Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2006

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 5ο μέρος
Πρωτη ταινια, το "Α GUIDE TO RECOGNISΙΝG YOUR SAINTS" ("Εγχειριδιο Αναγνωρισης Αγιων"), μια αυτοβιογραφια του σκηνοθετη-σεναριογραφου Dito Montiel, που περιγραφει τα δυσκολα χρονια της ενιηλικιωσης του στις φτωχογειτονιες της Νεας Υορκης..
Σε αυτες σκοτεινες γωνιες της πολυβουης πολης που το ποιος εισαι καθοριζεται απο τα σημαδια στο προσωπο σου και το ποσο αξιζεις εξαρταται απο το ξυλο που εχεις ριξει (και φαει..) σιγουρα χρειαζεσαι ενα 'εγχειριδιο αναγνωρισης αγιων' για να μπορεσεις να διακρινεις μεσα σε ολη αυτην την τρελα ποιοι ειναι εκει πραγματικα για σε τραβηξουν εξω απο το βουρκο και ποιοι απλα θελουν να σε σπρωξουν πιο βαθια μεσα στη λασπη μαζι τους.. Ο Dito, βρισκεται στο μετχαιμιο.. Αν και αντιλαμβανεται πως αυτη η 'αλητικη' ζωη του δεν οδηγει πουθενα, απο την αλλη δεν μπορει να τα παρατησει ολα και ακολουθωντας το ονειρο του να φυγει για το '59$ trip to LA', γιατι ολοι τον κρατανε δεμενο στη γη, απο τον ιδιορυθμο πατερα του που δεν ξερει με ποιο τροπο να εκφρασει την αγαπη του -και τελικα την εκφραζει με τετοιο τροπο που τον πνιγει- μεχρι τους φιλους και την κοπελα του που θελουν παση θυσια να συνεχισουν την ιδια ζωη μαζι μ'αυτον χωρις να μπουν στο κοπο να την αλλαξουν..
Οταν γυρισει μετα απο χρονια πισω στη γειτονια του, μονος και επιτυχημενος απο την πορεια του στο LA, τι τον περιμενει? ποσα αλλαξαν και ποσα εμειναν ιδια? ποιοι ηταν τελικα οι 'αγιοι' που τον ειχαν βοηθησει να παρει την μεγαλη αποφαση? ποιοι εμειναν, ποιοι εφυγαν, ποσοι ξεφυγαν απο αυτη τη ζωη χωρις μελλον και ποσοι κατρακυλησαν στην προδιαγεγραμενη πορεια τους?
Με εξυπνη σκηνοθεσια που βασιζεται στα συνεχη flash back που μπλεκουν το σημερα με το χθες τονιζοντας ποσο εντελει.. τιποτα δεν εχει αλλαξει, αλλα κυριως με ενα εκπληκτικο πολυπληθες καστ (Robert Downey Jr we love you), ο σκηνοθετης περιγραφει τις μνημες του με τροπο ιδιαιτερο και παρα το γεγονος οτι η ιστορια για το θανατο του american dream εχει χιλιοειπωθει (και γυριστει), η ταινια ειναι μια πολυ καλη προταση που σε αγγιζει, κυριως γιατι σε πειθει για την αληθεια της και την αγνοτητα των προθεσεων της.
Αλλωστε ολοι λιγο πολυ χρειαζομαστε ενα τετοιο 'εγχεριδιο' και ας μη ζουμε στις κακοφημες γειτονιες του Dito...

Μαριάννα από Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: