Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

37 International Film Festival Rotterdam


Σαββατο 26 Ιανουαρίου

Exodus της Penny Woolcock Αγγλία 2007
Αν η δανεζικη ταινία «Πώς να απαλαγείτε από τους Αλλους» το θέτει λίγο χιουμοριστικά αν και κατάμαυρα. αυτή η ταινία είναι η δεύτερη , από την Αγγλία αυτή τη φορά που χρησιμόποιώντας το σχετικο κεφάλαιο της Παλαιάς διαθήκης σαν αφορμή, περιγράφει πως ο Φαραώ σε ένα πρωην λουνα πάρκ, περιορίζει όλους τους …αντικοινωνικούς, με τη δικη του θεώρηση περί κοινονικότητας βεβαίως, ακόμα και τον γιό του Μωυση, που τελικά θα είναι αυτός που θα οδηγήσει σε εξέγερση τους εγκλωβισμένους «περιθεριακούς».
Μια όχι πλέον, τόσο προφητική ταινία , φτιαγμενη με κοινωνικη συνείδηση και ακτιβίστικη διαθεση, σχολιο πικρό για το που οδηγείται αυτή η κοινωνια της μεταιδεολογίας που ζουμε και πόσο ηδη μυρίζει ασχημα το συστημα από την επαναλαμβανόμενη διαφθορα και διαπλοκή.
Καλοι ηθοποιοι πολύ καλη μουσική από μια ταινία για όλους.

Sieben Tage Sonntag (Seven Days Sunday) του
Niels Laupert Γερμανία 2007

Μια αληθινή ιστορία που εγινε στη Λειψία το 1996 με ηρωες 2 ανήλικους μεταναστες από την Πολωνία. Η εφηβεία, η ελλειψη ονείρων, η μαγκιά ,η ερωτικη αντιζηλία, τι αραγε οδήγησε αυτά τα νεα παιδιά να κανουν οσα εκαναν και όχι μονο αυτό, αλλα να μη νιώθουν ιχνος τύψεων μετα?
Μια ταινία που σε αφήνει με τα ερωτηματικά της γιατι η βια και ο φονος πάντα θα υπερβαίνουν και θα καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορα , τα 25 χρονια φυλάκισης μονο δυο αδικα ξοδεμενες ζωες καταφέρνουν να δημιουργήσουν κι όχι ενταγμενους κοινωνικα πολίτες. Σκληρό αλλα όχι ακραίο φιλμ.


It's Hard to Be Nice (Tesko je biti fin) του
Srdjan Vuletic Bosnia and Herzegovina, Germany, United Kingdom, Serbia, Montenegro, Slovenia 2007

Σ αυτή τη πικρη κωμωδια οι ομοιότητες με την Ελλάδα είναι ανατριχιαστικές. Εύκολο κέρδος. Αρπαχτή. Ψιλοπαρανομίες από καταφερτζήδες ταξιτζήδες στη περιπτωσή μας με πρωταγωνιστή τον Φάντο. Ο σκηνοθέτης που κέρδισε το 2004 το Τίγρη τοτ Ρότερνταμ, επανέρχεται με την αγάπη του για την πόλη του και το ιδιώμα της το Σεράγεβο, σε μια ιστορία που κάλλιστα θα μπορουσε να εξελίσεται στην Ελλάδα. Η σκηνη με τη ταμπέλα των χειμερινων ολυμπιακων αγώνων του 1984 και το χλαλι της είναι ιδέα για τους δικους μας σκηνοθέτες…
Ο ήρωας θελει να γινει καλός αλλα ολο το κοινωνικο συστημα του το αρνείται. Τι να κανει κι αυτός? Φαντάζεστε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: