Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Gallery's Best #3

[Κάθε εβδομάδα προτείνουμε ένα,όχι απαραίτητα καινούριο,DVD από τη συλλογή μας, ελπίζοντας να χαρίσουμε όμορφες κινηματογραφικές βραδιές. Γνώμες και προτάσεις είναι επιθυμητές]

Vampyr - Carl Th. Dreyer (1932)






Δεν υπήρξε DVD site που σέβεται τον εαυτό του, το οποίο δεν ασχολήθηκε τον τελευταίο καιρό με την ταυτόχρονη κυκλοφορία σε ΗΠΑ και Ευρώπη του Vampyr. Το αριστούργημα του μεγάλου Δανού σκηνοθέτη Carl Dreyer δεν κυκλοφορούσε ως τώρα σε κάποια έκδοση ανάλογη της αξίας του, μέχρι που η Criterion και η Eureka (μέσω της σειράς Masters of Cinema) έκαναν για άλλη μια φορά το θαύμα τους, κυκλοφορώντας σχεδόν μαζί 2 εντυπωσιακές εκδόσεις της ταινίας.

Η ταινία - η μοναδική, σύμφωνα με μια δήλωση του Hitchcock, που αξίζει να δείς 2 φορές - είναι και η μόνη επαφή που είχε ποτέ ο Dreyer με το είδος του horror. Έχοντας ως ήρωα έναν νέο που προσπαθεί να εξηγήσει μια σειρά περίεργων θανάτων και περιστατικών σε ένα μικρό χωριό, καταφέρνει να δημιουργήσει έναν 70λεπτο εφιάλτη με μια σειρά από λιτά αλλά πολυ δυναμικά πλάνα. Η έκδοση της Eureka που απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή αγορά και θα την βρείτε στο κατάστημά μας, περιλαμβάνει την,αποκατεστημένη με σύγχρονες τεχνικές, κόπια της ταινίας και μεταξύ άλλων, πολύ ενδιαφέρον commentary από τον Guillermo Del Toro καθώς και ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ με τη ζωή και το έργο του Dreyer.

Δεν υπάρχουν σχόλια: