Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

16th Athens IFF day 7



GREAT DIRECTORS

Σκηνοθεσία / Director:Angela Ismailos
Φωτογραφία / Cinematography: John Pirozzi
Μουσική / Music:Joel Douek
Μοντάζ / Editor:Christina Burchard
Εμφανίζονται:
Bernardo Bertolucci,
Stephen Frears
Todd Haynes,
David Lynch
Ken Loach,
John Sayles
Agnes Varda
Κατρίν Μπρεγιάρ,
Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Λιλιάνα Καβάνι
Δέκα ζωντανοί θρύλοι του παγκόσμιου κινηματογραφικού στερεώματος εμφανίζονται σε ένα ντοκιμαντέρ, που επιχειρεί μια ενδοσκόπηση στα μύχια της κινηματογραφικής τέχνης και των δημιουργών της. Οι συνεντεύξεις που δίνουν οι δέκα επιφανείς σκηνοθέτες στην Αντζελα Ισμαήλου δεν συνιστούν απλά καταγεγραμμένα πρακτικά των συναντήσεών τους αλλά προσωπικές μαρτυρίες, εμπλουτισμένες με εκτεταμένα αρχειακά αποσπάσματα. Τα παραπάνω αποκαλύπτουν την ιδιαιτερότητα των προσώπων που δημιούργησαν εικόνες τέτοιες, ανέγγιχτες από τον χρόνο, που μας εμπνέουν μέχρι και σήμερα. Ο θεατής μαγνητίζεται σε ενενήντα διαφωτιστικά λεπτά με την έκσταση και την απόλαυση της δημιουργίας αλλά και την οδύνη και αγωνία του καλλιτέχνη, σε πρώτο πλάνο.


ANO BISIESTO
Σκηνοθεσία / Director:Michael Rowe
Σενάριο / Screenwriter:Michael Rowe, Lucia Carreras
Φωτογραφία / Cinematography: Juan Manuel Sepulveda
Μουσική / Music: Afrodita
Μοντάζ / Editor:Oscar Figueroa Jara
Ηθοποιοί / Principal Cast:Mónica Del Carmen,Gustavo Sanchez Parra
Το «Δίσεκτο Ετος» καταγράφει τη μοναχική ζωή μιας 25χρονης δημοσιογράφου, που κατοικεί σε ένα μικρό διαμέρισμα κάπου στην Πόλη του Μεξικού. Η ρουτίνα της καθημερινότητας ορίζει τη ζωή της - την αναγνωρίζουμε στη δουλειά, στο σπίτι, στο φαγητό, στα τηλεφωνήματα, στην οικογένειά της και στις περιστασιακές συνευρέσεις με αγνώστους ύστερα από ξενύχτια. Μια από τις τελευταίες είναι και αυτή με τον Αρτούρο, η οποία όμως εξελίσσεται σε θυελλώδη σεξουαλική σχέση με απρόβλεπτες συνέπειες. Η υπολογισμένη με χειρουργική ακρίβεια σκηνοθεσία και η στοιχειωτική ερμηνεία της Μόνικα Ντελ Κάρμεν χαρακτηρίζουν ένα φιλμ γυρισμένο αποκλειστικά στο διαμέρισμα της νεαρής γυναίκας, το οποίο παραμένει ευρηματικά εσωστρεφές μέχρι και το τελευταίο cut. Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ Καννών.


ARMADILLO

Σκηνοθεσία / Director:Janus Metz
Φωτογραφία / DoP:Lars Skree
Μουσική / Music:Uno Helmersson
Μοντάζ / Editor: Per K. Kirkegaard
Τον Φεβρουάριο του 2009, μια ομάδα Δανών στρατιωτών φτάνει στην βάση Αρμαντίλο του Αφγανιστάν. Μαζί τους, ο ντοκιμαντερίστας Γιάνους Μετζ καταγράφει την καθημερινότητά τους έχοντας πρωτοφανή για τα στρατιωτικά δεδομένα ελευθερία στο υλικό που κινηματογραφεί. Από την ρουτίνα των κοιτώνων μέχρι την καθημερινή ενημέρωση και από την προετοιμασία των αποστολών στην αδρεναλίνη της μάχης, συλλαμβάνει κάθε ιδρωμένη ή αιματοβαμμένη στιγμή της θητείας τους. Στην πορεία θα γίνει μάρτυρας -κι εμείς μαζί του- μιας αλήθειας που θα αμφισβητήσει την ίδια την ηθική της αποστολής τους στο Αφγανιστάν. Οι εν ψυχρώ δολοφονίες Αφγανών όπως τις κατέγραψε η κάμερα του Μετζ θα αποτελέσουν το υλικό ενός σκανδάλου που απειλεί την σταθερότητα της κυβέρνησης πίσω στην πατρίδα τους. Από την αρχή ως το τέλος όμως θα διατηρήσει το κέντρο βάρους στους ίδιους τους οπλίτες, προσφέροντας μια διαπεραστική και συχνά σοκαριστικά αληθινή ματιά στην ψυχολογία του στρατιώτη και την πραγματικότητα των σύγχρονων πολέμων - πέρα από την δημαγωγία των πολιτικών και τις εκκωφαντικές κραυγές των τηλεοπτικών ρεπορτάζ.
HITLER A HOLLYWOOD

Σκηνοθεσία / Director:Frédéric Sojcher
Σενάριο / Screenwriter:Renaud Andris, Lionel Samain
Φωτογραφία / Cinematography: Carlo Varini
Μουσική / Music:Vladimir Cosma
Μοντάζ / Editor:Ewin Ryckaert
Ηθοποιοί / Principal Cast:Maria de Medeiros, Micheline Presle,
Wim Willaert, Hans Meyer, Nathalie Baye, Arielle Dombasle
Η γνωστή ηθοποιός Μαρία ντε Μεδέιρος γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για την Γαλλίδα ντίβα του Χόλιγουντ Μισελίν Πρελ. Όταν η τελευταία αποκαλύπτει πως υπάρχει ένα φιλμ που σημάδεψε την υποκριτική της καριέρα και το οποίο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, η ντε Μεδέιρος της υπόσχεται να το ξαναβρεί και να το προβάλει χωρίς να φαντάζεται τις συνέπειες. Η αναζήτηση της χαμένης ταινίας ξεκινάει ενώ ταυτόχρονα υφαίνεται μια θεωρία συνωμοσίας που θέλει την αμερικανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου να συνεργάζεται με τον Χίτλερ για να καταστρέψουν από κοινού την ευρωπαϊκή κινηματογραφική παραγωγή. Ο Γάλλος σκηνοθέτης Φρεντερίκ Σοσέρ χρησιμοποιεί μια πρωτότυπη κεντρική ιδέα για να δημιουργήσει ένα συναρπαστικό μοκιουμένταρι, στη διάρκεια του οποίου παρελαύνουν οι σπουδαιότερες προσωπικότητες του γαλλικού σινεμά. Ένα απολαυστικό ταξίδι στην ιστορία του κινηματογράφου με συντροφιά τα αυθεντικά πρόσωπα που την έγραψαν. Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καρλόβι Βάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: