Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

66. Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica day 4


POU-SOI CHEANG - YI NGOI (ACCIDENT) China - Hong Kong, 89'Louis Koo, Richie Jen, Michelle Ye
Tο πορτρέτο ενός μοναχικού επαγγελματία εκτελεστή, από την Κίνα, που σκοτώνει τα θύματά του, στήνοντας διάφορα ατυχήματα.Εκτός από τις καλοστημένες σκηνές ωμότητας (ο σκηνοθέτης υπήρξε βοηθός του Τζονι Το), ο Τσέανγκ καταφέρνει να δημιουργήσει και έναν ενδιαφέροντα, από ψυχολογικής πλευράς, χαρακτήρα.
CLAIRE DENIS - WHITE MATERIAL France, 100'Isabelle Huppert, Nicolas Duvauchelle, Isaach De Bankolé
H Κλερ Ντενί χρησιμοποιεί την περιπέτεια μιας Γαλλίδας, ιδιοκτήτριας φυτείας καφέ, που ξαφνικά βρίσκεται στη μέση μιας βίαιης σύγκρουσης ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους επαναστάτες, για να καταγράψει την επικίνδυνη πολιτική κατάσταση που επικρατεί σε διάφορα αφρικανικά κράτη. Η ταινία εστιάζει στο δράμα της γυναίκας (μια, όπως πάντα, εξαιρετική Ιζαμπέλ Ιπέρ) που προσπαθεί να προστατεύσει το σπίτι και την οικογένειά της και που η αφοσίωση στη φυτεία της δεν την αφήνει να καταλάβει έγκαιρα τους κινδύνους. Οι συγκρούσεις τοποθετούνται σε δεύτερο πλάνο, με την Ντενί περισσότερο να υποβάλλει την ωμότητα χωρίς να επιμένει σ' αυτήν (παράδειγμα οι σκηνές της σφαγής των ανήλικων στρατιωτών, μελών του επαναστατικού στρατού).
PATRICE CHÉREAU - PERSÉCUTION France, 100'Romain Duris, Charlotte Gainsbourg, Jean Hugues Anglade, Alex Descas
Ενας αναποφάσιστος με τη ζωή και τις σχέσεις του άντρας, που βρίσκεται σ' ένα είδος συνεχούς «δίωξης» από τρία πρόσωπα (το κορίτσι του, ένα φίλο του κι έναν «τρελό», που τον έχει ερωτευθεί), είναι ο ήρωας της ταινίας «Persecution» του Πατρίς Σερό, με πρωταγωνιστές τον Ρομέν Ντιρίς και την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Εκτός από πορτρέτο ενός ανώριμου ανθρώπου η ταινία είναι και πορτρέτο του Παρισιού, όπως σπάνια το έχουμε δει στον κινηματογράφο.
SHINYA TSUKAMOTO - TETSUO THE BULLET MAN Japan, 80'Eric Bossick, Akiko Monou, Shinya Tsukamoto

Δεν υπάρχουν σχόλια: