Κοινό κράτος, δυνητική συζήτηση του Εγιάλ Σιβάν
TΩNIA MAPKETAKH: Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 - 15:45
Το αδιέξοδο για την ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη έχει γεννήσει τα τελευταία χρόνια μια αναζήτηση άλλου τύπου στα δύο στρατόπεδα – πέρα από τους περιορισμούς της γεωγραφίας, τις πραγματιστικές αντιπαραθέσεις και την άγονη συναίνεση. Αντί της διαμάχης για τη λύση της διάσπασης σε δύο κράτη, διερευνάται η πιθανότητα της συγκρότησης ενός κοινού κράτους. Αυτή η ιδέα δεν έχει μείνει στα χαρτιά, δεν πρόκειται για όνειρο ή ουτοπία: το κοινό κράτος είναι ήδη εκεί. Δύο εθνότητες ζουν στο ίδιο κομμάτι γης – η μία είναι η μειοψηφία, η άλλη η πλειοψηφία. Τα πολιτικά τους δικαιώματα στην καλύτερη περίπτωση είναι θολά, στη χειρότερη καταστρατηγούνται. Η πρόταση για ένα κοινό κράτος υποστηρίζει τη φιλοσοφία της μοιρασιάς κι όχι της διαίρεσης. Προάγει την αντίληψη της ενιαίας κοινότητας αντί της κατάτμησης και της διάκρισης. Ο Εγιάλ Σιβάν συναντά τους υποστηρικτές αυτής της ιδέας στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη: δημοσιογράφους, καθηγητές, διανοουμένους, καλλιτέχνες, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εποίκους, πρόσφυγες, Παλαιστινίους από το Ισραήλ και τα κατεχόμενα, άτομα θρησκευόμενα και μη, σ’ ένα ντοκιμαντέρ που θα προσπαθήσει να θέσει τις βάσεις για έναν γόνιμο διάλογο όπου θα συμμετάσχουν διαφορετικές φωνές, και να περάσει από τη σφαίρα της θεωρίας στην πράξη, χαράζοντας μια νέα προοπτική.
Πατρίδα ή θάνατος του Βιτάλι Μάνσκι
TZON KAΣΣABETHΣ: Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 - 20:00
Ένα υπαρξιακό ντοκιμαντέρ, όπου σμίγουν ιστορίες και σχέσεις από διάφορες κοινωνικές ομάδες και επαγγελματικούς κλάδους της σύγχρονης Κούβας. Φιλοσοφικές απόψεις για την ανθρώπινη φύση διατυπώνονται από μια νοικοκυρά, έναν τσαγκάρη, επαναστάτες, πολιτικούς αξιωματούχους, μουσικούς... Οι κουβανικές παραδόσεις καταγράφονται εδώ με έντονα χρώματα: η εκταφή των συγγενών· η περίφημη λατινοαμερικάνικη τελετή για τον εορτασμό των 15ων γενεθλίων μιας έφηβης, για την οποία μια οικογένεια περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων προτίθεται να ξοδέψει τον ετήσιο προϋπολογισμό της· οι κινήσεις του χορού Ρουέδα Κασίνο που εξακολουθεί να προσελκύει Ευρωπαίους στο νησί· το μουσικό συγκρότημα των αδελφών Ισκιέρδα που σήμερα παίζουν για να διασκεδάσουν χορευτές και την επομένη οδηγούν σε έκσταση με τους ρυθμούς τους το κοινό μιας ιεροτελεστίας βουντού. Μια αβίαστη φιλοσοφική αφήγηση με φόντο την καθημερινότητα της Αβάνας.
Ζήτω οι αντίποδες! Του Βίκτορα Κοσακόφσκι
OΛYMΠION: Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 - 20:30
Ποιος είναι ο συντομότερος δρόμος από το Έντρε Ρίος της Αργεντινής για την κινεζική μητρόπολη της Σανγκάης; Μια ευθεία γραμμή που περνάει από το κέντρο της γης, αφού αυτές οι δύο πόλεις είναι αντίποδες: βρίσκονται σε διαμετρικά αντίθετες θέσεις στην επιφάνεια της γης. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του σε τέσσερα ζευγάρια αντιπόδων, ο βραβευμένος ντοκιμαντερίστας Βίκτορ Κοσακόφσκι κατέγραψε εικόνες που ανατρέπουν την αντίληψη που έχουμε για τη Γη. Ένα όμορφο, γαλήνιο ηλιοβασίλεμα στο Έντρε Ρίος αντιπαραβάλλεται με τους θορυβώδεις δρόμους της βροχερής Σανγκάης. Άνθρωποι που ζουν στην ερημιά συνδέονται με ανθρώπους που σκάβουν δίπλα σ’ ένα ηφαίστειο. Μεγαλειώδη τοπία που κόβουν την ανάσα αντιπαρατίθενται με το χάος μιας μεγαλούπολης. Αυτοί οι αντίποδες μοιάζουν συνδεδεμένοι μυθικά, ενωμένοι, κατά κάποιο τρόπο, μέσα από την αντίθεσή τους. Η ταινία του Κοσακόφσκι είναι μια απόλαυση για τις αισθήσεις, ένα συναρπαστικό καλειδοσκόπιο του πλανήτη μας.
Με παντοτινή αγάπη, Κάρολιν – Μια ιστορία για τον Κέρουακ, τον Κάσαντι κι εμένα της Μαρίας Ράμστρεμ και της Μόλιν Κορκεασάλο
TΩNIA MAPKETAKH: Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 - 20:30
Λένε πως πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα βρίσκεται μια μεγάλη γυναίκα. Η Κάρολιν Κάσαντι βρισκόταν πίσω από δύο. Σύζυγος του ειδώλου της μπητ γενιάς, Νιλ Κάσαντι, και μούσα- ερωμένη του Τζακ Κέρουακ, η Κάρολιν είδε την ιστορία της ζωής της και τη μνήμη των ανδρών που αγάπησε να λεηλατείται από σύγχρονους μυθοπλάστες. Το Με παντοτινή αγάπη, Κάρολιν είναι το τρυφερό, προσωπικό πορτρέτο μιας καρτερικής, μητρικής φιγούρας που δεν μπόρεσε ποτέ να ξεφύγει από τον απόηχο των επικών κατορθωμάτων του άντρα της.
Η τιμή του σεξ της Μίμι Τσακάροβα
TΩNIA MAPKETAKH: Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 - 23:00
Η Τιμή του σεξ είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για τις νέες γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη που έχουν βυθιστεί στον υπόκοσμο του τράφικινγκ και της κακοποίησης. Πρόκειται για μια άκρως προσωπική, οδυνηρή, αλλά και αποκαλυπτική ιστορία. Αφηγήτριες είναι οι ίδιες οι γυναίκες-θύματα, που δεν άφησαν τη ντροπή, το φόβο και τη βία να τις φιμώσουν. Η φωτορεπόρτερ Μίμι Τσακάροβα, που μεγάλωσε στη Βουλγαρία, μας παίρνει μαζί της σ’ ένα ταξίδι εξερεύνησης, με σκοπό να ξεσκεπάσει τον σκιώδη κόσμο της παράνομης διακίνησης και εμπορίας γυναικών, από την Ανατολική Ευρώπη στη Δυτική, αλλά και στη Μέση Ανατολή. Κάνοντας κρυφά γυρίσματα σε μέρη όπου σπάνια αποκτά κανείς πρόσβαση, η Τσακάροβα διαπιστώνει πως, παρά το γεγονός πως κάποιες γυναίκες κατάφεραν να ξεφύγουν και να πουν την ιστορία τους, το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο εξακολουθεί να ευδοκιμεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου