Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

THESS DOC FEST DAY 6



ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 - 17:30
Σαλβαδόρ Αλιέντε  του Πατρίσιο Γκουσμάν
Καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ – Annecy Biennial Spanish Film Festival 2004, France
Μεγάλο Βραβείο – Lima Latin American FF 2004, Peru
Βραβείο Κοινού – Salzburg FF 2005, Austria
Βραβείο Αλτασόρ των Εθνικών Τεχνών - 2006, Chile
Αυτός ο φόρος τιμής που αποτίει ο Γκουσμάν στον πρώην πρόεδρο της Χιλής φέρνει στο νου το λαμπερό όνειρο που έζησε η γενιά του, στο οποίο η πολιτική υπήρξε συνώνυμη με την ουτοπία. Η ταινία ανακατασκευάζει τη ζωή του «συντρόφου Προέδρου», από την παιδική του ηλικία στο Βαλπαραΐσο μέχρι το θάνατό του στις 11 Σεπτεμβρίου 1973. Προεξάρχουσα μορφή της χιλιανής αριστεράς αλλά και της ιστορίας της Χιλής του 20ου αιώνα, ο Αλιέντε σκιαγραφείται σε όλο του το μέγεθος ως μυθικός κοινωνικός αγωνιστής, ενώ εξίσου προβάλλεται και η ανθρώπινή του διάσταση.

ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:           Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 - 18:00
Πέρα από το Βρίτσεν του  Ντάνιελ Άμπμα
Μια ταινία για τη ζωή μετά τη φυλακή. Το ντοκιμαντέρ αυτό αφηγείται την ιστορία τριών εφήβων με παραβατική συμπεριφορά, του Ίμο (22), του Γιάνο (17) και του Μαρσέλ (25), τρία χρόνια μετά την απoφυλάκισή τους από το σωφρονιστήριο του Βρίτσεν, στο Βραδεμβούργο της Γερμανίας. Βλέπουμε παιδιά να γεννιούνται, έπιπλα να κομματιάζονται, μαθήματα οδήγησης σ’ ένα χοιροτροφείο και διακίνηση ναρκωτικών στην Αλεξάντερπλατς. Το Πέρα από τη Βρίτσεν παρακολουθεί τη ζωή μέσα από τα μάτια των εφήβων, και αποκαλύπτει τις ελπίδες, την περηφάνεια, τις σκέψεις και τους φόβους τους.

ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:           Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 - 20:30
Πρώτα έρχεται ο έρωτας  της Νίνα Ντάβενπορτ
Πρώτα έρχεται ο έρωτας, μετά μπαίνει στεφάνι, κι ύστερα στο καρότσι του το μωρό μας κάνει νάνι. Για τη σκηνοθέτιδα Νίνα Ντάβενπορτ, το παιδικό τραγουδάκι δεν επαληθεύτηκε. Όντας ακόμα ανύπαντρη στα 40 της, αποφασίζει να κάνει παιδί μόνη της ή, μάλλον, με τη βοήθεια της καλύτερής της φίλης, Έιμι, που τη συντροφεύει στην προσπάθεια, και του γκέι φίλου της, Έρικ, ως δωρητή σπέρματος. Βλέπουμε πώς η διαδικασία του να φέρεις στον κόσμο ένα μωρό επηρεάζει τις ζωές τους βαθιά κι απρόσμενα. Η ταινία αγγίζει ένα κρίσιμο ζήτημα της εποχής μας: το πώς επαναπροσδιορίζεται η σύγχρονη οικογένεια.

 OΛYMΠION: Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 - 23:00
Ο απατεώνας  του Μπαρτ Λέιτον
Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής – Miami IFF 2012, USA
Βραβείο Κινηματογραφιστών – Hot Docs 2012, Canada
Βραβείο «Χρυσό Μάτι» Καλύτερου Ντοκιμαντέρ – Zurich FF 2012
Καλύτερο Βρετανικό Ντοκιμαντέρ, Καλύτερος Νέος Σκηνοθέτης – British International Freight Association 2012, UK
Ντοκιμαντέρ της Χρονιάς – London Film Critics’ Circle Awards 2012, UK
Εξαιρετική Επίδοση στην Παραγωγή – Cinema Eye Honors for Nonfiction Filmmaking
Ντοκιμαντέρ της Χρονιάς – Evening Standard Film Awards 2012
Εξαιρετικός Νεοεμφανιζόμενος Σεναριογράφος, Σκηνοθέτης και Παραγωγός – BAFTA 2013
Το 1994, ένα 13χρονο αγόρι εξαφανίστηκε από το σπίτι του στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, χωρίς να αφήσει σημεία ζωής. Τριάμισι χρόνια αργότερα, εντοπίζεται ζωντανός, χιλιάδες μίλια μακριά, σ’ ένα χωριό στη νότια Ισπανία, έχοντας να αφηγηθεί μια τρομακτική ιστορία απαγωγής και τρομοκρατίας. Η οικογένειά του είναι τρισευτυχισμένη που τον υποδέχεται πάλι στο σπίτι. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Το αγόρι φέρει πολλά από τα διακριτικά σημάδια που είχε πάντα, αλλά γιατί έχει τώρα παράξενη προφορά; Γιατί μοιάζει τόσο διαφορετικός; Και γιατί η οικογένεια δεν φαίνεται να δίνει σημασία σ’ αυτές τις αντιφάσεις που βγάζουν μάτι; Όταν ένας αστυνομικός ερευνητής ξεκινά να κάνει ερωτήσεις, αυτή η παράξενη ιστορία παίρνει μια αναπάντεχη τροπή. Το ντοκιμαντέρ συναντά το φιλμ νουάρ σ’ αυτήν την εκπληκτική αληθινή ιστορία που διαθέτει όλες τις ανατροπές ενός σπουδαίου θρίλερ. Εκεί που νομίζουμε πως ξέρουμε την αλήθεια, μια άλλη αλήθεια αρχίζει ν’ αναδύεται, αφήνοντάς μας σε ακόμα μεγαλύτερη αγωνία.

TZON KAΣΣABETHΣ:        Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 - 23:30
Την ήξερα όταν ήταν αγόρι της Γκουέν Χόουερθ
Μέσα από αρχειακό υλικό και κινούμενα σχέδια, η σκηνοθέτις καταγράφει τη μεταμόρφωσή της από άντρα σε γυναίκα, κυρίως μέσα από τα λόγια της αγχώδους αλλά γεμάτης αγάπη οικογένειάς της, του καλύτερού της φίλου και της συζύγου της. Καθώς η οικογένειά της (συμπεριλαμβανομένου και του αστυνομικού πατέρα της) αφηγείται το πώς βίωσε την αλλαγή φύλου της σκηνοθέτιδας, η ταινία μάς καλεί να αναθεωρήσουμε τις αντιλήψεις μας για το ρόλο που παίζουν τα ονόματα, τα ρούχα, η κοινωνία και η ανατομία στη διαμόρφωση της σεξουαλικής ταυτότητας. Μια κωμική, συγκινητική και κεφάτη αυτοβιογραφική ταινία που επικεντρώνεται στις διαπροσωπικές σχέσεις μιας οικογένειας η οποία νιώθει ξαφνικά τους δεσμούς της να δυναμώνουν, καθώς ξεπερνά τις προκαταλήψεις της απέναντι στο φύλο και στη σεξουαλικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: