Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

56th Thessaloniki International FIlm Festival day 8

Παρασκευή  και 13 Νοεμβρίου

Sparrows του Rúnar Rúnarsson
Η ταινία του Ρούναρ Ρούναρσον ακολουθεί τα χνάρια ενός εφήβου που μετακομίζει κοντά στον πατέρα του στην επαρχία της Ισλανδίας. Εκεί καλείται να αντιμετωπίσει σχέσεις του παρελθόντος, αλλά και δύσκολες οικογενειακές ισορροπίες. Το φιλμ χτίζεται σχεδόν από ψίθυρους, από υπέροχα τοπία, μικρές στιγμές, και από τις έξοχες ερμηνείες των πρωταγωνιστών του υπό τη μουσική υπόκρουση του Κγιάρταν Σβάινσον των Sigur Rós. Ο σκηνοθέτης καταγράφει μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία με φόντο το ισλανδικό τοπίο.
Μεγάλο βραβείο – San Sebastian IFF 2015, Spain
OLYMPION: Παρασκευή13  Νοεμβρίου  2015 - 15:30
FRIDA LIAPPA:       Σάββατο 14  Νοεμβρίου  2015 - 17:15

Apflickorna   της Lisa Aschan

Στην Σουηδία του σήμερα, η Άλεξ είναι ανάμεσα σε μια ομάδα ανθρώπων που μεταφέρονται σε μια υπόγεια «φυλακή» περιμένοντας την απέλασή τους από τη χώρα. Δεν ξέρουμε για πού, δεν ξέρουμε γιατί. Το φιλμ της Λίζα Ασάν, δεύτερη μεγάλου μήκους της μετά τις Μαΐμούδες που προβλήθηκαν στο 52ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, διαδραματίζεται σ’ έναν μη τόπο, σ’ έναν μη χρόνο. Αμφίσημο και ανοιχτό σε ερμηνείες, αποτελεί ένα καίριο, διαπεραστικό σχόλιο για την εξουσία, τη δύναμη και τις σχέσεις κυριαρχίας θέματα που αφορούν απόλυτα στην Ευρώπη του σήμερα.
OLYMPION:  Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 - 18:00
FRIDA LIAPPA: Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 - 14:45

Ixcanul του Jayro Bustamante
Η Μαρία, μια 17χρονη κοπέλα που ανήκει στη φυλή των Μάγια –και συγκεκριμένα των Κακτσικέλ–, ζει με τους γονείς της σε μια φυτεία καφέ, δίπλα σ’ ένα ενεργό ηφαίστειο στη Γουατεμάλα. Πρόκειται να παντρευτεί από προξενιό, κάτι που απεύχεται, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει. Παρότι γυναίκα και αυτόχθονη, η Μαρία θα προσπαθήσει ν’ αλλάξει το πεπρωμένο της. Ωστόσο, μια επιπλοκή με την εγκυμοσύνη της την αναγκάζει να βγει στον έξω κόσμο και να ψάξει για ένα νοσοκομείο. Ο σύγχρονος κόσμος που πάντα ονειρευόταν θα της σώσει τη ζωή, αλλά με πολύ μεγάλο κόστος.
Βραβείο Άλφρεντ Μπάουερ –Φεστιβάλ Βερολίνου 2015, Γερμανία
FRIDA LIAPPA:       Παρασκευή13  Νοεμβρίου  2015 - 20:30
FRIDA LIAPPA:       Κυριακή15  Νοεμβρίου  2015 - 15:40

Eva no duerme του Pablo Agüero
 
Βρισκόμαστε στο 1952, και η Εύα Περόν έχει μόλις πεθάνει. Είναι η πιο αγαπητή, αλλά και η πιο μισητή πολιτική φιγούρα της Αργεντινής. Ένας ειδικός τίθεται επικεφαλής της ταρίχευσής της. Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, πετυχαίνει ένα αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα. Εντωμεταξύ, στην Αργεντινή, το ένα πραξικόπημα διαδέχεται το άλλο και κάποιοι δικτάτορες θέλουν να σβήσουν κάθε ίχνος της Εβίτα από τη μνήμη του λαού. Η σορός της μπαίνει για 25 χρόνια στο επίκεντρο της διαμάχης. Αυτή η «ωραία κοιμωμένη» υπήρξε μια μορφή πιο ισχυρή από οποιονδήποτε εν ζωή πολιτικό της εποχής εκείνης.
Μεγάλο βραβείο Σεναρίου «Σοπαντίν», France 2012
Prix Ciné+ and Prix Cine en Construcción – CineLatino Festival 2015, France
JOHN CASSAVETES: Παρασκευή 13  Νοεμβρίου  2015 - 17:30









Δεν υπάρχουν σχόλια: