Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2007Ο γνωστος συγγραφέας
Θεόδωρος Γρηγοριάδης
γράφει

Oscar
Διασκευασμενου
Σεναρίου

Τα βραβεία σεναρίων αποτελούν δύο από τις πιο βασικότερες κατηγορίες των βραβείων ταινιών για Oscar και είναι δύο: το ένα αφορά τα αμιγή σενάρια και το άλλο τα σενάρια που στηρίζονται πάνω σε βιβλία ή έχουν διασκευαστεί.
Από τις υποψηφιότητες για τα 79α Oscar για το 2007, που έχουν μόλις ανακοινωθεί, στην κατηγορία διασκευασμένου σεναρίου ή βασισμένων σε μυθιστόρημα, έχουμε τις εξής υποψηφιότητες (Best adapted screenplay) :
Borat
Children of Men (Τα παιδιά των ανθρώπων)
The Departed (Ο πληροφοριοδότης)
Little Children (Κρυφές επιθυμίες)
Notes on a Scandal
Από τις παραπάνω ταινίες το Borat στηρίζεται πάνω σε διαφορετικές ιστορίες που μετατράπηκαν σε σενάριο και ο Πληροφοριοδότης αποτελεί διασκευή μιας ταινίας (Internal Affairs) που προέρχεται από το Χόγκ-Κόγκ.
Μόνον τρεις ταινίες στηρίζονται σε μυθιστορήματα και είναι:
Children of Men (Τα παιδιά των ανθρώπων) από το ομώνυμο βιβλίο της Βρετανίδας συγγραφέως P.D.James και το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου. Το σενάριο έγραψαν ο Alfonso Cuarón με τον Timothy J. Sexton και ο David Arata, ο Mark Fergus και Hawk Ostby. Όλοι αυτοί για μια ταινία! Η ταινία αναφέρεται στο σκοτεινό μέλλον της ανθρωπότητας όταν η ανθρώπινη στειρότητα έχει εξαπλωθεί σαν μάστιγα. Το μυθιστόρημα γράφτηκε το 1993 και είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας από την κατ’ εξοχήν συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Little Children (Κρυφές Επιθυμίες) σε σενάριο του ιδίου του σκηνοθέτη Tod Field και του Tom Perrotta που έγραψε το ομώνυμο βιβλίο. Ο Perrotta γεννήθηκε το 1961 στην Αμερική και είναι Αλβανικής καταγωγής. Πρόκειται για την ιστορία δύο, νέων και βαριεστημένων από τους γάμους τους, γονέων που συναντιώνται στο πάρκο της γειτονιάς, όταν βγάζουν βόλτα τα παιδιά τους, και συνάπτουν μια μοιραία σχέση. Το μυθιστόρημά του Perrotta συμπεριλήφθηκε στις λίστες των καλύτερων μυθιστορημάτων του 2004 των New York Times και άλλων εφημερίδων και αποκαλέστηκε «Αμερικανός Τσέχωφ»..

Notes on a Scandal σε σενάριο του Patrick Marber (γνωστός από το Closer) βασισμένο στο τολμηρό μυθιστόρημα της Βρετανίδας συγγραφέως Zoe Heller της οποίας το μυθιστόρημα ήταν υποψήφιο για Όσκαρ το 2003. Στο τολμηρό αυτό μυθιστόρημα, που φέρνει στο νου την ‘Έμμονη Αγάπη‘ του Ίαν ΜακΓιούαν, μια νέα δασκάλα ερωτεύεται τον 15χρονο μαθητή της για να υποστεί έναν απίστευτο εκβιασμό από την διευθύντριά της. Η ταινία διεκδικεί άλλα τρία Oscar για τις ερμηνείες της Κέιτ Μπλάνσετ, της Τζούντιθ Ντέντς καθώς και το Oscar μουσικής.
Αλίμονο όμως για τα μυθιστορήματα! Δεν αναφέρονται καν στην επίσημη ιστοσελίδα των Oscar.


Θεόδωρος Γρηγοριάδης
www.serrelib.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: