ευλαβής Χριστιανός, μόνος του στον κόσμο, ο οποίος διαρκώς δοκιμάζεται και κατατρώγεται από τη σιωπηλή απελπισία της ζωής του. Εγκαταλείπει την πόλη και ταξιδεύει στην ύπαιθρο για να βρει μια δουλειά που να του ταιριάζει καλύτερα, αλλά μπροστά στην εκθαμβωτική ομορφιά της φύσης, την αστραφτερή θάλασσα και την πλούσια βλάστηση, ο Ζαν νιώθει ακόμα πιο μόνος, ακόμα πιο παράταιρος μέσα στον κόσμο. Η δοκιμασία του Ζαν –αυτή της σύγχρονης μετανάστευσης και της περιθωριοποίησης του μετανάστη– παίρνει εδώ το πιο ανθρώπινο και ειλικρινές της πρόσωπο, το οποίο φέρει με τεράστια αξιοπρέπεια και ευγένεια ο ήρωας της ταινίας.

Σιωπηλές ψυχές
Όταν η αγαπημένη γυναίκα του Μίρον, Τάνια, πεθαίνει, αυτός ζητά απ’ τον καλύτερό του φίλο Άιστ να τον βοηθήσει να την αποχαιρετίσει σύμφωνα με τα έθιμα των Μέργια, μιας αρχαίας φινο-ουγγρικής φυλής που ζούσε στην περιοχή της λίμνης Νέρο στην κεντροδυτική Ρωσία. Παρόλο που οι Μέργια αφομοιώθηκαν από τους Ρώσους τον 17ο αιώνα, οι μύθοι και οι παραδόσεις τους είναι μέρος της ζωής των σημερινών απογόνων τους. Οι δυο άντρες ξεκινούν ένα οδοιπορικό χιλιάδων χιλιομέτρων διασχίζοντας απέραντα, έρημα τοπία. Μαζί τους έχουν δυο μικρά πουλιά σ’ ένα κλουβί. Σύμφωνα με το έθιμο των Μέργια, ο Μίρον αφηγείται προσωπικές μνήμες απ’ τη συζυγική του ζωή. Όταν όμως φτάνουν στις όχθες της ιερής λίμνης όπου θα αποχαιρετίσουν για πάντα τη σορό, ο Μίρον συνειδητοποιεί ότι δεν ήταν μόνον αυτός ερωτευμένος με την Τάνια...
Το ταξίδι
Το ταξίδι είναι μια αυτοσχέδια περιήγηση της Βόρειας Αγγλίας που φέρνει ξανά μαζί τους δημοφιλείς κωμικούς Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον. Μια ταινία που βασίζεται στο τηλεοπτικό ομώνυμό του με τον πρώτο κύκλο ηδη να εχει συμπληρώσει 6 ημίωρα επεισόδια. Όταν το ένθετο μαγειρικής γνωστής κυριακάτικης εφημερίδας αναθέτει στον Στιβ να κάνει την κριτική μιας σειράς εστιατορίων, αυτός αποφασίζει να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου και να οργανώσει ένα ταξίδι στη Βόρεια Αγγλία μαζί με την Αμερικανή φίλη του, λάτρη του καλού φαγητού. Όταν όμως εκείνη αποφασίζει να τον αφήσει και να επιστρέψει στις ΗΠΑ, ο Στιβ βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μια βδομάδα μοναχικών γευμάτων, κι η αλήθεια είναι ότι δεν το είχε φανταστεί έτσι. Απρόθυμα, τηλεφωνεί στον Ρομπ, το μοναδικό άτομο που πιστεύει ότι θα μπορεί να είναι διαθέσιμο. Ο Ρομπ, που δε λέει ποτέ όχι σ’ ένα κερασμένο γεύμα –πόσο μάλλον έξι– συμφωνεί, κι οι δυο τους ξεκινούν για μια περιπέτεια γευσιγνωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: