Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

17th Thessaloniki Documentary Festival day 9

Σάββατο 21 Μαρτίου 
JOHN CASSAVETES: Σάββατο,  17:30
ThuleTuvalu του Matthias Von Gunten
Αργυρό Σεστέρσιο Καλύτερης Ελβετικής Ταινίας (σε όλα τα τμήματα) – Visions du réel 2014, Switzerland

Δύο τοποθεσίες σε ακραία σημεία του πλανήτη μας γίνονται πρωτοσέλιδα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η Θούλη της Γροιλανδίας, όπου οι πάγοι λιώνουν σε ρυθμό ρεκόρ, και το Τουβαλού, το απομακρυσμένο νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού και μία από τις πρώτες χώρες που είναι στα πρόθυρα να βυθιστούν, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Μπορεί για μας η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη να είναι απλώς ένα θέμα στις ειδήσεις, αλλά για τους κατοίκους της Θούλη και του Τουβαλού επηρεάζει την ίδια τους την ύπαρξη. Η ταινία δείχνει πώς οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, καθώς προχωρούν προς ένα άγνωστο μέλλον.


STAVROS TORNES: Σάββατο, 15:30
Carta a un padre του Edgardo Cozarinsky

Ειδική Μνεία BAFICI 2014, Argentina
Το Γράμμα σ’ έναν πατέρα είναι ένα από τα πιο προσωπικά ντοκιμαντέρ του Κοζαρίνσκι: μιλά για την αναζήτηση ενός γιου που ακολουθεί τα ίχνη της περιπέτειας του πατέρα του και είναι μια ιστορία για τη μετανάστευση, την εβραϊκότητα, τις νέες χώρες και τους παλιούς φόβους, τη θάλασσα, την οικογένεια, τη μνήμη και τη λήθη. Ένα τρυφερό, στοχαστικό, παρατηρητικό και υπέροχα πλούσιο γράμμα σ’ έναν πατέρα που έχει προ πολλού χαθεί.




STAVROS TORNES: Σάββατο,  20:30
The Look of Silence του Joshua Oppenheimer
Βραβεία Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, Βραβείο FIPRESCI, Βραβείο Feodora
Καλύτερης Ευρωπαϊκής-Μεσογειακής Ταινίας, Βραβείο «Χρυσό Ποντίκι»
της Ένωσης Ιταλών Κριτικών (σε Διαδικτυακά ΜΜΕ), Βραβείο
«Βραδιών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (εξ ημισείας) – Venice IFF 2014, Italy
Μεγάλο Βραβείο (Κυρίως Διαγωνιστικό) – CPH:DOX 2014, Denmark
Βραβείο Σινεφίλ τουΜπουσάν – Busan IFF 2014, South Korea

Executive Producers Werner Herzog, Errol Morris, André Singer
Μέσα από την κινηματογραφική δουλειά του Τζόσουα Όπενχαϊμερ με θέμα τους αυτουργούς της γενοκτονίας στην Ινδονησία, μια οικογένεια που επέζησε ανακαλύπτει πώς δολοφονήθηκε ο γιος τους και την ταυτότητα των ανδρών που τον δολοφόνησαν. Ο νεότερος αδελφός είναι αποφασισμένος να διαλύσει το ξόρκι της σιωπής και του φόβου κάτω από το οποίο βρίσκονται οι επιζήσαντες, κι έτσι αντιπαρατίθεται με τους άνδρες που είναι υπεύθυνοι για το φόνο του αδελφού του – κάτι αδιανόητο για μια χώρα στην οποία οι δολοφόνοι παραμένουν στην εξουσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: