Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

53rd Thessaloniki International Film Festival DAY 3


Day 3
Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

phoro by Vassilis Terzopoulos

Η ομορφιά σου δεν αξίζει τίποτα του  Χουσεΐν Ταμπάκ
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:            Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012 - 15:30
Ένα 12χρονο αγόρι –μισός Κούρδος, μισός Τούρκος– φτάνει σε μια ξένη χώρα. Στο σχολείο δεν μιλά τη γλώσσα, στο σπίτι υπάρχουν εντάσεις εξαιτίας μιας σύγκρουσης μέσα στην οικογένεια. Νιώθει χαρούμενος μόνο όταν σκέφτεται την Άννα. Η Άννα είναι ένα κορίτσι στην τάξη του, με το οποίο είναι τρελά ερωτευμένος. Κι εκεί που η σύγκριση ανάμεσα στην πραγματική ζωή και το φαντασιακό του κόσμου αρχίζει να του φαίνεται αβάσταχτη, γνωρίζει τον γείτονά του, ένα 33χρονο σκληρό αρσενικό με διαλυμένη ερωτική ζωή, που γίνεται ο πρώτος του φίλος στην καινούρια του πατρίδα.

Μονάχα ο άνεμος του Μπενς Φλίγκαουφ
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:  Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012 - 17:00
Η Μάρι ζει με τον ανάπηρο πατέρα της και τα δύο της παιδιά σε μια καλύβα στο δάσος, έξω απ’ την πόλη. Ζουν φτωχικά, όπως και οι περισσότεροι Ρομά γείτονές τους. Για αιώνες, το «είδος» τους είναι πιο γνωστό με τον όρο «τσιγγάνοι». Τον τελευταίο καιρό, περισσότερο από ποτέ, είναι σε διαρκή επιφυλακή: πέντε οικογένειες στην περιοχή βρέθηκαν δολοφονημένες από πυροβόλα όπλα, μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Η κοινότητα των Ρομά παλεύει να συνεχίσει την απλή καθημερινότητά της, παρά την αγωνία για τα εγκλήματα ρατσιστικού μίσους. Η Μάρι προσπαθεί να φέρει βόλτα δύο δουλειές. Η έφηβη Άννα προσπαθεί να συγκεντρωθεί στα μαθήματα και στις ζωγραφιές της. Αλλά ο μικρός Ρίο είναι απασχολημένος με άλλα πράγματα. Ετοιμάζεται...

Η Αγία Τετράς του Γιαν Χρέμπεϊκ
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:            Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012 - 20:30
Δύο μεσήλικα ζευγάρια που τα ενώνει κάτι περισσότερο από μια μακρόχρονη φιλία – τα ενώνει ο έρωτας. Είναι θέμα χρόνου πότε θα αναγκαστούν να εξηγήσουν στα παιδιά τους την κατάσταση...

Η μάγισσα του πολέμου του  Κιμ Νουέν
TZON KAΣΣABETHΣ:          Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012 - 22:00 |
Κάπου στην Αφρική, σ’ ένα μικρό, απομονωμένο χωριό, η δωδεκάχρονη Κομόνα ζει ήσυχα με τους γονείς της μέχρι την ημέρα που έρχονται οι αντάρτες. Αφού λεηλατούν το χωριό, πιάνουν την Κομόνα και την εξωθούν σε μια τρομερή πράξη: να σκοτώσει τους γονείς της. Στο στρατόπεδο των ανταρτών, η εκπαίδευση είναι αμείλικτη: η Κομόνα πεινά, φοβάται, αλλά ο αρχηγός τους, που δεν συγκινείται από δάκρυα, την ξυλοφορτώνει κάθε φορά που κλαίει. Σύντομα η Κομόνα αναπτύσσει αντοχές, μαθαίνει να παλεύει και, κυρίως, να επιβιώνει. Κατά τη διάρκεια μιας μάχης ενάντια στον κυβερνητικό στρατό, οι αντίπαλοι δείχνουν έλεος μόνο στην Κομόνα. Ο αρχηγός το βλέπει αυτό ως σημάδι και την ανακηρύσσει νέα «μάγισσα». Σύντομα τη φέρνουν μπροστά στον Μεγάλο Τίγρη, τον ύψιστο αρχηγό όλων των ανταρτών, που τη χρίζει «μάγισσα του πολέμου». Μόνο ένα άτομο είναι πρόθυμο να τη βοηθήσει και να την ακούσει: ένα 15χρονο αγόρι που το φωνάζουν Μάγο. Με τον καιρό, ο Μάγος και η Μάγισσα ερωτεύονται. Ο καιρός περνά... Η Κομόνα είναι πια 14 και περιμένει παιδί. Θέλει ν’ αφήσει πίσω της το παρελθόν της, αλλά τα φαντάσματα των γονιών της όλο εμφανίζονται μπροστά της. Συνειδητοποιεί πως, αν δεν θέλει τα φαντάσματα να στοιχειώσουν το μωρό, θα πρέπει να τραβήξει το δρόμο της επιστροφής για τη γενέτειρά της. Ένα μάθημα ζωής, μια ιστορία ανθρώπινης δύναμης.

Ιαπωνία Ιαπωνία  &  Χα! Φρικτοί εξωτερικοί χώροι του Λιόρ Σαμρίζ
TΩNIA MAPKETAKH:          Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012 - 24:00
Οι δυο πρώτες από τις συνολικά 10 ταινίες της ρετροσπεκτιβας στον Ισραηλινό σκηνοθέτη Λιόρ Σαμρίζ που ζει, εργάζεται και πειραματίζεται στο Βερολίνο, όλες μεταμεσονύκτιες κι όλες στην αίθουσα του λιμανιού Τωνια Μαρκετακη, είναι ότι πιο provocative μπορεί να επιλέξει ένας σινεφιλ για τις ημέρες και κυρίως τις νύχτες του Φεστιβάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: