Τετάρτη 14 Μαρτίου 2007

300(=350.000 εισητηρια Τεταρτη 14.03.07)


"300", του Zack Snyder

«Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·»

Αν πατε να δειτε τους περιφημους «300» του Λεωνιδα σε καποια αιθουσα του σινεμα, το πρωτο που θα προτεινα να κανετε, ειναι να βγαλετε απο το μυαλο σας την παραπανω λιτη, λακωνικη οπτικη του Καβαφη για τους Σπαρτιατες.
Γιατι σε αυτη την ταινια ολα, κατα τη γνωμη μου, ειναι θεμα οπτικης.
Αυτοι οι "300" λοιπον ειναι αποτελεσμα καθαρης μυθοπλασιας. Ειναι αποτελεσμα της οργιωδους και σκοτεινης φαντασιας του κομιστα Φρανκ Μιλερ, ο οποιος πηρε το θρυλο που ακολουθει την ιστορια των ηρωικων 300 (οπως τον.. διαδωσαμε εμεις) και τον ανεπλασε μεσα στη φαντασια του –αυθαιρετα, οπως αναπλαθει βεβαια παντα η φαντασια. Ετσι,με αφορμη αυτο το γεγονος και εκκινωντας απο το απλουστευτικο σχημα: Σπαρτιατες-ανηλεεις πολεμικες μηχανες/Περσες-μυστηριες, αγνωστες πολεμικες φυλες απο το βαθη της Ανατολης, ο Μιλερ αφησε την φαντασια του να οργιασει. Κυριολεκτικα. Και να πλασει φιγουρες περιεργες, ιδιομορφες, υπερβολικες –και φυσικα, εξωιστορικες. Προφανως λοιπον η ταινια δεν αποζητα δαφνες ιστορικης ακριβειας. Δεν προσποιειται καν κατι τετοιο. Δεν προσπαθει να το παιξει επικη ταινια του τυπου «χιτωνας-σανδαλι», κανοντας δηθεν ακριβη ιστορικη-αρχαιολογικη αναπαρασταση μιας εποχης, κατι που ειναι ολοφανερο απο την υπερβολικη και εξωπραγματικη αισθητικη της.
Προσωπικα, αυτη η ιδιοτυπη αλα Sin City αισθητικη με γοητευσε, ενω οι σκοτεινες, μουντες αποχρωσεις με τις κοκκινες ριπες εδωσαν ενα στιγμα επικο που δυσκολα βρισκω σε αλλες ταινιες του ειδους. Δεν μπαινω καν στην διαδικασια να σχολιασω το ιστορικο της περιεχομενο και να ψαξω και αναλυσω "πολιτικα" τις υπαρκτες ανακριβειες και υπερβολες, αφου θεωρω πως δεν εγκειται εκει η ουσια της συγκεκριμενης ταινιας (που αλλωστε, επαναλαμβανω, δεν προσποιειται καν οτι ειναι «ιστορικη»).
Αν παντως θελετε να νιωσετε πιο σιγουροι, ας εχετε προχειρο και ενα βιβλιο ιστοριας (οχι της ΣΤ’ δημοτικου παντως!) στην επιστροφη απο τον κινηματογραφο, για να δειτε πως αληθινα εγιναν το γεγονοτα στις.. Hotgates. Ως τοτε ομως, ας το εχετε στο μυαλο σας: η ταινια αξιζει ως εικαστικη προταση. Αυτην απορριψτε ή ενθουσιαστειτε μαζι της. Ή αδιαφορηστε. De gustibus et coloribus non disputandum est.
Αλλα, παρακαλω, οχι αλλα κολληματα περι ιστορικοτητας. Γιατι, αν ηταν ετσι, ο Αχμαντινετζαντ θα επρεπε μονο και μονο για την αλα «Elizabeth-Taylor-Cleopatra/David-Bowie-στα-πιο-gay-του» εμφανιση του Ξερξη, να εχει ηδη στειλει συστημενο πυρηνικο μανιταρακι(δεν το εχει και σε τιποτα απ'ο,τι φαινεται) στο σπιτι του Μιλερ, για.. προσβολη της Ιρανικης ιστοριας!! Αλλα η ταινια δεν παραδισει μαθηματα ιστοριας. Και το παραδεχεται τοσο εξοφθαλμα, που καταληγει να ειναι ακινδυνη, ακομα και γι'αυτους που αγνοουν το ιστορικο γεγονος.


Μαριάννα Ράντου

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα συμφωνήσω απόλυτα! είδα την ταινία δύο φορές και έχω καταενθουσιαστεί!
είναι πραγματικά ένα αριστούργημα! απλά θα πρέπει ο καθένας να πάει με τη σκέψη οτι είναι μια ταινία βασισμένη σε κόμικ και όχι στην ιστορία!

Ανώνυμος είπε...

Μα ναι γλυκειές μου, αλλά δεν σας απασχολεί το πολιτικό μήνυμα του εγχειρήματος; Κόμικ ή αληθινή ιστορία, η ταινία μεταχειρίζεται σύμβολα δύσης-ανατολής και πολιτισμού-πρωτογονισμού με ιδιαίτερα εύγλωττο τρόπο, δικαιολογώντας έτσι τους σκεπτικιστές

Ανώνυμος είπε...

να σου πω την αλήθεια εγώ έπαθα πλάκα γιατί παρουσιάζονται κάποιες αξίες που σήμερα πλέον έχουν ξεφτίσει και μας θυμίζουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάμε...

Ανώνυμος είπε...

μαρια με τα παντεσπανια
ολες οι ταινιες μπορουν να ιδωθουν με πολτικη ματια (και οι περισσοτερες εχουν πραγματι πολιτικα μηνυματα). εν προκειμενω, το θεμα γινεται πιο εντονο λογω της χρησιμοποιησης ιστορικου γεγονοτος. δε λεω πως δεν υπαρχει πολιτικη διασταση, απλα προτεινω να δει κανεις την ταινια σαν εικαστικη προταση, γιατι αυτη ειναι η ολη αξια της. αλλιως μπαινουμε σε εναν κυκεωνα παρεξηγησεων, που χανουν το οποιο νοημα της ταινιας.
οσο για την προπαγανδα, αφοσον θεωρησουμε πως υπαρχει (δεν αντιλεγω) ειναι κι αυτη τοσο εξοφθαλμη που, αν υπαρχει καποιος κινδυνος να μεταμορφωθουμε υποσυνειδητα σε στρατιωτακια του Μπους, δεν προερχεται σιγουρα απο τη συγκεκριμενη ταινια.

και να ξεκαθαρισω κιολας οτι δεν θεωρησα την ταινια αριστουργημα, απλα οτι θεωρω οτι ο ντορος που γινεται γυρω απο αυτη γινεται για λαθος λογους(οπως ολα τα πραγματα σε αυτη τη χωρα). ως εικαστικη προταση αξιζει,κατα τη γνωμη μου, και με το παραπανω .

Ανώνυμος είπε...

μαριάννα μου, δεν ειπα οτι είπες οτι η ταινία είναι αριστούργημα! για μένα ήταν! μην αρπάζεσαι!

Ανώνυμος είπε...

ναι ματιν δεν το απαντουσα σε εσενα, γενικα το ξεκαθαριζα για να ολοκληρωσω την αποψη μου γι ατην ταινια και να μην χρειαστει ν επανελθω.
πιστεψε με, δεν εχω καποιο προβλημα με αυτους που θεωρουν αριστουργημα την ταινια

Ανώνυμος είπε...

Έχω βαρεθεί να βλέπω ταινίες με την αισθητική και τα πολεμοχαρή ένστικτα των αντρών.

Ανώνυμος είπε...

Εμένα πάλι όχι μόνο δε μου άρεσε αλλά υπήρξαν και σκηνές που το έταιρο ήμισυ μου με σκούνταγε γιατί χαχάνιζα...

Ανώνυμος είπε...

P.S.

Με κορυφαία στιγμή που φεύγοντας από την αίθουσα με ρώτησε: "Αν σου έλεγα ότι μου άρεσε, τι άποψη θα σχημάτιζες για εμένα?"

Ανώνυμος είπε...

και τί γνώμη σχημάτισες;

Ανώνυμος είπε...

Για την ταινία απίστευτα άσχημη σε βαθμό που αναρωτιέμαι τρελάθηκα εγώ ή ο πλανήτης και μέσα σε 3 μέρες στην ΙΜDB έχει ανέβει από το 7,1 στο 8,5 και συνεχίζει.
Εκεί που άλλοι βλέπουν ηρωικές μάχες εγώ βλέπω χορογραφίες που είναι σα να τους είπαν να πάρουν πόζες από αρχαία ελληνικά αγγεία και αγάλματα. Οι Πέρσες ήταν τόσο κακοί που η αν η Τεχεράνη μάζευε υπογραφές για να διαμαρτυρηθεί (όπως σε φοιτητική συνέλευση ένα κάτι) θα κέρδιζε και τη δικιά μου. Ο Εφιάλτης έμοιαζε με τον Κουασιμόδο και οι έφοροι με γκομπλινς που ανακάλυψαν τη λέπρα (ναι ξέρω αυτή είναι η αισθητική του Μίλλερ, το είδαμε και στο Sin Sity, αλλά δε μπορώ να κρατηθώ να μην το πω). Ο Ξέρξης θα είχε σημαντικά προβλήματα να περάσει από αεροδρόμιο και μία αηδιαστική μυκητίαση στα νυχάκια του. Και τέλος όποιος έχει πειστεί ότι τόσος μυς που είδα, και ήταν σα να έβαλαν τους Chicago Bulls στη χλωρίνη, αποκτήθηκε αποκλειστικά με σκληρή γυμναστική πρέπει να του/της πω ότι απατάται χοντρά, τόσο χοντρά όσο μία ενεσούλα...

Για το έταιρό μου ήμισυ από την άλλη αν μετά από τόσα χρόνια δεν είχα σχηματισμένη άποψη την είχαμε άσχημα. Αφού βγήμαμε από την ταινία πάντως αυτή η άποψη βελτιώθηκε:)

Ανώνυμος είπε...

Παντως δεν ξέρω αν θα παω να τη δω μετά από αυτές τις πληροφορίες. Όχι τόσο για την κακόγουστη ταινία, όσο για τα θέματα σχέσεων που σου θέτει η συζήτησή που ακολουθεί (!)

Ανώνυμος είπε...

ROTFLOL!!!

Σε προκαλώ να φανταστείς συζήτηση που θα ακολουθήσει αν το ζευγαράκι είναι κουλτουριάρα νεαρά που σε κάθε φεστιβάλ κλείνει το σπίτι της για να μετακομίζει στο λιμάνι και Νεάντερταλ νεαρός που θεωρεί ότι το Φονικό Όπλο 4 θα έπρεπε να έχει πάρει όσκαρ!
:)