Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

14th Thessaloniki Documentary Festival day 4


Το λιμάνι της ελπίδας του Μάγκνους Γκέρτεν

OΛYMΠION: Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012 - 20:30

Το 1945, η Ιρένε, η Εύα κι ο Τζο βρέθηκαν ανάμεσα στους περίπου 30.000 διασωθέντες από τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ήσυχο λιμάνι του Μάλμε στη Σουηδία. Εκεί ξεκίνησαν μια νέα ζωή. Σε μοναδικά πλάνα αρχείου βλέπουμε στο λιμάνι τη δεκάχρονη Ιρένε να κάνει τα πρώτα της τρεμάμενα βήματα προς την ελευθερία. Βλέπουμε τη νεογέννητη Εύα να κατεβαίνει από το καράβι στην αγκαλιά της μητέρας της. Και γνωρίζουμε τον μικρό Τζο, που έφτασε στο Μάλμε ολομόναχος, χωρίς την οικογένειά του. Στο Λιμάνι της ελπίδας, οι άνθρωποι αυτοί αφηγούνται τις απίστευτες ιστορίες τους, από τη στιγμή της απελευθέρωσής τους μέχρι τα άλυτα μυστήρια του σήμερα. Μια ταινία για τις μνήμες του πολέμου και τη διαχείρισή τους, για την αξία που έχει μια χείρα βοηθείας, και τη σημασία του να βρεις ένα λιμάνι ελπίδας.

Η παγίδα του Δουβλίνου του Μπράιαν Κάρτερ

OΛYMΠION: Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012 - 22:30

Μέσα από την ιστορία ενός Αφγανού, ο οποίος ζήτησε άσυλο και κέρδισε μια ιστορική νίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ταινία ρίχνει φως στις συνέπειες της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα. Η παγίδα του Δουβλίνου δίνει φωνή σε πολιτικούς, διανοουμένους, ακτιβιστές, εξτρεμιστές και μετανάστες για να εξηγήσει πώς, σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, τα μέτρα λιτότητας σε συνδυασμό μ’ ένα πρωτοφανές ρεύμα εισόδου μεταναστών και έναν άνισο μηχανισμό επαναπατρισμού, γνωστό και ως «Δουβλίνο 2», εκκολάπτει φαινόμενα ρατσισμού, ακραίου εθνικισμού και μιας ανθρωπιστικής κρίσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.


Μια χούφτα γενναίοι άνθρωποι της Ρυγιά Αρζού Κεκσάλ

TΩNIA MAPKETAKH: Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012 - 23:00

To Μια χούφτα γενναίοι άνθρωποι καταγράφει τον εντυπωσιακό αγώνα των κατοίκων της Μαύρης Θάλασσας να προστατέψουν τα ποτάμια τους και τα προς το ζην από μια κυβέρνηση που έχει βαλθεί να τα πουλήσει σε ιδιωτικές εταιρείες. Οι κάτοικοι του Φιντικλί, Ικίζντερε και Σενόζ, τριών κοιλάδων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, δεν μπορούν να χωνέψουν το γεγονός πως τα ποτάμια τους θα νοικιαστούν σε ιδιώτες που θα τα εκμεταλλεύονται για τα επόμενα 49 χρόνια. Οι αρχές τούς λένε πως αυτό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και ενεργειακή αυτονομία της Τουρκίας. Κόβονται δέντρα, εγκαθίστανται τεράστιοι αγωγοί νερού, και καθώς τα ποτάμια σιγούν, οι κάτοικοι στη Σενόζ μοιάζουν σαν να αφήνουν την τελευταία τους πνοή. Στο Ικίζντερε, υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν πως τα έργα θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ενώ άλλοι είναι αποφασισμένοι να αντιταχθούν σ’ αυτή τη βίαιη εισβολή στη ζωή τους. Γνωρίζοντας τι συνέβη στη Σενόζ και στο Ικίζντερε, οι κάτοικοι του Φιντικλί ξεκινούν μια δυναμική καμπάνια ενάντια στο κράτος και στις επιχειρήσεις. Για ένα διάστημα τριών χρόνων, η ταινία ακολουθεί μια χούφτα γενναίους ανθρώπους που αποφασίζουν να αγωνιστούν όχι μόνο για το δικό τους καλό, αλλά και για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.


ΤΡΑΝΣ του Κρις Άρνολντ

ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012 - 22:30

Το TΡANΣ είναι ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τους άντρες, τις γυναίκες, και όλες τις ενδιάμεσες παραλλαγές: για την κοινότητα των διεμφυλικών ατόμων, τη μειονότητα που ίσως έχει παρεξηγηθεί και κακοποιηθεί όσο καμία στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο. Εμπνευσμένο από την απίστευτη ιστορία της Δρ. Κριστίν ΜακΓκιν και της δουλειάς της ως χειρουργού που ειδικεύεται στην αλλαγή φύλου, το TΡANΣ παρουσιάζει μια εκ των έσω ματιά στις ζωές, στους έρωτες και στις προκλήσεις ενός εκπληκτικού θιάσου χαρακτήρων κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης. Ιστορίες σύγχυσης και θάρρους, ενθουσιασμού και συγκίνησης που είχαν μείνει ώς τώρα ανομολόγητες. Σε όσους έχουν σταθεί μπροστά στον καθρέφτη κι έχουν αναρωτηθεί ποιοι είναι στ’ αλήθεια, το TΡANΣ υποβάλλει μια ακόμη ερώτηση: «Είστε αρκετά γενναίοι για να το μάθετε;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: