Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

55th Thessaloniki International FIlm Festival day 9


Σάββατο 8 Νοεμβρίου  2014






Τεστ του Αλεξάντερ Κοτ ( ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 3.30μμ)
Πατέρας και κόρη ζουν στη στέπα. Και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το προαιώνιο μοντέλο ζωής. Το αύριο πάντα έρχεται. Κάθε πρωί, ο πατέρας φεύγει για τη δουλειά κι αυτή μένει μόνη. Περιμένοντας και νιώθοντας. Δύο άνθρωποι την αγαπούν. Κι αυτή τους αγαπά και τους δύο. Η αγάπη δεν μπορεί να μοιραστεί. Ώσπου μια μέρα, έρχεται η λύση. Από εκεί όπου ζει ο ήλιος.



Αμνησία της Νίνι Μπουλ Ρόμπσαμ (ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΑ 5.30μμ)
Μεταμφιεσμένο σ’ ένα ψυχολογικό (και όχι μόνο) θρίλερ, το φιλμ της Νίνι Μπουλ Ρόμπσαμ παίρνει την αφορμή του από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ερώτημα, για να αναπτύξει, παράλληλα με την αγωνία του, μια σειρά από πιο ουσιαστικές θεματικές. Με επίκεντρο την ιστορία ενός ζευγαριού σε κρίση, η ταινία διατυπώνει ερωτήματα για την ίδια τη ζωή: Τι είναι αυτό που μας ορίζει; Ποια είναι τα υλικά που συνθέτουν την προσωπικότητά μας; Πώς οικοδομείται μια ερωτική –ή οποιαδήποτε άλλη– σχέση; Η Αμνησία κρατά όλες αυτές τις ερωτήσεις πάντα στο πλάνο, όσο η φόρμα του εκμεταλλεύεται και ανανεώνει τους κώδικες μιας ταινίας είδους για να παραδώσει ένα ερεθιστικό, φρέσκο κινηματογραφικό αμάλγαμα.



Ένα περιστέρι έκατσε σ’ ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του  του Ρόι Άντερσον (ΟΛΥΜΠΙΟΝ 9μμ) Ταινία τελετής λήξης του 55ου Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Σαν να ’ταν οι σύγχρονοι Δον Κιχώτης και Σάντσο Πάντσα, οι Σαμ και Τζόναθαν, δύο πλανόδιοι πωλητές που εμπορεύονται «γκατζετάκια», μας παίρνουν σε μια καλειδοσκοπική περιπλάνηση στο ανθρώπινο πεπρωμένο. Πρόκειται για ένα ταξίδι που αποκαλύπτει την ομορφιά των απλών στιγμών, την ευτέλεια των άλλων, το χιούμορ και την τραγωδία που κρύβονται μέσα μας, το μεγαλείο της ζωής, καθώς και την απόλυτη αδυναμία της ανθρωπότητας
Χρυσός Λέων στη Μόστρα της  Βενετίας 2014


Η αγάπη είναι παράξενη του  Άιρα Σακς ( ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΑ 11μμ)

Μετά από σχέση σαράντα χρόνων, ο Μπεν κι ο Τζωρτζ επιτέλους ενώνονται με τα δεσμά του γάμου σε μια ειδυλλιακή τελετή στο νότιο Μανχάταν. Ωστόσο, ο Τζωρτζ σύντομα θα χάσει τη δουλειά του, κι έτσι το ζευγάρι θα πρέπει να πουλήσει το διαμέρισμά τους και, ως θύματα της αμείλικτης αγοράς ακινήτων της Νέας Υόρκης, θα πρέπει να ζήσουν προσωρινά χώρια, μέχρι να βρουν ένα πιο οικονομικό νέο σπίτι. O Τζωρτζ μετακομίζει με δύο αστυνομικούς που ζουν στον κάτω όροφο κι ο Μπεν μετακομίζει στο Μπρούκλιν με τον ανιψιό του, τη γυναίκα του και τον οξύθυμο έφηβο γιο τους, με τον οποίο ο Μπεν μοιράζεται μια κουκέτα. Κι ενώ υποφέρουν απ’ τον πόνο του αποχωρισμού, ο Μπεν κι ο Τζωρτζ βάλλονται και από τις εντάσεις ανάμεσα στις γενιές και την ιδιόρρυθμη δυναμική των οικογενειών στα νέα τους περιβάλλοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: