Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

48th Thessaloniki International Film Festival




day 5 (part 2)
Η στιγμή σου / Χονάς Κουαρόν (διεθνές διαγωνιστικό)
Εναλλασσόμενες εικόνες συνοδευόμενες από διαλόγους και φυσικούς ήχους σε ένα γλυκό και συγκινητικό φιλμ. Ενα φωτογραφικό άλμπουμ που αποκτά ζωή, ένα κολλάζ στατικών εικόνων και γλυκών στιγμών που δημιουργούν τελικά μια ολοκληρωμένη ταινία με ροή και ιστορία. Η υπεραναλυτική και αγχώδης Μόλι ερωτεύεται σ'ένα ταξίδι της στο Μεξικό τον μικρότερό της υπερενθουσιώδη Ντιέγκο. Ένα παράξενο όσο και απλό love story που ξεδιπλώνεται μέσα από φωτογραφικά στιγμιότυπα ιδιαίτερης αισθητικής. Πρωτότυπη ιδέα και ενδιαφέρον πείραμα με υπέροχο αποτέλεσμα που τρυπώνει κατευθείαν στην καρδιά στην πρώτη ταινία του γιου του Αλφόνσο Κουαρόν που αναμένεται στο μέλλον να μας τραβήξει και πάλι την προσοχή.

Τσάβες / Ντιέγκο Λούνα (ειδική προβολή)
Ένα ντοκυμαντερ για τη ζωή ένός διάσημου (στα σύνορα της χώρας του και στους κύκλους των οπαδών του μποξ) μεξικανού πυγμάχου, του Χούλιο Σέζαρ Τσάβες που για 11 ολόκληρα χρόνια δεν είχε ηττηθεί ούτε μία φορά. Η πορεία από την άνοδο μέχρι τη σημερινή παρακμή, μέσα από τα μάτια ενός φαν του, σε μια ταινία σύντομης διάρκειας και με πολύ καλό ρυθμό μέχρι τη μέση, μα που έχανε (όπως ακριβώς και ο πρωταγωνιστής της) τις δυνάμεις της στο τέλος και κούραζε στο τελευταίο μισάωρο. Η ανάγκη για ανάδειξη και πλούτο, και το φλερτ με την εξουσία που αναπόφευκτα οδηγεί σε περιπέτειες, σε μια ιστορία προσωπική που παράλληλα διηγείται την σύγχρονη πολιτική ιστορία μιας ολόκληρης χώρας.



Τα πάνω κάτω / Ιγκόρ Ιβάνοφ (Ματιές στα βαλκάνια)
Μια εξαιρετική ταινία που ήρθε ως έκπληξη από την ΠΓΔΜ. Εντυπωσιακή κινηματογράφηση, ξεχωριστό βλέμμα και προσωπικό στυλ στην πρώτη μεγάλου μήκους προσπάθεια του σκηνοθέτη Ιγκόρ Ιβάνοφ. Η αλληγορική ιστορία ενός αντιδραστικού νέου ακροβάτη που ζει σε μια ταραγμένη πολιτικά περίοδο (μια περίοδο "μετάβασης", όπως αυτή που περνάει η ΠΓΔΜ εδώ και μια δεκαετία), όπου μια ιδιότυπη και τρομοκρατική προσωπολατρεία αναδεικνύεται και τον περικυκλώνει απειλητικά. Ταυτόχρονα, μια ερωτική ιστορία γεμάτη σκαμπανεβάσματα και εμπόδια έσωθεν και έξωθεν που κατατρώει τον νεαρό Γιαν. Μια γενιά προβληματισμένη και ανήσυχη, που νιώθει πως δεν ανήκει πουθενά, που κανένας πολιτικός και κανένα σύστημα δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της και βλέπει τον κόσμο που την περιβάλλει κυριολεκτικά "άνω κάτω", αποτυπώνεται με ξεχωριστό τρόπο σ'αυτό το φιλμ που αξίζει την προσοχή μας.



Juno / Τζέισον Ράιτμαν (ειδική προβολή)
Η φετινή ανεξάρτητη feel good πρόταση της αμερικής που κινείται στα χνάρια του αξιολάτρευτου περσινού Little Miss Sunshine. Ο Τζέισον Ράιτμαν (σκηνοθέτης του Thank you for smoking) επανέρχεται με μια ταινία με απίστευτους κωμικούς ρυθμούς και ατάκες-φωτιά που κέρδισαν πολλά γέλια. Η δεκαεξάχρονη -μα πανέξυπνη και πολύ ώριμη- Τζούνο μένει έγκυος και αποφασίζει να κρατήσει το παιδί και να το δώσει για υιοθεσία σε ένα ζευγάρι που φαντάζει πραγματικά "τέλειο". Να όμως, που το τέλειο δεν είναι πάντα αυτό που δείχνει και ένα λάθος μπορεί να αποδειχθεί τελικά η πιο σωστή κίνηση από όλες. Ένα φιλμ που ανατρέπει με πανέξυπνο αλλά όχι προκλητικό τρόπο πολλά κλισέ και δε φοβάται να βγάλει αυθάδικα τη γλώσσα στην πολιτική ορθότητα μέσα από καταιγισμό από κωμικές ατάκες με ξεκαρδιστικές αναφορές στην κινηματογραφική και όχι μόνο βιομηχανία αλλά και μ'ένα γλυκόπικρο happy end που δεν ανατρέπει την υπέροχα διασκεδαστική "ανάποδη" ατμόσφαιρα της ταινίας. Ο J. K Simmons στο ρόλο του πατέρα της Τζούνο είναι απολαυστικός κάθε δευτερόλεπτο που περνά από την οθόνη (και δε θα έκανε εντύπωση αν το όνομά του ακουγόταν στους Β' ρόλους).
Little miss sunshine thanks YOU for smoking.
Μαριάννα Ράντου

Δεν υπάρχουν σχόλια: