Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2006

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 6ο μέρος
"ΕΝΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ"("Den Brysomme Mannen").
Εσεις μεχρι που θα φτανατε για να φατε μια μπουκια σπιτικο κεικ, για να ακουσετε ενα τσουρμο παιδακια να παιζουν και να δειτε τα κυματα να σκανε σε μια ακρογιαλια? Αυτονοητα μικροπραγματα θα πειτε, που ομως αποκτουν τεραστια αξια -σχεδον αξια ζωης και θανατου- οταν εχεις βρεθει απο το πουθενα σε μια αποστειρωμενη πολη, οπου δεν υπαρχουν μυρωδιες, οπου τιποτα δεν εχει γευση και το σεξ ειναι μια ρουτινα που δεν παραγει κανενα συναισθημα, οπου δεν υπαρχουν παιδια και οπου δεν μπορεις να.. πεθανεις η εστω να τραυματιστεις σαν ανθρωπος!! Και ακομα περισσοτερο, τι κάνεις οταν κανείς γυρω σου δεν δειχνει να αντιλαμβανεται τις ελλειψεις αυτες και ολοι προχωρουν τη λειψή ζωη τους που δεν εχει συναισθηματα αλλα ουτε και.. αναστολες, χωρις κανενα προβλημα? Σιγα σιγα.. το χανεις και προσπαθεις με καθε τροπο να αποδρασεις.. Ετσι, μολις βρεις εναν ανθρωπο που τουλαχιστον μοιραζεται τις ανησυχιες σου, θα κανεις τα παντα για να απαντησεις στα ερωτηματα απο πού ερχεται αυτη η μια και μοναδικη μεθυστικη μυρωδια που σου σπαει τη μυτη, πού επιτελους οδηγει αυτη η μια και μοναδικη σχισμαδα του τοιχου, τί κόσμος υπάρχει στην αλλη ακρη.. αλλα το κυριοτερο: πού στο διαολο εισαι εσυ?!

Μια πολυ εξυπνη σατιρα για τη καλοκουρδισμενη αλλα εντελει 'αοσμη', 'ανοστη' και ρουτινιασμενη ζωη μας και ισως μια παραβολη για τον 'ιδανικο' μας παραδεισο, η ταινια με μετρημενες δοσεις μαυρου χιουμορ και καλους ρυθμους σε βαζει σε πολλες σκεψεις.. Το προβληματακι ειναι πως η πολυ εξυπνη αυτη σεναριακη ιδεα περιμενεις να οδηγησει καπου, οχι τοσο για σου δωσει μια απαντηση (αλλωστε δεν ζηταμε κατι τετοιο απο τον κινηματογραφο!!), οσο για να ολοκληρωσει η ιδια την κριτικη της.. Το τελος αντιθετα σε αφηνει (συνειδητα?) εντελως μετεωρο, αφηνοντας πολλα ενδεχομενα ανοιχτα.. Ετσι η ταινια δυσκολα μπορει να θεωρηθει κοινωνικη αλληγορια και παραμενει ενας μυστηριος σουρεαλιστικος εφιαλτης, που βεβαια δεν χανει σε καμια περιπτωση το ενδιαφερον του και σιγουρα μας βαζει σε ακομα περισσοτερες σκεψεις..
Αξιζει να την ψαξει κανεις για να δωσει τις δικες του απαντησεις στα μετεωρα ερωτηματα ή τουλαχιστον για να.. εκτιμησει τις μικρες αυτονόητες μυρωδιες και γευσεις που δινουν στη νόημα ζωη μας..

Μαριάννα από Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: