Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

53rd Thessaloniki International Film Festival DAY 2

DAY 2
Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012
photo by Loucia Mantopoulou





Μισοφέγγαρο του  Μπαχμάν Γκομπαντί

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:  Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012 - 13:00
Ο γέροςΜάμο, φημισμένος μουσικός, έχει πάρει επίσημη άδεια για να δώσει μια συναυλία στο ιρακινό κομμάτι του Κουρδιστάν. Ο πιστός του φίλος Κάκο, οδηγός σχολικού λεωφορείου, θα τον βοηθήσει να συγκεντρώσει τους δέκα ενήλικους και μουσικά ταλαντούχους γιους του Μάμο, που βρίσκονται διασκορπισμένοι στο Ιρανικό Κουρδιστάν. Ο Μάμο είναι αποφασισμένος να κάνει αυτό το ταξίδι, διασχίζοντας το μαγευτικό τοπίο, παρά τα όποια εμπόδια. Ο Μάμο αγνοεί ακόμα και την προκατάληψη του γιου του πως κάτι τρομερό πρόκειται να του συμβεί πριν την επόμενη πανσέληνο. Είναι επίσης πεπεισμένος πως το μυστικό για την επιτυχία της επικείμενης εμφάνισής του είναι η αιθέρια φωνή μιας γυναίκας. Έχει διαλέξει τη Χεσό, που ζει σ’ ένα ορεινό καταφύγιο μαζί με άλλες 1.334 εξόριστες τραγουδίστριες. Καθώς οι γυναίκες απαγορεύεται να τραγουδούν δημόσια ενώπιον ανδρών στο Ιράν, η Χεσό θα πρέπει να κρυφτεί πολύ προσεκτικά στο λεωφορείο...

Σαν σε όνειρο  του Μιγκέλ Γκόμες
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:  Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012 - 17:00
Μια οξύθυμη ηλικιωμένη γυναίκα, η υπηρέτριά της από το Πράσινο Ακρωτήριο και η γείτονισσά τους, μια γυναίκα αφοσιωμένη στα κοινό καλό, ζουν στον ίδιο όροφο μιας πολυκατοικίας στη Λισαβώνα. Όταν η ηλικιωμένη πεθάνει, οι άλλες δύο θ’ ανακαλύψουν ένα κεφάλαιο απ’ το παρελθόν της: μια ιστορία έρωτα κι εγκλήματος, με φόντο μια Αφρική που μοιάζει βγαλμένη από ταινία δράσης.

Τα παιδιά του πολέμου  της Κέιτ Σόρτλαντ
ΦPINTA ΛIAΠΠA:      Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012 - 19:45
Μετά τη φυλάκιση του πατέρα  και της μητέρας της, η Λόρε και τα αδέλφια της, διασχίζουν τη Γερμανία, που το 1945 είναι ήδη ρημαγμένη απ’ τον πόλεμο. Κάπου στο γενικευμένο χάος, συναντά τον μυστηριώδη Εβραίο πρόσφυγα Τόμας, που θρυμματίζει την εύθραυστη πραγματικότητά της με μίσος και επιθυμία. Αν θέλει να επιβιώσει, θα πρέπει να εμπιστευτεί κάποιον που μέχρι πρότινος είχε μάθει να μισεί, αλλά και να αντιμετωπίσει το σκοτάδι μέσα της.

Πέρα απ’ το λόφο του Εμίν Αλπέρ
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:            Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012 - 20:30
Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, ο συνταξιούχος δασοπόνος Φαΐκ υποδέχεται καλεσμένους στο εξοχικό του. Ο γιος του, Νουσρέτ, έχει έρθει για επίσκεψη μαζί με τους δυο εγγονούς του, τον Τζανέρ και τον Ζαφέρ. Ωστόσο, παρά το καλοκαιρινό σκηνικό, η διάθεση της ομήγυρης είναι μουντή. Ο Φαΐκ έχει προβλήματα με τους ντόπιους νομάδες και βρίσκεται διαρκώς σε επιφυλακή. Η παρέα αυτή συμπληρώνεται από την οικογένεια του Μεχμέτ και της Μεργιέμ, και γεφυρώνει διαφορετικές νοοτροπίες και κοινωνικές τάξεις. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες: γι’ αυτές όμως ευθύνεται πάντα κάποιος άλλος, στην περίπτωσή μας οι νομάδες, που θα παραμείνουν αόρατοι εχθροί.

Κλειδαρότρυπα  του Γκάι Μάντιν
OΛYMΠION:   Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012 - 23:00
Ο Οδυσσέας Πικ, γκάνγκστερ και ανεύθυνος πατέρας, επιστρέφει ύστερα από καιρό σπίτι του. Φτάνει μαζί με δύο εφήβους: ένα πνιγμένο κορίτσι που έχει, μυστηριωδώς, επιστρέψει στη ζωή, κι έναν όμηρο δεμένο και φιμωμένο, που είναι στην πραγματικότητα ο έφηβος γιος του, Μάνερς. Καθώς βρίσκεται σε σύγχυση, ο Οδυσσέας δεν αναγνωρίζει το γιο του, αλλά νιώθει ολοένα και πιο σίγουρος πως πρέπει να ξεκινήσει μια οδύσσεια εντός των τειχών του σπιτιού του, από την πίσω πόρτα μέχρι την κορυφή, διασχίζοντας ένα προς ένα τα δωμάτια μέχρι να φτάσει στη συζυγική κλίνη. Εκεί κείται η γυναίκα του Υακίνθη, καταβεβλημένη από καρκίνο, που θρηνεί για το θάνατο των τριών παιδιών της και δέχεται την ερωτική πολιορκία του Τσανγκ, του ορκισμένου αντιπάλου του Οδυσσέα. Στο μεταξύ, το σπίτι είναι στοιχειωμένο από αμέτρητους νεκρούς συγγενείς...


Δεν υπάρχουν σχόλια: