Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

13th THessaloniki Documentary Festival 9



Όμορφος γιος - 63'
Ντον Κινγκ, Τζουλιάν Γιαμαμότο Κινγκ, ΗΠΑ
Στο Όμορφος γιος, ο Ντον και η Τζουλιάν μάς οδηγούν σ’ ένα ταξίδι με προορισμό τη θεραπεία του γιου τους Μπω από τον αυτισμό. Στη διαδρομή, μαθαίνουν ότι το ιατρικό κατεστημένο έχει λίγα να προσφέρει πέρα απ’ τη συμβουλή «να είστε καλοί γονείς» κι ένα κοκτέιλ βιταμινών. Αναζητώντας απεγνωσμένα εναλλακτική θεραπεία, βρίσκουν μια κοινότητα γιατρών και γονιών που πειραματίζονται με βιοϊατρικές παρεμβάσεις και που έχουν καταφέρει να θεραπεύσουν κάποια παιδιά. Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν και που υπογραμμίζουν τις αντιφατικές πλευρές του αυτισμού. Μπορεί να θεραπευτεί; Τι τον προκαλεί; Είναι γενετική ασθένεια ή ένας συνδυασμός γενετικής προδιάθεσης και επίδρασης εξωτερικών παραγόντων; Καθώς ο αυτισμός αυξάνεται σε επίπεδα επιδημίας, αυτά είναι κάποια ερωτήματα στα οποία η κοινωνία πρέπει άμεσα να βρει απάντηση.

Χορεύοντας με Σύνδρομο Ντάουν - 8'
Ελίζαμπεθ Γουντ, Ισπανία
Η χορευτική ομάδα Danza Down από τη Μαδρίτη μαγεύει το κοινό με τις παραστάσεις της κλασικού μπαλέτου, παραδοσιακών ισπανικών χορών και μιούζικαλ. Αυτό που κάνει ξεχωριστή αυτή την ομάδα είναι το γεγονός ότι τα μέλη της πάσχουν από Σύνδρομο Ντάουν. Κάτω από την υπομονετική σκηνοθετική καθοδήγηση και τη φροντίδα του Ελίας Λαφουέντε, τα παιδιά και οι ενήλικες που πάσχουν από το σύνδρομο εξελίσσονται, αποκτούν αυτοπεποίθηση και μαθαίνουν ν’ αγαπούν τη μουσική και τον χορό.

Το αγόρι και το άλογο - 93'
Μισέλ Οράιον Σκοτ, ΗΠΑ-Μογγολία
Η ταινία παρουσιάζει το αξέχαστο ταξίδι μιας οικογένειας η οποία πηγαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου για να βρει το θαύμα που θα θεραπεύσει το γιο τους. Μια μεγαλειώδης και συναισθηματικά φορτισμένη ιστορία, που αποτελεί απτή απόδειξη του ανοιχτού πνεύματος και της πίστης της οικογένειας των Άιζακσον μπροστά στην ευκαιρία να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Απ’ τη στιγμή που ένιωσε ότι η συμβατική ιατρική αδυνατούσε να τους βοηθήσει, ο δημοσιογράφος Ρούπερτ Άιζακσον ξεκίνησε με τη γυναίκα του Κρίστεν και τον 5χρονο αυτιστικό τους γιο Ρόουαν, καβάλα πάνω σε άλογα, να ζητήσει βοήθεια από τους θρυλικούς σαμάνους της Βόρειας Μογγολίας. Το αποτέλεσμα του ταξιδιού μάς αφήνει άφωνους. Ο Πίτερ Ντεμπρούζ, κριτικός του περιοδικού Variety, έγραψε, «Αυτό το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την ιστορία από διαφορετικά σημεία πρόσβασης: το θέμα του αυτισμού, τις εναλλακτικές θεραπείες, αλλά και τη γοητεία ενός ταξιδιού στη μακρινή, αδάμαστη Μογγολία. Η ταινία τολμά να είναι πνευματική χωρίς να μπαίνει στο ναρκοπέδιο της πίστης, και μέσα από μια προσεκτική προσέγγιση, θα μπορούσε να έχει ισχυρό αντίκτυπο σ’ ένα ιδιαίτερο κοινό».

Αποκλεισμός - 52'
Σεργκέι Λοζνίτσα, Ρωσία
Η ταινία παρουσιάζει την πολιορκία του Λένινγκραντ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χωρίς αφήγηση, χωρίς μουσική, μόνο μέσα απ’ τους ήχους και τις εικόνες μιας πόλης που αργοπεθαίνει.


Ο ατμός της ζωής - 84'
Γιόονας Μπέργκχαλ, Μίκα Χότακαϊνεν, Φινλανδία-Σουηδία
Γυμνοί Φινλανδοί μέσα σε σάουνες μιλούν από καρδιάς και μέσα στη ζέστη των σκουριασμένων θαλάμων καθαρίζονται σωματικά και ψυχικά έως το έντονα συναισθηματικό και αξέχαστο φινάλε της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: