Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

16th Athens IFF day 8


DES HOMMES ET DES DIEUX

Σκηνοθεσία / Director:Xavier Beauvois
Σενάριο / Screenwriter:Xavier Beauvois ,Etienne Comar
Φωτογραφία / Cinematography: Caroline Champetier
Μοντάζ / Editor:Marie-Julie Maille
Ηθοποιοί / Principal Cast:Lambert Wilson, Jean-Marie Frin
Jacques Herlin, Philippe Laudenbach
Michael Lonsdale, Xavier Maly
Loic Pichon, Olivier Rabourdi

Βασισμένο σε πραγματικό περιστατικό, το «Des Ηommes Εt Des Dieux» εξιστορεί τις τελευταίες εβδομάδες μιας μικρής ομάδας μοναχών στην Αλγερία της δεκαετίας του ’90. Οκτώ μοναχοί σε μουσουλμανική γη έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα να εγκαταλείψουν ή να παραμείνουν στο μοναστήρι τους, όταν μια ομάδα φονταμενταλιστών τρομοκρατών εκδίδει τελεσίγραφο που διατάζει όλους τους αλλοδαπούς να φύγουν από τη χώρα. Ο Ξαβιέ Μποβουά αιχμαλωτίζει με τον φακό του τη μεταφυσική αγωνία μιας ομάδας ανθρώπων που αναζητούν την πραγματική φύση της αποστολής τους. «Να γίνουν μάρτυρες ή να επιβιώσουν με κάθε κόστος;» Αυτό είναι το ερώτημα που ταλανίζει την ψυχή και το σώμα τους, καθώς η κάμερα πηγαινοέρχεται μέσα-έξω στον μικρόκοσμο του μοναστηριού. Συμβάν πρωτίστως αισθητικό, εμπειρία κινηματογραφικά θρησκευτική, το «Des Ηommes Εt Des Dieux» είναι η σημαντικότερη ταινία που προβλήθηκε στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών.


Ο ΜΙΚΡΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΤΗΣ ΦΛΑΝΔΡΑΣ

Σκηνοθεσία / Director:Gust Van den Berghe
Σενάριο / Screenwriter:Gust Van den Berghe
Φωτογραφία / Cinematography: Hans Bruch Jr
Μουσική / Music:Michael De Schryver & Adriaan Verwée, Va Fan Fahre, Kathleen Ferrier, Alessandro Morechi, Missa Lubal
Μοντάζ / Editor:David Verdurme
Ηθοποιοί / Principal Cast:Jelle Palmaerts, Paul Mertens, Peter Janssens

Ενα αλληγορικό παραμύθι σε ασπρόμαυρο φόντο, όπου οι ερμηνείες των τριών ? πάσχοντων από σύνδρομο Down- πρωταγωνιστών σημαδεύουν ανεξίτηλα το σελιλόιντ. Η πρώτη πτυχιακή εργασία που παρουσιάστηκε ποτέ στο Φεστιβάλ Καννών, μαγνητίζει με την υπόγεια δύναμη και την πρωτότυπη ιστορία. Τρεις ζητιάνοι, που έχουν κουραστεί απ’ την φτώχεια και την πείνα, αποφασίζουν να τραγουδήσουν ύμνους την παραμονή των Χριστουγέννων. Το σχέδιό τους στέφεται από πλήρη επιτυχία και γίνονται πλούσιοι. Στον δρόμο όμως προς την παμπ, χάνονται στο δάσος κι εκεί γίνονται μάρτυρες της γέννησης του μικρού Χριστού. Θαμπωμένοι από το γεγονός αποφασίζουν να δωρίσουν όλα όσα κέρδισαν. Την επόμενη χρονιά όταν έρχονται πάλι τα Χριστούγεννα, αποφασίζουν να ξανατραγουδήσουν, αλλά μπερδεμένοι απ’ την προηγούμενη εμπειρία τους μαλώνουν για τα δώρα και οι δρόμοι τους χωρίζουν. Παράξενο, αινιγματικό και πλήρως ανοιχτό σε ερμηνείες, το ντεμπούτο του 24χρονου Γκουστ βαν ντερ Μπέργκε εντυπωσιάζει με την εικονοκλαστική του δύναμη.

WHEN YOU' RE STRANGE

Σκηνοθεσία / Director:Tom DiCillo
Σενάριο / Screenwriter:Tom DiCillo
Φωτογραφία / DoP: Paul Ferrara
Μοντάζ / Editors:Micky Blythe, Kevin Krasny
Εμφανίζονται / Featuring:John Densmore, Robby Krieger , Ray Manzarek, Jim Morrison
Ντοκιμαντέρ-χρυσωρυχείο αρχειακού υλικού που μέχρι σήμερα δεν είχε ξαναδεί ανθρώπινο μάτι, το «When You'Re Strange» αποτελείται από αυθεντικά αποσπάσματα συναυλιών, προβών και ηχογραφήσεων των Doors, του ροκ κουαρτέτου που μετέτρεψε τον ηλεκτρισμό σε διονυσιακή ελεγεία. Ο σπουδαίος Ντι Τσίλο αποφεύγει την παγίδα δημιουργίας ενός συμβατικού ντοκιμαντέρ και δεν χρησιμοποιεί αναιμικές συνεντεύξεις. Αντίθετα αφήνει τους Μόρισον, Μανζάρεκ, Κρίγκερ και Ντένσμορ πρωταγωνιστές σε μια ιστορία που μοιάζει να εκτυλίσσεται στο ζωντανό παρόν. Επικεντρώνεται στο πρόσωπο του εκκεντρικού σαμάνου Τζιμ Μόρισον ενορχηστρώνοντας με μαεστρία ένα σύνολο εικόνων ζωής. Από την γνωριμία του με τον Ρέι Μανζάρεκ στο UCLA, όπου σπούδαζαν και οι δύο σινεμά, μέχρι και τον θάνατό του το 1971, στο διαμέρισμα όπου έμενε με την Πάμελα στο Παρίσι, στο «When You'Re Strange» μαθαίνουμε ακόμα και την τελευταία λέξη του Μόρισον πριν πεθάνει. Οι σκηνοθετικές αλχημείες είναι ανεξάντλητες και ο Ντι Τσίλο ευφυώς ενσωματώνει στο δημιούργημά του και την ταινία «HWY: An American Pastoral». Ενα πειραματικό φιλμ, που γύρισε ο Μόρισον το 1969 με τον Πολ Φεράρα στην έρημο Μοτζάβε του Λος Αντζελες. Σε αυτό, ο μουσικός υποδύεται έναν άντρα που κάνει οτοστόπ και διασχίζει με ένα σπορ αυτοκίνητο Shelby GT500 την έρημο. Η φωνή του εμβληματικού Τζόνι Ντεπ στην αφήγηση ολοκληρώνει ένα ντοκιμαντέρ που δεν περιχαρακώνεται σε κατηγορίες και συνιστά ωδή στην ύψιστη τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: