Δευτέρα 23 Απριλίου 2007


Berlinale in Athens

Grand Hotel
Απο την Τσεχια αυτη η "φουτουριστικη" ρομαντικη κοινωνικη κομεντι, που αφησε χλιαρες εντυπωσεις. Ενα ξενοδοχειο, ενα παρατηρητριο, διαφοροι ανθρωποι, πολλα συννεφα, μπερδεμενα συναισθηματα και μια απροσδιοριστη αναγκη φυγης. Το Grand Hotel δε θα μας απασχολησει για τους ενοικους που διαμενουν σε αυτο αλλα για τους υπαλληλους που δουλευουν εκει: Χαρακτηρες ιδιορυθμοι, προβληματικοι μα εντελει αξιαγαπητοι που δεν ξερουν πως (και σε ποιον) να εκφρασουν σωστα τα συναισθηματα τους, κανοντας λαθη απανωτα και πληγωνοντας τους αλλους μα και τους εαυτους τους. Τη λυση τελικα θα δωσει ενας ισχυρος ανεμος που θα ξεδιαλυνει το θολο τοπιο και θα τους παρασυρει λιγο πιο μακρια..

A friend of mine
Μια ιδιοτυπη φιλια αναμεσα σε δυο αντρες. Σιωπη, χαμηλοι τονοι, ηρεμια απο τη μια πλευρα - Ενταση, νευρο, κοινωνικοτητα απο την αλλη. Μια φαινομενικη συγκρουση. Μεσα ομως απο πολλες διαδρομες θα καταφερουν να ερθουν ουσιαστικα κοντα, ενω πισω απο τις αντιφασεις τους θα αντιληφθουν οτι αυτο που τελικα τους ενωνει ειναι δυνατη φιλια, που αποδεικνυεται τοσο μεσα απο μικροστιγμες οσο και στα μεγαλα σταυροδρομια. Ενα διωρο ταξιδι σε μια ιδιοτυπη αλλα ειλικρινη φιλια (απο αυτες που τοσο σπανιζουν σημερα), επενδεδυμενο με ενα πολυ ομορφο soundtrack και με πρωταγωνιστικο διδυμο τους 2 πιο υποσχομενους νεους ηθοποιους της Γερμανιας (Daniel Bruhl- "Goodbye Lenin!", "The Edukators" και Jurgen Vogel -"Ελευθερη Βουληση").

Ιnterview
Μια απο τις αναμενομενες ταινιες της Berlinale, ριμεικ της ταινιας του 2003 του Theo Van Gogh, σκηνοθετημενη αυτη τη φορα απο τον Steve Buscemi και πρωταγωνιστη τον ιδιο και τη Sienna Miller. Εργο δωματιου για δυο, βασιζεται καταρχην στις ερμηνειες των πρωταγωνιστων: η Sienna Miller παιζει τον εαυτο της αρκουντως εκνευριστικα (για τις αναγκες του ρολου, οπου παιζει μια κακομαθημενη σταρ), ενω ο Buscemi στο ρολο του ξεπεσμενου πολιτικου ρεπορτερ που της παιρνει "με το ζορι" τη συνεντευξη, ειναι ως συνηθως απολαυστικος. Καλοι και οι ρυθμοι του εργου, με αυξομειουμενες εντασεις, εκρηξεις και σιωπες που σιγουρα κρατουν το ενδιαφερον του θεατη, δυσκολα ομως ενθουσιαζουν.


Μ.Ρ.

4 σχόλια:

basik-ly είπε...

Grand Hotel ονομάστηκε τελικά το I Served the King of England; Έ ρε τι γίνεται ότι δεν τραβάει το έργο!

Έχεις δει το αυθεντικό Interview; Αν όχι ψαξ' το. Έχει ενδιαφέρον. Η Sienna Miller πολύ μου άρεσε, πάντως.

Ανώνυμος είπε...

Απ'οσο βλεπω, αλλο το Grandhotel (πανοραμα), απο τον βασιλια της Αγγλιας (διαγωνιστικο). Παντως γεγονος οτι το εργο δεν πολυτραβαγε.

Το αυθεντικο interview δεν το χω δει και το θελω! :)

Ανώνυμος είπε...

Σορρυ αλλα το αυθεντικο interview δεν ολοκληρωθηκε ποτε γιατι ο Τheo Van Gogh δολοφονηθηκε απ οτι ξερω.
εκτος αν μιλαμε για αυτο με την Katja Schuurman...

basik-ly είπε...

Μα φυσικά μιλάμε για αυτό με την K.S. Ποιο άλλο; Σ' αυτό βασίστηκε και ο Buscemi.
Έτυχε να το δω στην τηλεόραση (3 Sat) ως μέρος αφιερώματος στον σκηνοθέτη λίγο μετά τη δολοφονία του.