Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΗΕRΕΜΙΝ του Νίκου Πάστρα


Theremin ονομάστηκε το πρώτο ηλεκτρονικό όργανο, προς τιμήν του κατασκευαστή του, του Ρώσου Leon Theremin , βγάζει αυτά τα χαρακτηριστικά «ιουιου» που ακούγαμε στις πρώτες ταινίες επιστημονικής φαντασίας των 50’ς όταν είχαμε επιδρομές εξωγήινων και ο ήχος του, παράγεται μόνο με ένα νεύμα των χεριών του μουσικού που το χειρίζεται.
Η ταινία του Νίκου Πάστρα, εμπεριέχει και κάτι το εξωγήινο, αλλά περισσότερο κι από αυτό, είναι μια ταινία δρόμου, ενός ιδιότυπου δρόμου της ψυχής, μιας σύγχρονης και πολύ υποψιασμένης Μπλάνς Ντυμπουά .
Τα όρια της πραγματικής ζωής ποιος τα καθορίζει τελικά και το μυαλό ενός μέσου ανθρώπου, πόση πραγματικότητα αντέχει για την επιβίωση του? Η ταινία είναι μια καταγραφή όλων όσων σκεφτόμαστε, αλλά σπάνια κάνουμε, έχει μια ιδιόρρυθμη ταχύτητα στα αντανακλαστικά της, για να μας φανερωθεί, θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τη διάθεση μας να μπερδευτούμε στον καλοστημένο της λαβύρινθο. Που όμως πρόκειται για μια απλή πραγματική και καθόλου τελικά εξωγήινη εμπειρία ενός φανατικού σινεφίλ θεατή που λατρεύει τα αινίγματα και τις ανατροπές.
Ο Ν. Πάστρας γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1982 στην Αθήνα. Το 2008 ολοκλήρωσε το THEREMIN, την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, η οποία συμμετείχε στο Short Film Corner 2008 του φεστιβάλ των Κανών και στο επίσημο διαγωνιστικό του φεστιβάλ του Winnipeg 2008 στον Καναδά.
Στην Ελλάδα το THEREMIN επιλέχτηκε από τις Νύχτες Πρεμιέρας στο τμήμα ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ και θα παιχτεί την Παρασκευή 19.09.08 στις 17.45μμ στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ 1.

Δεν υπάρχουν σχόλια: