Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

16th Athens IFF



MOTHER AND CHILD
Σκηνοθεσία / Director:Rodrigo García
Σενάριο / Screenwriter:Rodrigo García
Φωτογραφία / Cinematography: Xavier Perez Grobet
Μουσική / Music:Ed Shearmur
Μοντάζ / Editor:Steven Weisberg
Ηθοποιοί / Principal Cast:Naomi Watts, Annette Bening,Kerry Washington, Jimmy Smits,Samuel L. Jackson
Οι ζωές τριών άγνωστων μεταξύ τους γυναικών μοιράζονται ένα κοινό στοιχείο: όλες έχουν επηρεαστεί με κάποιο τρόπο από μια υιοθεσία. Η Κάρεν αποχωρίστηκε το μωρό που γέννησε στα 14, αλλά η σκέψη της κόρης που δεν γνώρισε ποτέ ακόμη τη στοιχειώνει. Η Ελίζαμπεθ μεγάλωσε ως υιοθετημένο παιδί και -παρά την επιτυχημένη δικηγορική της καριέρα- παραμένει μόνη στη ζωή. Η Λούσι με τον σύζυγό της ξεκινάνε τη γραφειοκρατική Οδύσσεια της υιοθεσίας ενός παιδιού που τόσο πολύ λαχταρούν. Ποιο είναι το μυστικό που ενώνει τις τρεις γυναίκες και με πόσους διαφορετικούς τρόπους αυτό επηρεάζει τη ζωή τους; Αναμειγνύοντας υποδειγματικά χιούμορ και έντονη συναισθηματική φόρτιση, το «Mother And Child» εξερευνά τις συμβάσεις και τη συναισθηματική πολυπλοκότητα που διέπουν τους οικογενειακούς δεσμούς.
HEARTLESS
Σκηνοθεσία / Director:Philip Ridley
Σενάριο / Screenwriter:Philip Ridley
Φωτογραφία / Cinematography: Matt Gray
Μουσική / Music:David Julyan
Μοντάζ / Editor:Chris Gill
Paul Knight
Ηθοποιοί / Principal Cast:Jim Sturgess, Clemence Poesy,Noel Clarke
Ο Τζέιμι είναι ένας νεαρός με παραμορφωμένο εκ γενετής πρόσωπο από ένα πορφυρό σημάδι σε σχήμα καρδιάς. Ζει στο Ανατολικό Λονδίνο, σε ένα βλοσυρό και ερεβώδες προάστιο, που φαντάζει σχεδόν στοιχειωμένο. Δύο δραματικά γεγονότα αλλάζουν τη ζωή του: Η μητέρα του δολοφονείται από μια απ’ τις συμμορίες που λυμαίνονται την περιοχή και ταυτόχρονα εμφανίζεται ένας παράξενος επισκέπτης, που μέχρι τότε ο Τζέιμι συναντούσε μόνο στα όνειρά του. Ο τελευταίος του προσφέρει ένα δώρο: αυτό της ομορφιάς. Ο Σατανάς όμως δεν παίζει σύμφωνα με τους κανόνες και οι αναπάντεχες ανατροπές οδηγούν τον νεαρό στους σκοτεινούς διαδρόμους της ανθρώπινης φύσης, εκεί όπου το φως δεν φτάνει για να ξεπλύνει τη φρίκη της ανθρώπινης τραγωδίας. Οπως ακούγεται και σε μια ατάκα που φτύνει ο Τζέιμι: «Ανοίγω το παράθυρο και η τρέλα πετάει μέσα». Η αναμονή διάρκειας 15 ετών για το καινούργιο πόνημα του Φίλιπ Ρίντλεϊ άξιζε τον κόπο και με το παραπάνω.
PRESQUE RIEN
Σκηνοθεσία / Director:Sébastien Lifshitz
Σενάριο / Screenwriters:Sébastien Lifshitz, Stephane Bouquet
Φωτογραφία / DoP: Pascal Poucet
Μουσική / Music:Perry Blake
Μοντάζ / Editor:Jann Dedet
Ηθοποιοί / Principal Cast:
Jérémie Elkaïm, Stéphane Rideau
Marie Matheron, Dominique Reymond
Lætitia Legrix, Nils Ohlund
Réjane Kerdaffre
Δυο αγόρια γνωρίζονται στην διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών και βυθίζονται στην ανακάλυψη της σεξουαλικότητας τους, του έρωτα και της δύναμης του σεξ, που τους παρασύρει με την ορμή ενός σαρωτικού κύματος. Oμως η μεθυστική επήρεια της μοιρασμένης απόλαυσης δεν είναι παρά μόνο η αρχή σε αυτή την ιστορία που μοιάζει να συλλαμβάνει κάθε έκφανση της εφηβικής επιθυμίας, των επιπλοκών της αγάπης και των εμποδίων που γεννιούνται στην προσπάθεια θεμελίωσης μιας σχέσης που βασίζεται σε κάτι παραπάνω από την ένωση δύο κορμιών. Ο Λιφσίτς μιλά με απλότητα, ειλικρίνεια και δίχως την υποψία οποιασδήποτε υπερβολής για μια ερωτική σχέση που είναι τόσο καθαρή ώστε μοιάζει σχεδόν άφυλη, για τον αισθησιασμό και την αισθητικότητα της νεότητας, για την γοητεία της σάρκας και των συναισθημάτων. Αυτή η ταινία λάμπει με την καθαρότητα του απροσποίητου πόθου και είναι τόσο θλιμμένα όμορφη όσο η μουσική του Πέρι Μπλέικ που την συνοδεύει.
IO SONO L' AMORE
Σκηνοθεσία / Director:Luca Guadagnino
Σενάριο / Screenwriter:Barbara Alberti,Ivan Cotroneo, Walter Fasano,Luca Guadagnino
Φωτογραφία / Cinematography: Jorick Le Saux
Μουσική / Music:John Adams
Μοντάζ / Editor:Walter Fasano
Ηθοποιοί / Principal Cast:Tilda Swinton, Gabriele Ferzetti
Flavio Parenti, Alba Rohrwacher
Marisa Berenson
Μια τραγική ιστορία αγάπης που διαπερνά την επιφανειακή κομψότητα της αριστοκρατίας, μελετώντας τη λεπτή σχέση ψυχαναγκασμού και απόλυτης ελευθερίας. Το «Είμαι Αγάπη» καταγράφει το χρονικό του απροσδόκητου έρωτα ανάμεσα στη Ρωσίδα σύζυγο ενός Μιλανέζου μεγαλοεπιχειρηματία, μητέρας τριών παιδιών, κι ενός κατά πολύ νεότερού της άντρα. Με φόντο το μεγαλοαστικό Μιλάνο, η Εμα νιώθει τον κόσμο της να γκρεμίζεται όταν ανακαλύπτει πως η κόρη της είναι ομοφυλόφιλη και ταυτόχρονα συνάπτει ερωτική σχέση με τον Αντόνιο, έναν νεαρό σεφ και φίλο του μικρότερου γιου της. Ξαφνικά, η κρυφή σχέση του ζευγαριού αποκαλύπτεται και ένα κρεσέντο τύψεων και παρεξηγήσεων ξεσπάει με συνέπειες τραγικών διαστάσεων. Το φιλμ μεταμφιέζεται σε οπερετικό μελόδραμα, μπολιασμένο με ισχυρές δόσεις βισκοντικής μαγείας, για να αναδειχθεί σε αξεπέραστη σπουδή στις εσωτερικές συγκρούσεις της ανθρώπινης φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: