Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

59th Berlinale /7


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

SWEET RUSH
Poland, 2008, 85 min
Director: Andrzej Wajda
Cast: Krystyna Janda, Pawel Szajda, Jan Englert, Jadwiga Jankowska-Cieslak


Ιστορίες με ανθρώπους σύμβολα, σχέσεις με σημαινοντα και σημαινόμενα. Εμμονές του παλιού κόσμου απο τον γνωστό σκηνοθέτη που πραγματικά δεν ξέρουμε ποιόυς αφορά ακόμη.
GERMANY 09 _ 13 SHORT FILMS ABOUT THE STATE OF THE NATION
Germany, 2009, 151 min
Director: Fatih Akin, Wolfgang Becker, Sylke Enders, Dominik Graf, Martin Gressmann, Christoph Hochhäusler, Romuald Karmakar, Nicolette Krebitz, Dani Levy, Angela Schanelec, Hans Steinbichler, Isabelle Stever, Tom Tykwer, Hans Weingartner


Η Γερμανία σε όλη της το μεγαλείο απο τους καλύτερους σκηνοθέτες της, συγχρονος λόγος, ειλικρινής καταγραφή, σπουδαία διαλεκτική. Ενα χαστούκι στην δική μας εγωπαθητική, αυτιστική και θρεμμένη με ιθαγενείς μύθους κινηματογραφία που αδυνατει να αφουγκραστει το αύριο, να σχολιάσει το σήμερα με ευστοχία και να φέρει τη γνώση του παρελθόντος όχι σαν διανοουμενίστικο βάρος αλλά με την ελαφράδα της ευφυίας.
καποια στιγμιοτυπα εδω

Eden Is West
France, Greece, Italy, 2008, 111 min
Σκηνοθεσία :Κώστας Γαβράς
Σενάριο :Κώστας Γαβράς , Jean-Claude Grumberg
Παραγωγή :Michele Ray-Gavras, Μάνος Κρεζίας, Jerome Seydoux, KG PRODUCTIONS, ODEON, PATHE PRODUCTION, FRANCE 3 CINEMA, NOVA ,ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ, EAST MEDIA SERVICES (συμπαραγωγοί), Salem Brahimi (συμπαραγωγός), Διονύσης Σαμιώτης (συμπαραγωγός)
Ηθοποιοί :
Riccardo Scamarcio,
Juliane Koelhler, Ulrich Tukur , Eric Caravaca, Lea Wiazemsky, Igor Rapopov, Anny Duperey, Άννυ Λούλου, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Ντίνα Μιχαηλίδη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδη, Άρτο Απαρτιάν, Τάσος Κωστής
Μοντάζ :Yannick Kergoat
Διεύθυνση Φωτογραφίας :Patrick Blossier
Καλλιτεχνική Διεϋθυνση :Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου
Μουσική :Armand Amar

από το δελτίο Τύπου :
"Ο παγκόσμιος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από 42 χρόνια διεθνούς κινηματογραφικής πορείας, για να κάνει το πρώτο του φιλμ στην πατρίδα του. Όπως στην Οδύσσεια, είναι στη θάλασσα της Μεσογείου που αρχίζουν οι περιπέτειες του Ηλία, ενός ήρωα που δεν τον συνοδεύουν θρύλοι. Πάνω από την ίδια θάλασσα, κάτω από τον ίδιο ήλιο και τον ίδιο ουρανό που γεννήθηκε o πολιτισμόs μας. Μετά από πολλές περιπέτειες, μια στάση στον παράδεισο κι ένα σύντομο πέρασμα από την κόλαση, η επική περιπλάνηση του ήρωα ολοκληρώνεται με τρόπο μαγικό στο Παρίσι. Το Παρίσι που λάμπει κατά τον ανήσυχο ύπνο του κάθε περιπλανώμενου, στα πιο βαθιά του όνειρα. Το "Παράδεισος στη Δύση" φιλοδοξεί να αντικατοπτρίσει τη διαδρομή, την περιπλάνηση, την ιστορία των ανθρώπων -που σαν εμάς ή σαν τους γονείς μας πριν από μας- διασχίζουν τη γη και αψηφούν τους ωκεανούς και τους ένστολους, αναζητώντας μιαν εστία."
Να σημειώσουμε ότι ο πρωταγωνιστής Ρικάρντο Σκαμάρτσιο παίζει ,στην ουδέποτε προβλήμένη σε ελληνική αίθουσα ταινία"Romanzo Criminale" του Michele Placido, που υπάρχει σε DVD κι άξιζει να τη δείτε, μια και συγκεντρώνει τα καλύτερα Ιταλικά ονόματα ηθοποιών της νέας γενιάς της γειτονικής μας Ιταλίας.
Making off:








ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Αύριο θα μιλάμε για αυτούς, κι αυτό είναι το θετικότερο των φεστιβαλ, το νέο αίμα σε αντιδιαστολή με τα απωθημένα καταξίωσης των παλαιότερων.
Τα μέλη της επιτροπής του
Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος για τις Μικρού Μήκους Khavn de la Cruz (Philippines), Arta Dobroshi (Kosovo) Η Λόρνα των Νταρντέν Και ο Lars Henrik Gass (Germany) Απένειμαν τα παρακάτω βραβεία:

The Golden Bear στο
Please Say Something
Του David OReilly (Ireland)
Μια ταινία που μας χάρισε συγκίνησης, με την ευαισθησία της και αφορμή για να σκεφτούμε με ειλικρίνια περιγράφοντας μια ανθρωπιστική ιστορία. Με χαρακτήρες που μας έκαναν να γελάσουμε και να λυπηθούμε συγχρόνως.


The Silver Bear
Jade
Του Daniel Elliott (Great Britain)
To δράμα μιας νέας γυναίκας σε μια συμπυκνωμένη ταινία. Μια ιστορία που συνάρπασε ε από την αθώα αρχή της μέχρι το ανοικτό τέλος της. Αρτιότερη πολλών μεγάλου μήκους.


DAAD Short Film Prize
The Illusion
Της Susana Barriga (Cuba)
Ενα τηλεοπτικό ημερολόγιο που αντιμετωπίζει θαρραλέα το ανεπανόρθωτο παρελθόν. Μια πολύ προσωπική μορφή κινηματογράφου, η οποία καταφέρνει να ζωγραφισει ενα αυτοβιογραφικό τοπίο απώλειας.

Berlinale Short Film Nominee for the European Film Awards 2009
Die Leiden des Herrn Karpf. Der Geburtstag
της Lola Randl (Germany)
Ένας κινηματογράφος που εξετάζει τα μεμονωμένα προβλήματα που παρουσιάζονται με καλλιτεχνική μορφή. Αλήθεια ενδιαφέρει τελικά αν είναι ντοκυμαντέρ η μυθοπλασία;





Δεν υπάρχουν σχόλια: