Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

48th Thessaloniki International Film Festival




Day 3
Πρωινο ξυπνημα με Τζον Μαλκοβιτς! Μ' αυτον τον ιδιοφυη, σαρδονιο, ταλαντουχο χαμαιλεοντα που φετος τιμαται απο το φεστιβαλ με τον Χρυσο Αλεξανδρο για τη συνολικη του προσφορα. Αρχικα "μαγκωμενος" και μαλλον ντροπαλος απαντουσε στις ερωτησεις διστακτικα, παντα ομως με το ιδιαιτερο υφος και το λεπτο χιουμορ του. Μερικες ερωτησεις του κοινου αργοτερα, φανηκε να χαλαρωνει και να απαντα με ευχαριστηση, μαζι με τον συμπαραγωγο του, σε ολες τις ερωτησεις που του τεθηκαν, και μας αποκαλυψε μικρες ιστοριες απο την καριερα του και μυχιες σκεψεις του. Ιδιαιτερος, ξεχωριστος, απλα απολαυστικος. Μια ευκαιρια για τους φαν του να τον λατρεψουν περισσοτερο και για αυτους που ..λατρευουν να τον μισουν, να αναθεωρησουν.

Στη συνεχεια, περπατωντας στην προβλητα και την Αριστοτελους, η πολη γεμισε κοκκινα μπαλονια. Αφορμη η ταινια "le ballon rouge" του Albert Lamorisse (η παιδικη προβολη του φεστιβαλ), που ειχε βραβευτει στις Καννες το 1960. Ενα ρομαντικο ταξιδι στην παιδικη αθωοτητα που δεν χανεται ποτε. Ενα κοκκινο μπαλονι ακολουθει ενα μικρο αγορι στους δρομους του Παρισιου, ξεπερνωντας καθε δυσκολια και εμποδιο που βρισκεται στο δρομο του. Μια παραβολη, ενα ταξιδι, ενα παιχνιδι, σε μια απο τις πιο ομορφες και γλυκες ταινιες που εχουμε δει ποτε. Αξιζει να την αναζητησετε στην επαναληπτικη προβολη.

Στη συνεχεια, μια ταινια του Διεθνους Διαγωνιστικου τμηματος που μας ερχεται απο την Ουγγαρια, η ταινια "Τετάρτη, Πέμπτη πρωί" του Γκζέγκος Πάτσεκ. Δυο επαναστατημενα, αντιδραστικα, "αλλοκοτα" και δυσπροσαρμοστα παιδια θα συναντηθουν μια οχι και τοσο τυχαια Τεταρτη στους δρομους της Βαρσοβιας και θα περιπλανηθουν, προσπαθωντας να γνωρισουν ο ενας τον αλλον. Συχνα θα θεσουν οι ιδιοι εμποδια ο ενας στον αλλον, αλλα τελικα θα καταφερουν να ερθουν κοντα, και θα δεθουν περισσοτερο απο οσο μπορουσαν να φανταστουν. Ομως η Πεμπτη πρωι που θα ξημερωσει, θα ορθωσει μπορστα τους ενα εμποδιο που δε θα μπορεσουν να ξεπερασουν.. Πρωτη μεγαλου μηκους προσπαθεια του Γκζέγκος Πάτσεκ, που δειχνει οτι εχει προοπτικες με ομορφα πλανα, καλους ρυθμους και αποσπωντας παρα πολυ καλες ερμηνειες απο το πρωταγωνιστικο διδυμο, αλλα με μικροπροβληματα στην αναπτυξη του σεναριου, που σε στιγμες εμοιαζε να αποπροσανατολιζεται.
Μαριάννα Ράντου


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία με τις "συνθήκες διαβίωσης" στο mc του Μάλκοβιτς ήταν απαράδεκτες.