Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

48th Thesaloniki International Film Festival



day 5 (part 1)
Τσάβες ( JC Chavez)
Του Ντιέγο Λούνα

Ένα οπωσδήποτε …πειραγμένο ντοκιμαντέρ που προσπαθεί και τελικά μάλλον τα καταφέρνει να σε κάνει να σκεφτείς την απόσταση του δημοσίου από το ιδιωτικό. Της αναγνωρισιμότητας από το κοινωνικό σύμβολο. Μέσα από την περιγραφή και τις συνεντεύξεις σχηματίζεται η πολύπλοκη προσωπικότητα μιας από τις πλέον επιδραστικες φυσιογνωμίες του σύγχρονου Μεξικού. Ευτυχώς η διάρκεια του είναι τέτοια που δεν κουράζει.

Η Διεθνής ( Beynelmilel)
Των Σιρί Σιρεγιά Εντέτ και Μουχαρέμ Γκιλμέζ

Μια απολαυστική ταινία από την Τουρκία που περιγράφει σε πολύ χιούμορ την μετατροπή μιας ομάδας περιφερόμενων μουσικών ,σε ένα χωριό της Τουρκίας την εποχή της χούντας του Εβρεν, σε …στρατιωτική μπάντα..
1982 όλες σχεδόν οι μουσικές και τα τραγούδια απαγορεύονται σαν ανατρεπτικά,. Ο στρατιωτικός διοικητής της περιοχής δίνει εντολή κι οι μουζικάντηδες γίνονται …ορχήστρα για να παίζει εμβατήρια.
Ένας νέος φοιτητής και πρώιμος επαναστάτης, έρχεται στο χωριό με τον δίσκο της Διεθνούς. Μετά από τραγελαφικά γεγονότα αυτή η διάσημη μελωδία καταλήγει να γίνει το σύμβολο της ορχήστρας και το βασικό κομμάτι υποδοχής του επισήμου που φτάνει στο χωριό από την Πρωτεύουσα. Μια πράξη αντίστασης κατά λάθος, ενός μικρού χωριού.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η Πολιτική Κουζίνα της Τουρκίας. Γεμάτη συναισθήματα, χιούμορ, φρέσκες ερμηνείες και πολύ γέλιο.

Φορτίο 200 (Груз 200)
Του Αλεξέι Μπαλαμπάνωφ

Δεύτερη ταινία με αναφορά στην δεκαετία του 80. Είμαστε στο 1984 στη Σοβιετική Ένωση. Η αρχή της παρακμής και της πτώσης του καθεστώτος έχει αρχίσει. Μέσα από τις έρευνες για τον εντοπισμό της εξαφανισμένης κόρης του τοπικού γραμματέα της κομματικής επιτροπής, μετά από μια βραδιά στη disco της πόλης, κι ένα άγριο φονικό την ίδια βραδιά σε άλλο σημείο με δράστη τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο σκηνοθέτης ξεδιπλώνει με απλουστευτικό αλλά πολύ εύγλωττο τρόπο τους δικούς του λογούς που αυτό το καθεστώς έχει τελειώσει, πολύ πριν πέσει ο κομμουνισμός. Μια ταινία ενδιαφέρουσα για την διαλεκτική της κι αυτά που κρύβει πίσω από την , σε πρώτο επίπεδο, καταγραφή της ιστορίας. Πολύ καλές ερμηνείες. Εξαιρετική παραγωγή. Είναι η επόμενη ταινία του σκηνοθέτη που έκανε τον υπέροχο «Πύργο» βασισμένο στο μυθιστόρημα του Φρανς Κάφκα.
sfg

Δεν υπάρχουν σχόλια: