Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

13th Thessaloniki Documentary Festival 3


I Would Like to Give You Μy Heart forever ΖΗΤΑ-ΜΙ του Αντώνη Κιούκα

Tο Ζήτα-Μι ιδρύθηκε το 1955, από τον Παύλο Ζάννα και τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Αρχικά πουλούσε γραφομηχανές Olivetti, εισαγόμενους δίσκους κλασικής μουσικής και τζαζ, και αντικείμενα καλλιτεχνικού χαρακτήρα με έμφαση στην ελληνική λαϊκή τέχνη. Για τη γενιά του ’60 το Ζήτα-Μι είναι ένα σύμβολο, στέκι για τους ποιητές, τους σινεφίλ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη», τη Δημοκρατική Άμυνα. Το 1970 αναλαμβάνουν το Ζήτα-Μι η Μάρω Λάγια και η Κατερίνα Καμάρα. 320 εκθέσεις – οι πρωτοπόροι, οι επαναστάτες, οι τελειομανείς, οι σχολές, οι αυτοδίδακτοι. Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης γεννιέται εδώ. Το Ζήτα-Μι δεν υπήρξε μόνο ένα μαγαζί, μια γκαλερί κι ένας χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά ένας τόπος-σύμβολο για τους πνευματικούς ανθρώπους, τους λογοτέχνες, τους εικαστικούς, τους κοινωνικά ενεργούς πολίτες, αλλά και εκείνους τους απλούς ανθρώπους που μέσα σε μια κλειστή κοινωνία είχαν τα μάτια στραμμένα στον κόσμο και στο μέλλον.

Ο Ζυλιέν του Γκαέλ Λεπένγκλ

Ο Ζυλιέν ήταν 18 χρόνων. Εκείνο το καλοκαίρι έπαιζε τον ιππότη στη θεατρική παράσταση του χωριού. Αλλά την ίδια ώρα ετοιμαζόταν ν’ αφήσει την οικογένεια, τους φίλους του, τα τοπία των παιδικών του χρόνων· να βγάλει μόνος του το ψωμί του. Κάποιος θα μπορούσε να πει... «Μια τελευταία φορά κι έναν καιρό, ανά μεσα στην επαρχία Μπος και την κοιλάδα του Λίγηρα, το περασμένο καλοκαίρι...».

Made In Birmingham – Reggae Punk Bhangra της Ντέμπορα Άστον

Μουσικοί της ρέγκε, της πανκ και της μπάνγκρα από το Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας συζητούν για τα ξεχωριστά αντεργκράουντ μουσικά είδη που εκπροσωπούν και εκφράζουν διαφορετικές απόψεις πάνω στο ρόλο που έπαιξε η μουσική για την ανάπτυξη μιας νέας συλλογικής ταυτότητας στην πόλη. Η ταινία διερευνά τα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη μιας μουσικής κουλτούρας-γέννημα της πόλης, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό και πρόσφατες συνεντεύξεις που ρίχνουν φως στην πόλη και τη μουσική της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: