Κυριακή 22 Απριλίου 2007



Emmas Glück
Πρωταγωνιστούν:
Jördis Triebel,
Jürgen Vogel
Σκηνοθεσία: Sven Taddicken
Σενάριο: Claudia Schreiber, Ruth Toma
Μουσική: Christoph Blaser, Steffen Kahles
Η Έμμα ζει μόνη της εκτρέφοντας γουρούνια σε μία φάρμα, που την έχει κληρονομήσει από την οικογένειά της υπερχρεωμένη. Η ζωή δίπλα στα ζώα της, την έχει κάνει να δημιουργήσει έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο συναισθηματικά κόσμο, σχετικά με αυτά. Νιώθει έναν πολύ ισχυρό δεσμό για τα ζώα της, ενώ τα σφαγιάζει με μια δική της, προσωπική έκφραση τρυφερότητας. Δε χρειάζεται άντρα δίπλα της, της αρκεί μια βόλτα με την παλιά της μοτοσικλέτα για να ερθει σε οργασμο. Παρόλα αυτά όμως νιώθει ένα είδος μοναξιάς και ο μοναδικός επίδοξος σύντροφός της, ο αστυνομικός του χωριού Χένερ, απλά δεν τηρεί τις προδιαγραφές.
Ο Μαξ δουλεύει για έναν έμπορο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Και αυτός είναι μόνος του. Ενώ οι πόνοι στο στομάχι του γίνονται ολοένα και πιο αφόρητοι, ο γιατρός του τον ενημερώνει ότι δεν έχει πολλή ζωή μπροστά του. Στο άκουσμα αυτών των νέων και έχοντας καταληφθεί από πανικό, κλέβει μία Τζάγκουαρ και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον εργοδότη και μοναδικό του φίλο, τον Χάνς. Ο τελευταίος, ξεκινά μια απίστευτη καταδίωξη με αποτέλεσμα η προσπάθεια του Μαξ να ξεφύγει από την παλιά του ζωή, να καταλήξει σε ένα απότομο τέλος, εισβάλλοντας από όλες τις πλευρές στην φάρμα της Έμμα. Η τελευταία δε μπορεί να πιστέψει την απροσδόκητη τύχη της. Όχι μόνο της ήρθε ουρανοκατέβατος ένας άντρας που μυρίζει ακριβώς όπως ονειρευόταν, αλλά μαζί του έφερε και αρκετά χρήματα ώστε να γλυτώσει τη φάρμα της από την υποχρεωτική κατάσχεση λόγω χρεών. Κρύβει τον αναίσθητο ακόμη άντρα στο κρεβάτι της και τα χρήματά του, ακριβώς από κάτω. Όταν ο Μαξ ξυπνάει, αντικρίζει έκπληκτος τη ρημαγμένη φάρμα αλλά και την σκληραγωγημένη γυναίκα. Βαθμιαία θα ενδώσει τόσο στα καλοπιάσματά της όσο και στην αίσθηση που του δημιουργείται από την αρχή, ότι έχει βρει τον προσωπικό του παράδεισο….
Ειναι μια απιστευτα ειλικρινης και τρυφερη ταινια που ενω διαπραγματευεται ενα ιδιαιτερα σκληρο θεμα σε λυτρωνει απο μια πικρη διαπιστωση. Η αγαπη αξιζει οταν τελειωνει. Οπως κι η ζωη...
H δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα του Σβεν Τάντικεν, bασισμένη στο εξαιρετικά δημοφιλές best seller της Κλόντια Σράιμπερ, απέσπασε σημαντικές διακρίσεις στα φεστιβάλ όπου προβλήθηκε, κερδίζοντας παράλληλα τις εντυπώσεις και τον ενθουσιασμό των θεατών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια γυναικα μοναχικη, που ζει παρεα με τα γουρουνια της στο αγροκτημα της, και ενας αντρας που μαθαινει πως πεθαινει απο καρκινο. Οι ζωες τους διασταυρωνονται, οταν αυτος θα πεσει ..ουρανοκατεβατος στο αγροκτημα της, φερνοντας τα πανω κατω. Εκτος απο αναπαντεχη λυση στα οικονομικα προβληματα της μοναχικης Emma, ο ουρανοκατεβατος Max θα ανοιξει και την πορτα της καρδιας της, μια πορτα που μεχρι τωρα ηταν ερμητικα κλειστη για οτιδηποτε ανθρωπινο. Το προδιαγεγραμενο τελος θα κανει τα συναισθηματα ακομα πιο εντονα και την συνειδητοποιηση ακομα πιο σκληρη: ο ερωτας διαρκει για παντα μονο οταν τελειωνει γρηγορα. Μια ομορφη και γλυκεια ταινια, με σκληρο θεμα μα τρυφερη καρδια. (Ξανα υπεροχος ο πρωταγωνιστης Jurgen Vogel).