Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

16th Athens IFF Day 10



ΣΑΒΟΥΡΟΓΑΜΗΔΕΣ του Harmony Korine

Με τους :Rachel Korine Brian Kotzur Travis Nicholson Harmony Korine & Chris Gantry

Mια ομάδα ψυχοπαθών ηλικιωμένων παίρνουν σβάρνα τους δρόμο σιο Nάσβιλ του Tένεσι και φιλμάρουν ο ένας τον άλλο καθώς κάνουν σεξ με δέντρα και κάδους σκουπιδιών, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Tο τελευταίο κινηματογραφικό μόρφωμα του Xάρμονι Kορίν συνιστά ωδή στον βανδαλισμό και τη δημιουργική μαγεία που κρύβεται πίσω απ' την καταστροφή και το χάος. Πρωταγωνιστουν ένα μάτσο απόκρυφοι μύστες και ποιητές του χάους και του ολέθρου. Kάνεις δεν ξέρει ποιοι είναι ή σε ποια σκιά του αμερικανικουύ περιθωρίου ήταν κρυμμένοι, όμως τώρα η παρανοϊκή μανία τους ξεσπάει στον αληθινό κόσμο. Kαίνε και καταστρέφουν εν χορώ, καθώς τα αίσχη τους είναι η υπέρτατη μορφή διασκέδασης απελευθερωμένη από κάθε είδους ηθική. Φιλμαρισμένο σε βιντεοκάμερα και μονταρισμένο σε 2 κεφαλές εγγραφής, ο Kορίν, σε μια εποχή που ο κινηματογράφος επιζητά τη γυαλισμένη τελειότητα, στηρίζεται στην ατέλεια της εικόνας και στην ανύπαρκτη αφηγηματική δομή. Tο απόλυτο «love it or hate it» φιλμ της χρονιάς, το «Trash Humpers» θα μπορούσε να ήταν μια ξεχασμένη βιντεοκασέτα που κάποιος βρήκε θαμμένη στην αυλή του αρκετά χρόνια πριν.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Σκηνοθεσία / Director:Angelos Frantzis/ Άγγελος Φραντζής
Σενάριο / Screenwriter:Angelos Frantzis/ Άγγελος Φραντζής
Φωτογραφία / DoP: Angelos Frantzis/ Άγγελος Φραντζής
Μουσική / Music:Texturizer
Μοντάζ / Editor:Nikos Vavouris/ Νίκος Βαβούρης
Με τους : Κάτια Γουλιώνη, Ιάκωβο Καμχή, Nathan Pissoort
Δυο αγόρια κι ένα κορίτσι, αρχετυπικοί ήρωες σ’ ένα παγανιστικό ταξίδι όπου η φύση καθοδηγεί τις αισθήσεις και τα συναισθήματα. Μινιμαλιστικός διάλογος, σιωπή, ήχοι. Φόβος, ελευθερία, ένστικτο, επιθυμία, πανσεξουαλικότητα και, διαρκώς, η υπόνοια ότι κάτι παρατηρεί από ψηλά. Γυρισμένο με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και γεμάτo έντονες χροιές και βίαιες μορφές, το «Μέσα στο Δάσος» είναι ένα υπαρξιακό παραμύθι, κόκκινο σαν την αρχέγονη επιθυμία του αίματος.
Ο Αγγελος Φραντζής με ένα συνεργείο πέντε ανθρώπων και τριών ηθοποιών και με τον ελάχιστο δυνατό τεχνικό εξοπλισμό (μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή αξίας 190 ευρώ, έναν ηχητικό εγγραφέα και ένα laptop) επιστρέφει μετά το «Ονειρο Του Σκύλου» του 2005 με μια ενστικτώδη προσέγγιση της δραματουργίας, ελεύθερη από τεχνικούς εγκλωβισμούς. Αδρές γραμμές κι έντονα χρώματα συνθέτουν μια ταινία αυθεντικής σεξουαλικής γραφής και έκστασης.


BROTHERHOOD

Σκηνοθεσία / Director:Will Canon
Σενάριο / Screenwriters:Will Canon,Doug Simon
Φωτογραφία / DoP: Michael Fimognari
Μουσική / Music:Dan Marocco
Μοντάζ / Editor:Josh Schaeffer
Ηθοποιοί / Principal Cast:Jon Foster, Trevor Morgan,Arlen Escarpeta, Lou Taylor Pucci
Ο Ανταμ συνειδητοποιεί πως βρίσκεται στην καρότσα ενός φορτηγού με καλυμμένα μάτια. Η τελευταία δοκιμασία στην διαδικασία μύησής του στην αδελφότητα του κολεγίου είναι η ληστεία ενός παντοπωλείου. Λίγα λεπτά αργότερα βρίσκεται μέσα στο μαγαζί αλλά ένα μέλος της αδελφότητας έχει πυροβοληθεί. Ο Φρανκ, υπεύθυνος για τις νυχτερινές επιχειρήσεις, αποφασίζει να μην μεταφερθεί ο τραυματισμένος στο νοσοκομείο ώστε να απεμπλακεί η ομάδα από την δυσχερή θέση -με κάθε κόστος. Αυτό το ευφυέστατα δομημένο φιλμ, που φλερτάρει με το νουάρ, πιάνει τον θεατή απ’ τον λαιμό και του κόβει την ανάσα. Με εμβόλιμες δόσεις μαύρου χιούμορ, το «Brotherhood» φροντίζει πάνω απ’ όλα να μας υπενθυμίζει πως, μερικές φορές, ο πάτος είναι ακόμη πιο κάτω. Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ SXSW.

BITTER FEAST

Σκηνοθεσία / Director:Joe Maggio
Σενάριο / Screenwriter:Joe Maggio
Φωτογραφία / DoP: Michael McDonough
Μουσική / Music:Jeff Grace
Μοντάζ / Editor:Seth Anderson
Ηθοποιοί / Principal Cast:James LeGros, Joshua Leonard, Amy Seimetz, Larry Fessenden, Owen Campbell, Tobias Campbell, Megan Hilty, John Speredakos, Mario Batali
Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Ή πολύ καυτό. Iσως ωμό. Ή παραβρασμένο. Με περισσότερα μπαχαρικά απ' ότι χρειάζεται. Ή εντελώς άγευστο. Στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία σημασία αφού η εκδίκηση είναι το μόνο πράγμα στο μυαλό του σεφ Πίτερ Γκρέι, όταν μια ανηλεής κριτική από έναν food blogger θα του στερήσει τη δουλειά του, το τηλεοπτικό σόου που εμφανίζεται και τέλος την ίδια του την καριέρα. Κι όταν ο υπαίτιος της κατάντιας του θα πέσει στα χέρια του, ο Γκρέι θα ανακαλύψει σε αυτό το σαρδόνιο, γευσιγνωστικό horror movie ότι τελικά η εκδίκηση σερβίρεται βίαιη, σκληρή και αιματοβαμμένη. Μαγειρεμένο με τα καθαρά υλικά των χειροποίητων ταινιών τρόμου του παραγωγού Λάρι Φέσεντεν και σκηνοθετημένο από τον Τζο Μάτζιο με τρόπο που μεταμορφώνει το gore σε σχεδόν gourmet απόλαυση, το «Bitter Feast» παίρνει δυο από τα βασικά υλικά του σύγχρονου zeitgeist, την διαδικτυακή κουλτούρα και την εμμονή με την γαστριμαργία και τα ρίχνει στο ρινγκ των βασικότερων ενστίκτων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: