Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Αλέξης Σολομός 1918-2012


Ο Αλέξης Σολομός, το Αφεντικό των σπιτιών στο "Ποτέ την Κυριακή"  αυτός που ελεγε την αλληγορική ατάκα, σαν εξωτερικός σωτήρας ,  στον Ομηρο-Ζυλ Ντασσεν , μια ατάκα που έκλεινε όλη την αγωνία της μεταπολεμικής Ελλάδας, μιας Ελλάδας που ακόμη είχε τα σημάδια του εμφυλίου , πέθανε χθες. Ακόμη κι ο θάνατος του περιέχει μια αλληγορία. πέθανε τη μέρα που εκτός από την πολιτική εξέπεσε κι ο συνδικαλισμός όπως τον ξέραμε. Τώρα θα πρέπει από την αρχή , να ξεκινήσουμε να βρούμε το νέο νόημα της ύπαρξής  μας. Κι όπως στην ταινία έτσι και σήμερα , όλοι εμείς οι Όμηροι αυτής της χώρας –Ιλιας,  πρέπει να απαντήσουμε το συντομότερο στη ερώτηση με την μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια που αντέχουμε :
“-For you, there is only one question. Are you more interested that I should make no profits or are you interested in saving Illia? “

Για το έργο και την προσφορά του Αλέξη Σολομού στο θέατρο, άλλοι είναι αρμοδιότεροι. Εγώ απλά στην μνήμη μου θέλω να κρατήσω αυτή την μοναδική κινηματογραφική του παρουσία , που με αφορμή  τον χθεσινό θάνατο του, δίνει μια νέα επικαιρότητα στο ρόλο που είχε στην ταινία.

Λοιπόν εμείς τι θέλουμε τα κέρδη η να σώσουμε την Iλια;

Δεν υπάρχουν σχόλια: