Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2006



Ο Ανταποκριτής μας
Γιώργος Αγγελόπουλος μεταδίδει :
1η ΜΕΡΑ

ΑΓΡΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΣΜΟΥ
…Wow!


Το μενού της ημέρας περιελάμβανε Κίνα, Κίνα και Κίνα. Ας όψεται το αφιέρωμα του νέου κινέζικου κινηματογράφου που έχει τo φετινό φεστιβάλ με αποτέλεσμα, θέλοντας και μη, μια Κίνα μπροστά σου να τη βρεις.

15.00 VAKOURA-1
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ του Huo Jianqi

Κατ’ αρχάς να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου για την αίθουσα του κινηματογράφου που μόλις ανακαινίστηκε (πέντε λεπτά πριν τη πρώτη προβολή οι εργάτες ακόμα εργάζονταν!) και η οποία πλέον είναι από τις καλύτερες του φεστιβάλ. Κατά δεύτερον δεν υπάρχουν και πολλά να πεις για τη ταινία. Πρόκειται για μια γυναίκα χωρισμένη που έχει να αντιμετωπίσει αδερφό ναρκομανή στη φυλακή, ανιψιό οκτάχρονο που το φορτώθηκε επειδή τον βαρέθηκαν οι γονείς του, σερβιτόρα που κόβει φλέβες (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για το φυλακισμένο αδερφό και τρελή νύφη με την οποία πλακώνεται στο ξύλο. Α, κι έναν έρωτα που δεν είναι όπως τον περιμένει. Πολύ μίζερο ακούγεται, αλλά παραδόξως δεν είναι(όχι πολύ τουλάχιστον). Μη περιμένετε και τίποτα συγκλονιστικό. Συμπαθητικό μεν σαν ταινία αλλά αυτό από μόνο του δε φτάνει για να μη την έχετε ξεχάσει εντελώς σε ένα μήνα.


18.00 FRIDA LIAPPA
Σ’ ΑΓΑΠΩ του Zhang Yuan

Η καλύτερη της ημέρας. Πολύ αστεία και πολύ ανθρώπινη. Είναι η ιστορία ενός ζευγαριού που γνωρίζεται μέσα από ένα τραγικό συμβάν. Οι ζωές τους ενώνονται «εις σάρκα μια» και οι δυο τους καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κακά του γάμου. Είναι μια ταινία για το πόσο ανώριμοι και χαζοί γινόμαστε όταν αγαπάμε τον άλλον. Πραγματικά το διασκέδασα πολύ βλέποντας τους δυο ήρωες να φέρονται σαν εξάχρονα, να μαλώνουν παιδιάστικα και να αντιδρούν τόσο ανώριμα και απερίσκεπτα προσδίδοντας μια ιδιαίτερη αληθοφάνεια σε αυτή τη διαφορετική προσέγγιση για τις σχέσεις των ανθρώπων. Αν εξαιρέσεις το ξενέρωτο happy end και κάτι κουλά σκηνοθετικά η ταινία είναι πολύ καλή. Στην παρέα με την οποία πήγα βέβαια δεν άρεσε, αλλά όπως και να ’χει αξίζει να τη δείτε μόνο και μόνο για την υστερική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας.


20.00 VAKOURA 1
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ του Zhang Jianya

HOLLYWOOD made in China! Η παρακολούθηση αυτής της ταινίας είναι εμπειρία! Είναι σαν να παρακολουθείς την κλασσική αμερικανιά στην οποία το αεροπλάνο που μεταφέρει τοοοσους επιβάτες ξαφνικά παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα και οι ζωές όλων απειλούνται, με τη διαφορά όμως πως είναι ακόμα πιο ψεύτικο και γελοίο από ποτέ. Γιατί δε μπορεί να έρχεται ο άπειρος σε κάτι τέτοια Ασιάτης και να σου γυρίζει ταινία καταστροφής! Φαντάζεσαι το αποτέλεσμα προτού καν το δεις! Σκηνές απείρου κάλους με απίστευτης σύλληψης τρελά σενάρια, σκηνές εντυπωσιασμού για να φανούν λίγα εφέ παραπάνω, αμερικανίζουσα μουσική που σου φέρνει στο μυαλό κάτι από Τιτανικό και τόσο ρηχοί χαρακτήρες που απλά υπάρχουν για να διακοσμούν τα πλάνα. Ο σκηνοθέτης πάντως το έχει πιάσει το νόημα και αργά η γρήγορα τον βλέπω προς Αμερική μεριά. Εκεί τουλάχιστον τον παίρνει να γυρίσει τέτοιες ταινίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: