Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

16th Athens IFF Day 3



ΕΧΙΤ THROUGH THE GIFT SHOP

Σκηνοθεσία / Director: Banksy
Μουσική / Music:Geoff Barrow
Μοντάζ/ Editor:Chris King, Tom Fulford
Εμφανίζονται / Featuring:Banksy, Shepard Fairey, Thierry Guetta, Rhys Ifans, Space Invade,r Joshua Levine

Ο Τιερί, ένας εκκεντρικός Γάλλος ιδιοκτήτης ενός μικρού μαγαζιού, πείθει τους πιο διάσημους καλ-λιτέχνες του δρόμου να κινηματογραφηθούν στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που υποτίθεται πως ετοιμάζει. Η αλήθεια όμως απέχει μίλια μακριά καθώς ο Τιερί στην πραγματικότητα δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επεξεργαστεί το μαγνητοσκοπημένο υλικό και να του δώσει ενιαία μορφή. Τότε αναλαμβάνει δράση ο σπουδαιότερος street art καλλιτέχνης του κόσμου, ο περίφημος κου-κουλοφόρος Banksy, του οποίου τα έργα κοσμούν τοίχους σε κάθε μεριά του πλανήτη: απ' την Ορλεάνη της μετα-Κατρίνα εποχής μέχρι τους συνοριακούς φράχτες στη δυτική όχθη της Παλαι-στίνης. Ο γνωστός άγνωστος Banksy, αρπάζει την κάμερα απ' τον Τιερί και γυρίζει το κορυφαίο street art ντοκιμαντέρ όλων των εποχών. Η αφρόκρεμα των ζωγράφων του δρόμου επί το έργο, αποδομούν και καταστρέφουν την αστική μιζέρια σε ζωντανή σύνδεση με τη μεγάλη οθόνη.
BLESSED
Σκηνοθεσία / Director:Ana Kokkinos
Σενάριο / Screenwriters:Andrew Bovell,Melissa Reeves,Patricia Cornelius,Christos Tsiolkas
Φωτογραφία / DoP: Geoff Burton
Μουσική / Music:Cezary Skubiszewski
Μοντάζ / Editor:Jill Bilcock
Ηθοποιοί / Principal Cast:Frances O'Connor, Miranda Otto, Deborra-Lee Furness,Victoria Haralabidou, Sophie Lowe
Βασισμένο στο θεατρικό «Who's Afraid Of The Working Class» ανάμεσα στους συγγραφείς του οποίου συναντάμε και τον φετινό υποψήφιο για βραβείο Booker Χρήστο Τσιόλκα, το «Blessed» μετατρέπεται στα χέρια της Ανα Κόκκινος, σε μια καθαρά κινηματογραφική καταγραφή συναισθημάτων και δραματικών εντάσεων που σαρώνουν με δύναμη την οθόνη. Μια σειρά από ιστορίες ξετυλίγονται στην διάρκεια μιας μέρας και τις ακολουθούμε πρώτα από την οπτική γωνία των εφήβων παιδιών και στην συνέχεια από αυτή των μητέρων τους. Τα παραπάνω δεν είναι παρά ο οδηγός μας σε ένα αιχμηρό πορτρέτο των οικογενειακών σχέσεων, της σύγχρονης αστικής πραγματικότητας, της ανασφάλειας και των αγωνιών που δεν περιορίζονται στο αγριεμένο τερέν της εφηβείας αλλά μοιάζει να συνοδεύουν σταθερά την ανθρώπινη φύση. Κινούμενη με άνεση ανάμεσα στις διαφορετικές ιστορίες της και κοιτάζοντας πάντα την μεγαλύτερη εικόνα, η Κόκκινος παραδίδει μια συναρπαστική, βραδυφλεγή ταινία που δίνει στο καστ (ανάμεσά τους συναντάμε την Μιράντα Οτο και τη Βικτώρια Χαραλαμπίδου) υλικό για εξαιρετικές ερμηνείες, μέσα από ένα σενάριο που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.
SHINBORU
Σκηνοθεσία / Director:Hitoshi Matsumoto
Σενάριο / Screenwriters:Hitoshi Matsumoto ,Mitsuyoshi Takasu
Φωτογραφία / DοP: Yasuyuki Tohyama
Μουσική / Music:Yasuaki Shimizu
Μοντάζ / Editor:Yoshitaka Honda
Ηθοποιοί / Principal Cast:Hitoshi Matsumoto, David Quintero.Luis Accinelli, Lillian Tapia,Adriana Fricke, Carlos Torres
Ενας Γιαπωνέζος ξυπνά με τις πιτζάμες του σε ένα ολόλευκο δωμάτιο χωρίς πόρτες. Αγγίζοντας με τα χέρια του τα αναρίθμητα ανάγλυφα φαλλικά εξογκώματα που κοσμούν τους τοίχους, ενεργοποιεί έναν περίεργο μηχανισμό που μετατρέπει το δωμάτιο σε ποντικοπαγίδα γεμάτη από τυχαία αντικείμενα που πετάγονται απ' όλες τις κατευθύνσεις. Ανάμεσα σε αυτά, ένα κλειστό σκεύος με σούσι, μια ροζ οδοντόβουρτσα και ένα σχοινί ίσως αποτελέσουν τα διαβατήριό του για την ελευθερία. Εν τω μεταξύ, σε ένα σκονισμένο χωριό του Μεξικό, ένας μασκοφόρος παλαιστής ετοιμάζεται για έναν κρίσιμο αγώνα. Η αλλόκοτη οικογένειά του είναι μαζεμένη τριγύρω, ανήσυχη για την απροθυμία του να παλέψει. Πώς συνδέονται αυτές οι φαινομενικά ασυνάρτητες ιστορίες; Το «Σύμβολο» είναι ένα θεότρελο κωμικό πείραμα από τον Χιτόσι Ματσουμότο, έναν σκηνοθέτη που αρέσκεται να παίζει με το μυαλό του θεατή. Εξερευνώντας τη διαδικασία του συμβολισμού και παίζοντας με τα αρχέτυπα, μας παραδίδει ένα φιλμ-δοκιμιακό υβρίδιο, βγαλμένο από τα όνειρα εκείνα που βλέπεις αλλά ποτέ δεν θυμάσαι όταν ξυπνάς.
SOME DAYS ARE BETTER THAN OTHERS
Σκηνοθεσία / Director:Matt McCormick
Σενάριο / Screenwriter:Matt McCormick
Φωτογραφία / Cinematography: Greg Schmitt
Μουσική / Music:Matthew Cooper, Matt McCormick
Μοντάζ / Editor:Chris Jones
Ηθοποιοί / Principal Cast:Carrie Brownstein, James Mercer,
Renee Roman Nose, David Wodehouse
Γιατί οι καλές στιγμές κυλούν τόσο γρήγορα ενώ οι δύσκολες μοιάζουν να κολλάνε για πάντα; Η παραπάνω ερώτηση θα ήταν μάλλον ιδανική για να περιγράψει το γλυκόπικρο ντεμπούτο του Ματ ΜακΚόρμικ. Οι ιστορίες τεσσάρων χαρακτήρων που ζουν στο Πόρτλαντ πλέκονται σε έναν παράλληλο ιστό κατά την διάρκεια της κοινής τους αναζήτησης για εσωτερική γαλήνη και ηρεμία. Μπορεί η καθημερινότητά τους να διαφέρει αλλά όλοι μοιράζονται την ίδια ανάγκη για άνευ όρων επικοινωνία. Ο λυρισμός του μη αστικού τοπίου συναντά τον μινιμαλισμό της Μιράντα Τζουλάι με τη συνοδεία ενός ονειρικού σάουντρακ. Μικροί οργασμοί ανεξαρτησίας από το σύγχρονο αμερικάνικο σινεμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: