Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2006

Before Sunset - Πριν το ηλιοβασίλεμα (2004)
Sunset: η «δύση» της ζωής, το πέρασμα στην ωριμότητα

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Richard Linklater
ΣΕΝΑΡΙΟ: Richard Linklater
Kim Krizan
Julie Delpy
Ethan Hawke
ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ: Ethan Hawke
Julie Delpy
Vernon Dobtcheff
Louise Lemoine Torres
Rodolphe Pauly
Diabolo
Denis Evrard
Albert Delpy
Marie Pillet
Δ/ΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Lee Daniel
ART DIRECTION: Thierry Delettre
EXECUTIVE PRODUCER: John Sloss
ΜΟΝΤΑΖ: Sandra Adair
MOYΣΙΚΗ: Julie Delpy
Johann Sebastian Bach
Glover Gill
Jule Styne



Ο Jesse και η Celine του Before sunrise συναντιούνται εννιά χρόνια μετά στο Παρίσι. Στο ραντεβού που είχαν κλείσει τότε δεν είχαν συναντηθεί. Ο Jesse για άλλη μια φορά έχει περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή του και αρχίζουν να περιφέρονται στο Παρίσι ( όπως τότε στη Βιέννη) μέχρι το ηλιοβασίλεμα, οπότε για άλλη μια φορά θα πρέπει να χωρίσουν. Όμως η συνειδητοποίηση της ανάγκης που έχει ο ένας για τον άλλον θα τους κρατήσει μαζί.
Θυμίζει ως φόρμα Goddard και το A boute de soufflé (1960), ενώ η παρακολούθηση της πορείας των ηρώων μέσα στον χρόνο παραπέμπει στο έργο του Truffaut και τη σειρά Antoine Doinel.
Ethan Hawke: « H ιδέα του να κάνουμε αυτήν την ταινία ξεκίνησε ήδη από την
προηγούμενη. Υπάρχει η ιδέα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να
ακολουθούμε τους χαρακτήρες ανά διαστήματα και να
γυρίσουμε ίσως και 3 ή 4 ή 5 ταινίες. Και μετά θα υπάρχει ένα
τεράστιο δοκίμιο για την αγάπη και τις σχέσεις καθώς
ακολουθούμε δύο ηθοποιούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους.»
Οι χαρακτήρες υπάρχουν και τους γνωρίζουμε. Δεν γνωρίζω άλλον σκηνοθέτη που να γυρίζει τη συνέχεια μιας ταινίας του – και μάλιστα 9 χρόνια αργότερα – και να μην δημιουργεί λογική ή/και ποιοτική απόσταση. Πρώτη φορά, λοιπόν, βλέπω τη συνέχεια μιας ταινίας ως πραγματική συνέχεια της προηγούμενης. Υπάρχουν ως μία ταινία.

Richard Linklater: “Είναι ενδιαφέρον να γυρνάς σε χαρακτήρες προηγούμενων
ταινιών σου. Ειδικά όμως αυτοί οι δύο, δίνουν την
εντύπωση ότι υπάρχουν και ότι θα μεγαλώνουν για
πάντα….αυτή η ταινία έχει μια αίσθηση υπερρεαλισμού.
Σαν να προσπαθείς να βγάλεις άκρη για τη Ζωή μέσω μιας
ταινίας.»
H κινηματογράφηση συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο που είχε ξεκινήσει και το συνεργείο αποτελείται σχεδόν από τα ίδια πρόσωπα. Οι μεγάλες λήψεις, που ακολουθούν τους δύο ήρωες στην βόλτα τους στην πόλη, επιτρέπουν στον θεατή να έρθει πιο κοντά και να πιστέψει ότι βρίσκεται εκεί, μαζί τους.
Ο Hawke και η Delpy έγραψαν το σενάριο μόνοι τους, βασιζόμενοι στο σενάριο και τους χαρακτήρες που είχαν δημιουργήσει πριν από 9 χρόνια o Richard Linklater και η Kim Krizan. Ο διάλογος είναι δομημένος τόσο φυσικά που, που ξεκινάει με τους δύο ήρωες να υπεκφεύγουν για τα αληθινά τους συναισθήματα και σιγά σιγά κορυφώνεται στην ειλικρινή αποκάλυψη των προθέσεών τους, δηλαδή ότι θέλουν να είναι μαζί, και καταλήγει στην αποδοχή της συνάντησής τους και την επανένωσή τους.
Το γεγονός ότι ο Jesse έγραψε το βιβλίο, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, κάνει την επανένωσή τους ρεαλιστική και έτσι ο δημιουργός αποφεύγει την υπερβολή του τυχαίου-μοιραίου που συναντάμε συχνά σε άλλα κείμενα. Η ταινία δεν είναι εξομολογητική και οι χαρακτήρες δεν βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα. Υπάρχει υπομονή στο στήσιμο που αντανακλάται στην εξέλιξη των χαρακτήρων. Έχουν ευθύνες. Δεν αφήνονται πια τόσο εύκολα στα ένστικτά τους και φοβούνται να αποκαλυφθούν άμεσα. Είναι ενήλικες.


Θεοδώρα Μαλλιαρού

Δεν υπάρχουν σχόλια: