Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

μια ...Ομίχλη θα φέρει την ...Ανοιξη?

10.000 θεατές σε μια βδομάδα προβολών μπλόκαραν την κίνηση στην οδό Ακαδημίας μπροστά από τον κινηματογράφο ΕΛΛΗ, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα τις φωνές των νέων (και αρκετών παλιότερων κινηματογραφιστών ) που ζήτησαν το αυτονόητο. Εφαρμογή των νόμων και ένα νέο νομοσχέδιο επιτέλους που θα αποδεσμεύσει την κινηματογραφική παραγωγή από το τέλμα που είχε περιπέσει .

Οι ενδείξεις βοηθήσανε σε αυτή την κίνηση, ταινίες ελληνικές προωθήθηκαν σε ξένα φεστιβάλ, πλασαρίστηκαν επιτέλους από το ΕΚΚ με σύγχρονο τρόπο, η επιλογή διέσπασε την άτυπη συνδικαλιστική επετηρίδα των σωματείων, ο κινηματόγραφος ανέπνευσε με κριτήρια τέχνης κι όχι συντεχνίας, νέα ονόματα, νέες ιδέες, τολμηρά θέματα, θετική ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους κριτικούς, βραβεία, συμμετοχές προσκλήσεις σε ξένα φεστιβάλ.. κι αντι όλο αυτό να είναι η αρχή, οι ...."θεσμοί" αντέδρασαν, και ορίστε η νέα κατάσταση:



Το θετικό είναι ότι για πρώτη φορά οι κινηματογραφιστές συσπειρώνονται, όχι για αυστηρά συντεχνιακούς λόγους, αλλά για την ουσία της Τέχνης τους .
Το αρνητικό σχόλιο μας είναι ότι ελπίζουμε η ομίχλη να φέρει την Άνοιξη στο Ελληνικό Σινεμά και να μην είναι ένα πυροτέχνημα που θα σβήσει με το τέλος της χρονιάς.

(φωτογραφίες Πέτρος Σεβαστίκογλου από το http://www.fogfilms.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια: