Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

13th Thessaloniki Documentery Festival 6



Το κουράγιο μιας μάνας: Αντιμιλώντας στον αυτισμό - 103'
Φρίντρικ Θορ Φρίντρικσον, Ισλανδία
Το πορτρέτο μιας γυναίκας που προσπαθεί απεγνωσμένα να κατανοήσει την πολύπλοκη ασθένεια που ελέγχει το γιο της. Μια διαδρομή μέσα από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, όπου κάθε στάση ανοίγει ένα νέο μονοπάτι προς την καρδιά του αυτισμού – και φανερώνει εντυπωσιακά διαφορετικές πτυχές του γιου της γυναίκας όσο εκείνη προχωρά προς το τέλος της αναζήτησής της. Ο αυτισμός είναι μια πάθηση χωρίς γνωστή αιτία ή θεραπεία, αλλά προσβάλλει 1 στα 150 παιδιά. Η ταινία αναλύει ενδελεχώς τον αυτισμό, αντιμετωπίζοντάς τον ως ένα ολοένα διογκούμενο παγκόσμιο ζήτημα.

Αν πέσει ένα δέντρο: το Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Γης - 85'
Μάρσαλ Κάρι, ΗΠΑ
Τον Δεκέμβριο του 2005, ο Ντάνιελ ΜακΓκάουαν συνελήφθη από πράκτορες του FBI σε μια επιχείρηση σκούπα ενάντια στους ριζοσπάστες ακτιβιστές περιβαλλοντολόγους που συμμετείχαν στο Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Γης (ΜΑΓ), οργάνωση που σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ αποτελούσε «τη νούμερο ένα εσωτερική τρομοκρατική απειλή». Για χρόνια, το ΜΑΓ ήταν πίσω από εντυπωσιακούς εμπρησμούς σε δεκάδες επιχειρήσεις τις οποίες κατηγορούσε για την καταστροφή του περιβάλλοντος: εταιρείες ξυλείας, αντιπροσωπείες τζιπ (SUV), σφαγεία άγριων αλόγων καθώς κι ένα σαλέ αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων στον τόπο χειμερινών διακοπών Βέιλ του Κολοράντο. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της ανόδου και της πτώσης αυτού του πυρήνα του ΜΑΓ μέσα απ’ την μεταμόρφωση και ριζοσπαστικοποίηση ενός από τα μέλη του. Χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό και προσωπικές συνεντεύξεις με μέλη της οργάνωσης, τον δημόσιο κατήγορο και τον πράκτορα του FBI που είχε αναλάβει την υπόθεση, η ταινία εξετάζει την ταραγμένη περίοδο από το 1995 ώς το 2001, όταν οι περιβαλλοντολόγοι τα έβαζαν με τις εταιρείες ξυλείας και τους εκπροσώπους του νόμου· τότε που η λέξη «τρομοκρατία» δεν είχε το νόημα που απέκτησε μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ: ο άνθρωπος μέσα του - 87'
Γιόνι Λέιζερ, ΗΠΑ
Η ταινία παρουσιάζει αδημοσίευτο υλικό με τον ίδιο τον Ουίλιαμ Μπάροουζ, καθώς κι αποκλειστικές συνεντεύξεις με κοντινούς του φίλους, με αφήγηση απ’ τον ηθοποιό Πίτερ Ουέλερ και μουσική των Sonic Youth.


Σωματείο Ρακοσυλλεκτών - 74'
Μαρίνα Δανέζη, Ελλάδα
Το Σωματείο Ρακοσυλλεκτών ιδρύθηκε το 1992. «Προτού ιδρύσουμε το σωματείο μας ήμασταν έρμαια της καλοσύνης του κάθε οργάνου», μας λέει ο πρόεδρος Σπύρος. Η ανάγκη βιοπορισμού τους έκανε να οργανωθούν, να διεκδικήσουν και τελικά να καταφέρουν να αποκτήσουν ένα σταθερό χώρο όπου κάθε Κυριακή στήνουν το παζάρι του σωματείου. Άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες, καταγωγές, και θρησκείες συνυπάρχουν αρμονικά. Ο επίτιμος πρόεδρος, ο πρόεδρος, ο γραμματέας, ο ταμίας, ο αρχιφύλακας, τα μέλη, τα επίτιμα μέλη – ένα γαϊτανάκι ανθρώπων, μια μικρογραφία της κοινωνίας μας.


Μαρίνα Βαλιέρι, η μικρή ανιψιά του Καβάφη - 70'
Σίμος Κορεξενίδης, Ελλάδα
Μαρίνα Βαλιέρι, κόρη του Ζερόμ Βαλιέρι και της Χαρίκλειας Καβάφη, αφηγείται το πολύπαθο ταξίδι της απ’ τη μεγαλοαστική τάξη της Ευρώπης του Μεσοπολέμου στην αγροτική ζωή της Λέσβου του ’50-’60 μέχρι σήμερα. Μια ζωή σαν παραμύθι, όπου ό,τι φοβάσαι το παθαίνεις αλλά συνεχίζεις να αισιοδοξείς.

Ένα σύνορο, όλα τα σύνορα - 55'
Νταβίντ Πάμπλος, Μεξικό-Βραζιλία-Αργεντινή
Ιστορίες συναντήσεων και αποχωρισμών σ’ έναν διαχωριστικό τοίχο μιας συνοριακής γραμμής, που εμποδίζει οικογένειες, φίλους κι εραστές να αγγίξουν και να φιλήσουν ο ένας τον άλλον. Σε μερικές περιπτώσεις, ο τοίχος δεν καταφέρνει να αποτρέψει την ανθρώπινη επαφή, ενώ σε άλλες λειτουργεί ως σύμβολο της ρήξης στις ανθρώπινες σχέσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: