Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

16th Athens IFF day 12


“Ο Σιμ Βερ Εξαφανίστηκε”

Σκηνοθεσία / Director:Fabrice Gobert

Σενάριο / Screenwriter:Fabrice Gobert

Φωτογραφία / DoP: Agnès Godard

Μουσική / Music:Sonic Youth

Μοντάζ / Editor:Peggy Koretzky

Ηθοποιοί / Principal Cast:Laurent Capelluto, Ana Girardot, Laurent Delbeque, Arthur Mazet.

Ο 16χρονος μαθητής Σιμ(-όν) Βερ(-νέρ) εξαφανίζεται. Το έχει σκάσει, τον έχουν απαγάγει, έχει δολοφονηθεί ή έχει βάλει τέλος στη ζωή του; Τα ίδια αναπάντητα ερωτήματα αναδύονται και μετά από λίγα εικοσιτετράωρα όταν η Λετίσια, μια κοπέλα που δεν την συνδέει τίποτα με το Σιμόν, επίσης χάνεται και οι γονείς της αρχίζουν να την αναζητούν απεγνωσμένα. Την επόμενη μέρα έρχεται και η σειρά του Ζαν Μπατίστ να εξαφανιστεί. Κανείς δεν ξέρει την αλήθεια άλλα οι φήμες διαδίδονται ακαριαία, ο τρόμος αιωρείται και όλοι στο σχολικό περιβάλλον έχουν και από μία διαφορετική εκδοχή για τον ένοχο. Το ισχυρό σενάριο του «Ο Σιμόν Βερνέρ Εξαφανίστηκε» αναπτύσσεται μέσω μιας αποσπασματικής αφήγησης, με τις μαρτυρίες τεσσάρων ανθρώπων να τέμνονται ιδιοφυώς, ξετυλίγοντας το ποτισμένο με αίμα κουβάρι μιας ανατριχιαστικής ιστορίας. Στο φόντο, oι θορυβώδεις μελωδιές των σεβάσμιων Sonic Youth συνωμοτούν με τις εικόνες του Φαμπρίς Γκομπέρ, δημιουργώντας ένα μυστηριακό πέπλο που καλύπτει το φιλμ απ’ την αρχή μέχρι και το σοκαριστικά αποκαλυπτικό τέλος.

PUHA TONU KIUSAMINE

Σκηνοθεσία / Director:Veiko Õunpuu

Σενάριο / Screenwriter:Veiko Õunpuu

Φωτογραφία / Cinematography: Mart Taniel

Μουσική / Music:Ülo Krigul

Μοντάζ / Editor:Thomas Lagerman, Veiko Õunpuu

Ηθοποιοί / Principal Cast:Taavi Eelmaa, Ravshana Kurkova

Tiina Tauraite, Sten Ljunggren, Denis Lavant

Ο Τόνι είναι ένας μεσήλικος άνδρας που ζει μια μουντή, συνηθισμένη ζωή. Το ξέσπασμα της κρίσης μέσης ηλικίας τον βρίσκει να αμφισβητεί την κοινωνικά αντικειμενική αξία του να προσπαθείς να είσαι καλός άνθρωπος. Κατά την διάρκεια της ενστικτώδους αναζήτησης του περιπλανιέται σε κηδείες και μπαρ, συνδιαλέγεται με αστυνομικούς και μαφιόζους και γεύεται όλα τα συστατικά της εσθονικής μεταβιομηχανικής κοινωνίας. Σουρεαλιστικό μεταφορικό παραμύθι; Συμβολικό ποιητικό μόρφωμα ή απλά η παρακμή της αστικής κουλτούρας μέσα από το εσθονικό παράδειγμα; Σε κάθε περίπτωση, ο Βέικο Έουνπου φροντίζει να αναμίξει ιδανικά στον καμβά του τις επιρροές του από τους Μπέλα Ταρ, Σεργκέι Παρατζάνοφ και Ρόι Άντερσον για να δημιουργήσει ένα αβάν-γκαρντ άνθος.

FOUR LIONS

Σκηνοθεσία / Director:Christopher Morris

Σενάριο / Screenwriters:Christopher Morris,Jesse Armstrong, Sam Bain

Φωτογραφία / DoP: Lol Crawley

Μοντάζ / Editor:Billy Sneddon

Ηθοποιοί / Principal Cast:Riz Ahmed, Arsher Ali,Nigel Lindsay, Kayvan Novak,Adeel Akhtar

Σε μια πόλη της Βρετανίας, τέσσερις άνδρες καταστρώνουν ένα μυστικό σχέδιο. Θεωρούν τους εαυτούς τους πολεμιστές της Τζιχάντ και οργανώνουν μεγαλειώδη επίθεση κατά την οποία φιλοδοξούν να χυθεί πολύ αίμα. Πρόβλημα πρώτο: δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιων το αίμα πρέπει να χυθεί. Πρόβλημα δεύτερο: η ομάδα είναι μάλλον πιο επικίνδυνη για τον εαυτό της παρά για την βρετανική κοινωνία. Οι «Τέσσερις Λέοντες» αρέσκονται να φλερτάρουν με τις αποστολές αυτοκτονίας ως βόλτες στην παιδική χαρά, για να καταλήξουν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Φλεγματικό χιούμορ και αιχμηρή σάτιρα εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση με τη φονταμενταλιστική ισλαμική κουλτούρα και την συγκαλυμμένα σνομπ υποκρισία των βρετανών πολιτικών να δέχονται τα περισσότερα πυρά. Πίσω όμως από το φαινομενικά αδιαπέραστο κωμικό πέπλο τους, οι «Τέσσερις Λέοντες» ουσιαστικά διερευνούν τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν έναν μάρτυρα από έναν ηλίθιο- αν αυτά υπάρχουν.

YOU WILL MEET A TALL DARK STRANGER

Σκηνοθεσία / Director:Woody Allen

Σενάριο / Screenwriter:Woody Allen

Φωτογραφία / DoP: Vilmos Zsigmond

Μοντάζ / Editor:Alisa Lepselter

Ηθοποιοί / Principal Cast:Antonio Banderas, Josh Brolin,Anthony Hopkins, Gemma Jones,Freida Pinto, Lucy Punch,Naomi Watts, Roger Ashton-Griffiths

Ο Αντονι Χόπκινς χωρίζει μετά από 40 χρόνια γάμου, δοκιμάζει τη λύση του βιάγκρα και ξαναπαντρεύεται ένα κολ γκερλ. Η κόρη του, Ναόμι Γουότς, ερωτεύεται το αφεντικό της κι ο γαμπρός του, Τζος Μπρόλιν, φαντασιώνεται μια πανέμορφη μουσικό. Τον κωμικοτραγικό απολογισμό έρχεται να συμπληρώσει ένα μέντιουμ που εμφανίζεται έτοιμο για να προσφέρει λύσεις σε όλες τις παραπάνω αδιέξοδες συγκυρίες. Ο Γούντι Αλεν βρίσκεται και πάλι στο το Λονδίνο, αντικαθιστά την αγαπημένη του ψυχανάλυση με την παραψυχολογία και ενορχηστρώνει για ακόμη μια φορά ένα φιλμ αστείο και φιλοσοφικό, πρωτότυπο, λιτό και γρήγορο.

LOVERS OF HATE

Σκηνοθεσία / Director:Bryan Poyser

Σενάριο / Screenwriter:Bryan Poyser

Φωτογραφία / DoP: David Lowery

Μουσική / Music:Kevin Bewersdorf

Μοντάζ / Editor:Bryan Poyser

Ηθοποιοί / Principal Cast:Chris Doubek, Heather Kafka , Alex Karpovsky, Zach Green, Josh Meyer

Ο Πολ είναι διάσημος συγγραφέας παιδικών μυθιστορημάτων και αντιπροσωπεύει την επιτυχία. Ο Ρούντι είναι ο μεγάλος αδελφός του Πολ και είναι η αποτυχία προσωποποιημένη. Αλλάζει δουλειές σαν τα πουκάμισα, αναβάλλει συνεχώς το γράψιμο ενός βιβλίου για το οποίο έχει βρει μόνο τον τίτλο («Lovers Of Hate») και ως φυσικό επακόλουθο, η κουρασμένη σύζυγός του, Νταιάνα, του δίνει τα παπούτσια στο χέρι. Τότε, ο γεννημένος οπορτουνίστας Πολ αποφασίζει να παρασύρει τη Νταιάνα σε ένα ρομαντικό σαββατοκύριακο, στο πολυτελές σπίτι του στην εξοχή. Το νιόβγαλτο ζευγάρι όμως δεν γνωρίζει ότι εντός του σπιτιού βρίσκεται ήδη ο Ρούντι, ο οποίος καταστρώνει το μοχθηρό του σχέδιο με σκοπό το απόλυτο σαμποτάζ του έρωτά τους. Το κρυφτούλι εντός των τεσσάρων τοίχων αρχίζει αλλά η πικρή εκδίκηση και οι ερεβώδεις βιβλικές αλληγορίες δεν προλαβαίνουν να κρυφτούν. Ενα ερωτικό τρίγωνο στην κάθε γωνία του οποίου συμπάθεια και αποστροφή συνυπάρχουν αρμονικά, με παραγωγούς τους αδελφούς Ντυπλά και την Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: